Video: Holandsko ušlo hrobárovi z lopaty a na MS pokračuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nedeľňajšie osemfinálové zápasy na MS vo futbale
Mexický futbalista Hector Herrera v súboji s Holanďanmi počas nedeľňajšieho zápasu na svetovom šampionáte v Brazílii. Foto: SITA/AP

FORTALEZA 29. júna (WEBNOVINY) – Futbalisti Holandska postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta. V nedeľňajšom treťom osemfinálovom stretnutí XX. svetového šampionátu v brazílskej Fortaleze zdolali Mexičanov 2:1 (0:0).

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

V náročných klimatických podmienkach pri teplote cez 30 stupňov Celzia oba tímy v prvom polčase preferovali zabezpečenú defenzívu a šetrili sily. V 48. min otvoril skóre mexický útočník Giovani dos Santos a Holanďania museli otvoriť hru. Úradujúci vicemajstri sveta potom naozaj vystupňovali tlak a výsledkom bol vyrovnávajúci gól Wesleyho Sneijdera v 88. min.

Keď sa už zdalo, že bude nasledovať predĺženie, o postupe európskeho favorita rozhodol z prísne nariadeného pokutového kopu striedajúci Klaas-Jan Huntelaar. Rozhodca Pedro Proenca ukázal na biely bod po zákroku mexického kapitána Rafaela Márqueza na Arjena Robbena.

Obrazom: Nedeľňajšie osemfinálové zápasy

Súperom Holandska vo štvrťfinále bude Kostarika, ktorá po penaltovom rozstrele senzačne vyradilo Grécko. Mexiko hralo v osemfinále majstrovstiev sveta šiesty raz bez prerušenia, ale stále platí, že štvrťfinále sa dočkalo zatiaľ naposledy na domácich trávnikoch v roku 1986.

Osemfinále – nedeľa:
Holandsko – Mexiko 2:1 (0:0) – Holandsko postúpilo do štvrťfinále

Góly: 88. Sneijder, 90.+ Huntelaar (z pok. kopu) – 48. G. dos Santos, ŽK: 69. Aguilar, 90.+ A. Guardado, 90.+ R. Márquez (všetci Mex.), rozhodovali: Proenca – Miranda, Trigo (všetci Portug.), 58 817 divákov

Zostavy:

Holandsko: Cillessen – Verhaegh (56. Depay), S. de Vrij, Vlaar, Blind, Kuyt – Wijnaldum, N. de Jong (9. Martins Indi) – Robben, Sneijder, Van Persie (76. Huntelaar)

Mexiko: Ochoa – Aguilar, F. Rodríguez, R. Márquez, H. Moreno (46. Reyes), Layún – H. Herrera, Salcido, A. Guardado – Peralta (75. Javier Hernández), G. dos Santos (61. Aquino)

I. polčas

Oba tímy nastúpili vo veľkom teple s defenzívnou vyčkávacou taktikou. Holanďanom sa vrátil do zostavy predtým potrestaný kanonier Van Persie, ale už v 9. min sa im zranil defenzívny štít De Jong, ktorého nahradil Martins Indi.

Stiahnutí „oranjes“ v prvej štvrťhodine smerom dopredu prakticky nič neukázali, kým Mexičania mali viacero streleckých pokusov. Ten najzaujímavejší predviedol v 16. min Herrera, ktorý zvnútra šestnástky pálil tesne vedľa pravej žrde. Holanďania ako-tak pohrozili v 27. min, keď Van Persie v náročnej pozícii nespracoval loptu za obranou Mexičanov tak, aby ohrozil ich bránku.

V 43. min mohol otvoriť skóre mexický útočník Dos Santos, ale Cillessen mu zmenšil uhol a nohou zachránil. V nadstavenom čase prišla prvá vážnejšia chyba v mexickej ofenzíve. Rozbehnutý Van Persie hľadal lepšie postaveného Robbena, ale mexický veterán Márquez ho zastavil faulom. Rozhodca Proenca však pokutový kop

II. polčas

Mexičanom stačili v druhom polčase tri minúty, aby sa ujali vedenia. Giovani dos Santos efektne na hrudi spracoval loptu a z otočky ľavačkou prekvapil Cillessena – 0:1.

Video: Skóre zápasu otvoril Giovani dos Santos

V 56. min mohol pridať druhý gól Peralta, tentoraz bol Cillessen pozorný. Na druhej strane mal tutovku obranca De Vrij, ktorý po skvele kopnutom rohu Robbena z pár metrov napálil loptu priamo do mexického gólmana Ochou a po jeho zákroku sa lopta ocitla na žrdi a putovala mimo bránky.

V 68. min si už oveľa aktívnejší Robben pýtal pokutový kop, ale neuspel. O šesť minút neskôr sa opäť Robben vrútil do šestnástky, ale Ochoa mu zmenšil strelecký uhol a nohou vyrazil jeho strelu. V 88. min sa „oranjes“ konečne dočkali. Po rohovom kope a hlavičkovom priťuknutí sa na hranici šestnástky dostal k lopte Wesley Sneijder a nekompromisne rozvlnil sieť – 1:1.

Video: Na 1:1 vyrovnal v 88. minúte Wesley Sneijder

Holanďania a najmä agilný Robben nepoľavili v tlaku a odmenou im bol pokutový kop v štvrtej minúte nadstaveného času, ktorý bezpečne premenil striedajúci Klaas-Jan Huntelaar – 2:1.

Video: O víťazstve „oranjes“ rozhodol striedajúci Klaas-Jan Huntelaar

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Wesley Sneijder