Video: Čierny kôň MS v osemfinále porazil po predĺžení USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utorňajšie osemfinálové zápasy na MS vo futbale
Američan DeAndre Yedlin v súboji s belgickým kapitánom Janom Vertonghenom počas utorňajšieho osemfinálového zápasu na svetovom šampionáte v Brazílii. Foto: SITA/AP

SALVADOR 2. júla (WEBNOVINY) – Futbalisti Belgicka skompletizovali okteto štvrťfinalistov na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii. Zverenci trénera Marca Wilmotsa zdolali v utorkovom osemfinále v Arena Fonte Nova v Salvadore hráčov USA 2:1 po predĺžení, keď v riadnom hracom čase gól V boji o postup do semifinále nastúpia Belgičania v sobotu 5. júla o 18.00 h SELČ v Brasílii proti Argentínčanom.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

V úvodnom dejstve boli v Arena Fonte Nova aktívnejší belgickí reprezentanti, no ani jedna z ich ôsmich striel na bránku neskončila za gólmanom Howardom. Po zmene strán pokračoval tlak európskeho mužstva, no jeho efektivita bola nulová. O prevahe reprezentantov z krajiny Beneluxu svedčí aj pomer striel na bránku po II. polčase – 20:4.

Obrazom: Utorňajšie osemfinálové zápasy na MS vo futbale

Gólmana Howarda ako prvý prekonal v tretej minúte predĺženia De Bruyne a v 105. min kapituloval americký brankár aj z kopačky Lukakua. Duel síce v 107. min zdramatizoval presným zásahom Julian Green, no ďalší gól už nepadol.

Futbalisti Belgicka v utorok zaznamenali už siedme víťazstvo za sebou, predtým v marci 2014 remizovali s Pobrežím Slonoviny. Medzi najlepšiu osmičku sa belgickí reprezentanti prebojovali premiérovo od MS 1986 v Mexiku, vtedy to dotiahli až na konečné 4. miesto. Predtým ani potom na svetovom šampionáte neskončili na jednocifernej pozícii. Hráčom USA sa nepodarilo zopakovať prienik do štvrťfinále z MS 2002.

Výsledok – osemfinále:
Belgicko – USA 2:1 po predĺžení (0:0, 0:0) – Belgicko postúpilo do štvrťfinále

Góly: 93. De Bruyne, 105. Lukaku – 107. J. Green, ŽK: 42. Kompany – 18. Cameron, rozhodovali: Hajmoudi (Alž.) – Achik (Mar.), Etchiali (Alž.), 50 000 divákov

Zostavy:

Belgicko: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel – Mertens (60. Mirallas), De Bruyne, Fellaini, E. Hazard (111. Chadli) – Origi (91. Lukaku)

USA: Howard – Cameron, O. Gonzalez, Besler, Beasley – J. Jones (32. Yedlin) – F. Johnson, Zusi (72. Wondolowski), Bradley, Bedoya (105.+ J. Green) – Dempsey

I. polčas

V úvodnom dejstve mali viac z hry Belgičania. Už v 2. min sa do šance dostal útočník Origi, no zakončil len do brankára Howarda. V 23. min sa európsky tím dostal do prečíslenia, no De Bruyne „neskrotil“ prihrávku od Vertonghen a zo šance nebolo nič. Vzápätí pohrozili Vertonghen s Fellainim, ale americká obrana poslala loptu do bezpečia.

II. polčas

Aj po zmene strán pokračovala prevaha výberu Belgicka, no šance postupne nepremenili De Bruyne, Origi (v 56. min trafil brvno) či Mertens. Američania sa pred gólmana Courtoisa dostávali len sporadicky a boli málo nebezpeční.

V 72. min opäť nepochodil Origi a desať minút pred koncom druhého polčasu ani Fellaini s E. Hazardom. Howard si udržal čisté konto aj pri pokuse Van Buytena či E. Hazarda v 88. min. Keďže na opačnej strane neuspel ani striedajúci Wondolowski, na rad prišlo predĺženie.

Predĺženie

Čo sa hráčom Belgicka nepodarilo počas úvodných deväťdesiatich minút, dokázali už v tretej minúte predĺženia – na pravej strane sa uvoľnil striedajúci Lukaku, našiel De Bruyna a ten „odklial“ Howardovu bránku – 1:0.

V závere prvej časti predĺženia si obaja vymenili úlohy a Lukaku pridal druhý gól Belgičanov – 2:0.

Ich cestu do štvrťfinále skomplikoval v 107. min gólový volej J. Green po prihrávke Bradleyho – 2:1. Veľkú šancu v 114. min premárnil Američan Dempsey, belgickí reprezentanti si už potom ustrážili postup.

Hlasy:

Marc Wilmots (tréner Belgicka): „Toto bolo útočné predstavenie begického mužstva. Mali sme 27 striel na bránku. Prvú už v 2. min a neustávali sme v útočení ani zostávajúcich 118 minút. Brankár Howard bol fantastický. Myslím si, že sme si víťazstvo zaslúžili. V každom momente sme mali zápas pod kontrolou, ale nevedeli sme streliť gól. Keď som posielal na ihrisko Lukaka, dúfal som, že by mohol byť žolíkom. Máme teraz štyri dni, aby sme sa pripravili na Argentínu, čo nie je veľa. Nebudeme favoritmi tohto zápasu, ale chceme ho vyhrať.“

Tim Howard (brankár USA, hráč zápasu): „Trhá to srdce, že sme skončili na šampionáte. Viac sme už zo seba vydať nemohli. Nechali sme na trávniku všetko. Zdolalo nás naozaj veľmi silné mužstvo. Klobúk dolu pred Belgičanmi, zahrali fantasticky.“

Jürgen Klinsmann (tréner USA): „Bola to dráma, thriller, extrémny zápas. Do konca sa rozhodovalo o víťazovi, fanúšikovia si museli prísť na svoje. Výkon Tima Howarda bol fenomenálny, výnimočný. Držal nás v tomto zápase. Celá krajina môže byť hrdá na toto mužstvo. Nielen za dnešný súboj, ale za celý turnaj, sa chcem hráčom poďakovať. Verím, že v budúcnosti bude tento tím ešte silnejší.“

Infromácie pochádzajú z fifa.com, kicker.de

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať