Video: Argentínčania vo štvrťfinále MS vyradili 'diablov'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sobotnajšie štvrťfinálové zápasy na MS vo futbale
Argentínčan Jose Maria Basanta v súboji s belgickým futbalistom Kevinom Mirallasom počas sobotňajšieho štvrťfinálového zápasu na svetovom šampionáte v Brazílii. Foto: SITA/AP

BRASÍLIA 5. júla (WEBNOVINY) – Futbalisti Argentíny sa stali ďalšími semifinalistami XX. majstrovstiev sveta v Brazílii, keď v sobotňajšom štvrťfinálovom dueli na Estádio Nacional Mané Garrincha v Brasílii zdolali hráčov Belgicka tesne 1:0.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Hrdinom zápasu sa stal útočník SSC Neapol Gonzalo Higuaín, ktorý rozhodol o postupe „albicelestes“ v 8. min. Bol to jeho premiérový presný zásah na týchto MS. Argentínčania sa dostali do semifinále MS prvýkrát od šampionátu v Taliansku v roku 1990.

Obrazom: Sobotňajšie štvrťfinálové zápasy na MS vo futbale

Belgicko neodplatilo Argentíne prehru zo semifinále svetového šampionátu 1986 v Mexiku a vo vzájomných stretnutiach na MS už zaostáva. „Diabli“ majú na konte jedno víťazstvo a dve prehry.

Zverenci trénera Alejandra Sabellu sa v dueli o finále stretnú s Holandskom, ktoré až po rozstrele vyradilo prekvapenie turnaja Kostariku.

Štvrťfinále – sobota:
Argentína – Belgicko 1:0 (1:0)

Gól: 8. Higuaín, ŽK: 75. Biglia – 53. E. Hazard, 68. Alderweireld, rozhodovali: Rizzoli – Faverani, Stefani (všetci Tal.), 68 551 divákov

Zostavy:

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta – Lavezzi (71. Palacio), Biglia, Mascherano, Di María (33. Pérez) – Messi, Higuaín (81. Gago)

Belgicko: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mirallas (60. Mertens), De Bruyne, E. Hazard (75. Chadli) – Origi (59. Lukaku)

I. polčas

Lepšie vstúpili do zápasu Argentínčania, ich aktivita priniesla úspech už v 8. min zásluhou presného zásahu Higuaína. Útočník Neapola sa dostal na hranici pokutového územia Belgicka k tečovanej prihrávke od Di Maríu a pohotovo zakončil do pravého dolného rohu Courtoisovej bránky – 1:0.

K prvej strele Belgicka sa odhodlal v 13. min Kevin de Bruyne, ale jeho pokus smeroval mimo. V 26. min vystrelil ten istý hráč, Sergio Romero v bránke Argentíny musel tentokrát zasahovať. Vzápätí poslal Lionel Messi krásnu prihrávku do behu Di Maríovi, jeho pokus však zblokoval belgický kapitán Vincent Kompany.

Video: Rozhodujúci gól strelil Gonzalo Higuaín

V 33. min dostala ofenzíva Juhoameričanov nepríjemný zásah, keď musel pre svalové zranenie striedať Di María. Nahradil ho Enzo Pérez. V 40. min mohol Messi zvýšiť vedenie „albicelestes“ z priameho kopu, namiesto technického prevedenia zvolil prudkú strelu a tá letela ponad Courtoisovu bránku. Krátko pred koncom úvodného dejstva takmer vyrovnal Kevin Mirallas, ale prudkú hlavičku zvnútra šestnástky poslal tesne vedľa pravej žrde svätyne Romera.

II. polčas

Úvod druhého polčasu mali opäť lepší argentínski reprezentanti a po desiatich minútach mohli viesť o dva góly. Higuaín sa vybral sám z polovice ihriska, preštrikoval sa pomedzi belgických obrancov a jeho strela z hranice veľkého vápna sa obtrela o belgickú bránku.

Po hodine hry pohrozil na druhej strane nebezpečnou hlavičkou Marouane Fellaini. V 65. min si dal Ezequiel Garay takmer vlastný gól, keď nepríjemne tečoval center De Bruyna. Štyri minúty pred koncom riadneho hracieho času mohli Belgičania vyrovnať po rohu De Bruyna, ale defenzíva Argentíny upratala loptu do bezpečia.

V 89. min sa zblízka nepresadil ani striedajúci Nacer Chadli. V samom závere Messi nevyužil nájazd, Courtois trpezlivo čakal a napokon zmaril jeho šancu. V posledných momentoch ešte Witsel natiahol Romera, ale jeho strela letela ponad. Wilmotsovi zverenci sa už do konca stretnutia nedostali do vážnejšej príležitosti a rozlúčili sa s účinkovaním na turnaji.

Hlasy:

Alejandro Sabella (tréner Argentíny): „Hrali sme ako jedna rodina, ako jeden tím a sme v semifinále. Čo sa týka rovnováhy predvedenej hry, odohrali sme najlepší zápas na šampionáte. Mrzí nás strata Di Maríu, ale pokúsime sa aj ďalej uspieť zo všetkých síl.“

Marc Wilmots (tréner Belgicka): „Mali sme hrať rozumnejšie. Po rýchlom góle sme museli otvoriť hru a vypracovali si dve alebo tri šance na vyrovnanie. Žiaľ, nedokázali sme streliť gól. Argentínčania využívali čas, vhadzovanie im trvalo aj pol minúty. Som sklamaný, pretože sme si nezaslúžili prehrať. Zostávam však pozitívne naladený smerom do budúcnosti.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gonzalo HiguaínLionel MessiSergio Romero