O majstrovi sveta rozhodlo predĺženie ôsmykrát v histórii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MS vo futbale 2014
Radosť nemeckých futbalistov s víťaznou trofejou po víťazstve nad Argentínou vo finále MS. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 14. júla (WEBNOVINY) – Futbalisti Nemecka sa v nedeľu stali štvrtýkrát majstrami sveta. Vo finálovom stretnutí na XX. svetovom šampionáte v Brazílii zvíťazili nad Argentínou 1:0. Rozhodujúci gól na slávnom štadióne Maracana v Riu de Janeiro strelil v 113. minúte striedajúci ofenzívny stredopoliar Bayernu Mníchov Mario Götze

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Video: Víťazný gól Maria Götzeho

Zaujímavosti a historické štatistiky po nedeľňajšom finálovom zápase na XX. majstrovstvách sveta vo futbale.

* Nemecko a Argentína sa stretli vo finále MS tretíkrát. V Mexiku 1986 zvíťazili Juhoameričania 3:2, o štyri roky neskôr v Taliansku sa z úspechu 1:0 tešil európsky tím.

* V nedeľu nepribudol v 84-ročnej histórii svetových šampionátov vo futbale deviaty majster sveta. Doterajšími ôsmimi šampiónmi sú Brazília (5 titulov), Taliansko (4), Nemecko (4), Argentína (2), Uruguaj (2), Anglicko (1), Francúzsko (1) a Španielsko (1).

* Od roku 1962 sa futbalovo dva najsilnejšie kontinenty Európa a Južná Amerika pravidelne striedali v tom, kto získal titul majstrov sveta. Až šampionát v JAR v roku 2010 priniesol zmenu. Štyri roky po triumfe Talianov sa opäť stalo svetovým šampiónom mužstvo z Európy – Španielsko. Predtým sa táto rotácia titulov naštrbila len dvakrát. V rokoch 1934 a 1938 sa dvakrát za sebou tešili Taliani a v rokoch 1958 a 1962 zasa Brazílčania.

* Európsky národný výber sa tešil na svetovom šampionáte tretíkrát po sebe. V roku 2006 v Nemecku dominovalo Taliansko a o štyri roky neskôr v Juhoafrickej republike sa tešilo z primátu Španielsko.

Obrazom: Finálový zápas MS vo futbale
* Južná Amerika sa nedotiahla na Európu v imaginárnom súboji o pozíciu najfutbalovejšieho kontinentu. Aktuálny stav je 11:9 pre Európu.

* Nemecko sa stalo prvým európskym národným výberom, ktorý získal titul na pôde Južnej Ameriky.

* Nemci premenili ich rekordnú trinástu účasť v semifinále majstrovstiev sveta na ôsmy postup do finále, aj v tejto štatistike sú na prvom mieste. Argentínčania boli vo finále po piaty raz. Zároveň platí, že vždy, keď sa prebojovali do semifinále, napokon hrali o trofej.

* Nemci neprehrali už 18 zápasov po sebe, naposledy boli neúspešní 2. júna 2013 v medzištátnom prípravnom stretnutí s reprezentantmi Spojených štátov amerických (3:4). Argentínčania našli premožiteľa po predchádzajúcich jedenástich dueloch, dosiaľ naposledy ťahali za kratší koniec 16. októbra 2013 s Uruguajčanmi

* O majstrovi sveta rozhodlo predĺženie ôsmykrát v histórii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lionel MessiMario Götze