Lionel Messi získal Zlatú loptu, gólman Neuer Zlatú rukavicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Finále MS vo futbale
Zľava: Nemecký brankár Manuel Neuer získal na XX. majstrovstvách sveta Zlatú kopačku a argentínska hviezda Lionel Messi Zlatú loptu. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 14. júla (WEBNOVINY) – Štvornásobný najlepší futbalista sveta Lionel Messi z Argentíny získal ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho a najužitočnejšieho hráča XX. majstrovstiev sveta v Brazílii.

Cenu si prevzal bez veľkej radosti, keďže jeho tím prehral v nedeľňajšom finále šampionátu na Maracane v Riu de Janeiro s Nemeckom 0:1 po predĺžení. „V tejto chvíli ma nezaujíma žiadne individuálne ocenenie. Podstatný bol kolektívny úspech a ten sme nenaplnili,“ povedal rodák z Rosaria.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Na ocenenie kandidovalo desať hráčov vrátane Messiho kolegu z FC Barcelona Neymara či Kolumbijčana Jamesa Rodrígueza, ktorý sa stal so šiestimi gólmi najlepším strelcom turnaja a získal Zlatú kopačku. V nominácii boli aj Argentínčania Javier Mascherano, Ángel di María, Nemci Mats Hummels, Philipp Lahm, Toni Kroos, Thomas Müller a Holanďan Arjen Robben. O držiteľovi ocenenia rozhodli hlasy akreditovaných novinárov a členov technicko-študijnej skupiny FIFA.

Obrazom: Finálový zápas MS vo futbale

Pred štyrmi rokmi získal jednu z najžiadanejších individuálnych trofejí vo futbalovom svete uruguajský útočník Diego Forlán, medzi víťazmi tejto ankety sú mená ako Zinedine Zidane (2006), Oliver Kahn (2002), Ronaldo (1998), Romario (1994), Salvatore Schillaci (1990), Diego Maradona (1986) a Paolo Rossi (1982). Po Maradonovi je Messi druhým Argentínčanom s cenou.

Strieborná lopta napokon patrí Nemcovi Thomasovi Müllerovi, ktorý strelil päť gólov a pridal tri asistencie. Bronzovú loptu získal napokon Brazílčan Neymar.

Za najlepšieho brankára MS 2014 vyhlásil po finále Nemca Manuela Neuera, ktorý uspel v konkurencii Argentínčana Sergia Romera a Kostaričana Keylora Navasa. Najlepším mladým hráčom šampionátu sa stal Francúz Paul Pogba, Cenu fair play udelila Medzinárodná futbalová federácia Kolumbii.

Prehľad držiteľov Zlatých lôpt pre najlepších hráčov MS (od roku 1982):

2014 Brazília – Lionel Messi (Arg.)

2010 Juhoafrická republika – Diego Forlán (Urug.)

2006 Nemecko – Zinedine Zidane (Fr.)

2002 Japonsko/Kórejská republika – Oliver Kahn (Nem.)

1998 Francúzsko – Ronaldo (Braz.)

1994 USA – Romario (Braz.)

1990 Taliansko – Salvatore Schillaci (Tal.)

1986 Mexiko – Diego Maradona (Arg.)

1982 Španielsko – Paolo Rossi (Tal.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angel Di MaríaArjen RobbenDiego ForlánDiego MaradonaJavier MascheranoLionel MessiOliver KahnPaul PogbaPhilipp LahmThomas MüllerZinedine Zidane