Poisťovne v SR meškajú s reguláciou Solvency II

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, mena

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Podmienky zavedenia novej smernice Európskej komisie v oblasti poisťovníctva na Slovensku sú porovnateľné s ostatnými trhmi v strednej a juhovýchodnej Európe, stále však výrazne zaostávame za západnou Európou. Zatiaľ čo v západnej Európe sa príprave zavedenia smernice aktívne venuje 80 % poisťovní, v Slovenskej republike je to podľa Ernst & Young len 56 %. Prekážkami pri zavádzaní novej regulácie sú najmä vysoké finančné náklady, nároky na voľnú kapacitu všetkých oddelení poisťovne a požiadavky na odbornosť a skúsenosti pracovníkov. Vyplýva to z prieskumu pripravenosti na reguláciu Solvency II spoločnosti Ernst & Young medzi manažérmi významných poisťovní v deviatich európskych krajinách uskutočneného na jeseň 2009.

Ako ďalej informovala firma Ernst & Young, v apríli 2009 prijal Európsky parlament jeden z kľúčových legislatívnych návrhov, a to smernicu Solvency II o začatí a vykonávaní poistenia a zaistenia. Tá špecifikuje požiadavky na prezieravé podnikanie. Členské štáty Európskej únie budú povinné túto smernicu previesť do svojich vnútroštátnych právnych predpisov do 31. októbra 2012. Necelá polovica slovenských poisťovní sa však podľa Ernst & Young stále nachádza len na začiatku príprav na implementáciu pripravovanej regulácie. Kým v západnej Európe sa zúčastní na tzv. konzultačnom procese k implementácii smernice 60 % poisťovní, v Slovenskej republike sa na ňom aktívne podieľa len 11 % spoločností.

Rámec smernice Solvency II zahŕňa okrem iného aj kvantifikáciu kapitálových požiadaviek, pravidlá pre internú kontrolu a riadenie rizík, informačné systémy alebo zvýšené nároky na transparentnosť. Nová legislatíva tiež pozmeňuje prístup a postupy orgánov dozoru, ktoré sa zamerajú nielen na kontrolu súladu, ale aj na aktívnejší dohľad nad riadením rizík jednotlivých spoločností na základe súboru konkrétnych princípov. 78 % slovenských poisťovateľov si uvedomuje nevyhnutnosť aktualizácie a rozšírenie nástrojov a systémov umožňujúcich sofistikovanejšie analýzy rizík.

Ako doplnil partner oddelenia poradenstva pre riadenie rizík Ernst & Young v Českej republike a na Slovensku Pavel Riegger, koncept Solvency II nie je len ďalšou regulujúcou požiadavkou. Prináša podľa neho možnosť efektívnejšieho prístupu k riadeniu rizík. Ďalej umožňuje dosahovať optimalizáciu a úspory v rámci kapitálu držaného poisťovňami a kvalifikovanejšie riadenie obchodnej činnosti. Mal by pomôcť sprístupniť informácie pre investorov aj zákazníkov a v konečnom dôsledku podporiť väčšiu konkurencieschopnosť na slovenskom aj európskom poisťovacom trhu.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať