Sedembolestná je pre nás symbol, ako sv. Štefan pre Maďarov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tradičná púť v Šaštíne – Strážach
Socha Sedembolestnej Panny Márie. Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šastíne-Strážach. Šaštín, 15. september 2011. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Koľko ľudí sa podpísalo pod otvorený list za zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie ako voľné dňa?

Zozbierali sme 128 765 podpisov od občanov SR, ktoré máme na 12 569 hárkoch. Podpisy zbierali najmä obyčajní neorganizovaní ľudia, ale prišli nám hárky aj z farností, reholí, škôl, obecných úradov charitných domov, domov dôchodcov, predajní kníh, či klubov KDH. Podpisy prišli z Anglicka, Austrálie, Nemecka, Sibíre.

Čím si vysvetľujete, že ste zozbierali toľko podpisov?

Sviatok Sedembolestnej, patrónky Slovenska, je naša národná indentita, kultúrna a duchovná sila.Ide o zachovanie vernosti našim hodnotám. Vedľajší produkt petície však bola osveta o demokracii.

Z úradu vlády vám oznámili, že v súčasnosti sa o zrušení sviatku neuvažuje. Zvíťazili ste?

V liste sa hovorí o súčasnosti, preto treba striehnuť, aby k zmene nedošlo ani v budúcnosti. Občania síce podpísali list, ale musia striehnuť ďalej. Ide však o to, že zvíťazili občania a záujem pre dobro Slovenska. Ukázalo sa, že ak sa dajú na stôl argumenty, má to význam.

Aký je dôvod, že sviatok sa zatiaľ neruší?

Podľa kancelárie predsedu vlády, k zrušeniu sviatku Sedembolestnej ako dňa pracovného pokoja by mohlo dôjsť iba po otvorení základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou. Tá totiž dáva SR povinnosť rešpektovať uvedený deň ako deň pracovného pokoja. S otvorením a možnou zmenou ustanovení základnej zmluvy sa v súčasnosti podľa listu neuvažuje. Kancelária nás tiež informovala, že ani ministerstvo kultúry, ktoré má cirkvi v gescii, nepripravuje zmenu zákona o štátnych sviatkoch. Možná novela nie je v legislatívnom pláne vlády na rok 2013.

Martin Dilong
Foto: archív

O zrušení sviatku hovoril predseda vlády…

Premiér zrejme videl, že je tu reálna sila a prehodnotil svoje stanovisko. Svoje zohrala aj púť v Šaštíne, kde kardinál Tomko povedal, čo si veriaci myslia o tomto sviatku a že Sedembolestná je patrónkou Slovenska. Zrušenie sviatku nerieši ekonomickú situáciu, ktorú chcela vláda riešiť. Treba skôr riešiť vzdelanie a dať ľuďom prácu.

Vyplýva z listu, že sa nebude rušiť žiaden cirkevný sviatok?

Z listu vyplýva, že ak by sme chceli zrušiť ktorýkoľvek sviatok, museli by sme otvoriť zmluvu so Svätou stolicou.

Prečo je zachovanie sviatku Sedembolestnej ako voľného dňa také dôležité? Predsa len voľných dní máme dosť.

Sedembolestná je pre nás symbol, ako je symbol sv. Štefan pre Maďarov a svätý Václav pre Čechov.

Vláda uvažovala od leta o zrušení dvoch štátnych sviatkov, alebo dní pracovného pokoja, ktoré pripadajú na 1. a 15. september, teda Dňa Ústavy SR a sedembolstnej Panny Márie. K rušeniu sviatkov chcela vláda pristúpiť v rámci hľadania zdrojov na konsolidáciu verejných financií.

Zrušenie 15. septembra ako štátneho sviatku by si vyžadovalo otvorenie Vatikánskej zmluvy. Obyčajným zákonom nie je totiž možné siahnuť na zmluvu medzinárodného charakteru. Vláda preto uvažovala nad tým, že namiesto otvárania Vatikánskej zmluvy by zákonom presunula oslavu 15. septembra na nedeľu, ak pripadne na pracovný deň. Metropolita Bratislavskej arcidiecézy a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský však už vtedy tvrdil, že presun sviatku Sedembolestnej Panny Márie na nedeľu v prípade, že by pripadol na pracovný deň, by bol v rozpore s Vatikánskou zmluvou.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorý slávime 15. septembra, zatiaľ zostane ako deň pracovného pokoja. Nebude sa v súčasnosti ani rušiť, ani presúvať na víkend, ako o tom uvažovala vláda. Vyplýva to z listu, ktorý kancelária predsedu vlády Roberta Fica zaslala autorom otvoreného listu premiérovi. Pod list za zachovanie sviatku ako voľného dňa sa podpísalo 128 765 občanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin DilongStanislav Zvolenský