Nemci oslavujú 20. výročie znovuzjednotenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecko
Foto: SITA/AP

BERLÍN 3. októbra (WEBNOVINY) – Nemecko si v nedeľu pripomína 20. výročie znovuzjednotenia, ktoré po desaťročiach strávených na opačných stranách Železnej opony spojilo vtedajšiu Nemeckú demokratickú republiku a Spolkovú republiku Nemecko. Tohto roku sa oslavy výročia presunú na sever do Brém, kam okrem kancelárky Angely Merkelovej zavítajú napríklad aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen či predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Merkelová už v sobotu v predvečer výročia vo svojom videoblogu ocenila obyvateľov bývalého Východného Nemecka, medzi ktorých patrila aj sama, za „odvahu bojovať za slobodu„. Západných Nemcov zase pochválila za „obrovskú vlnu solidarity„, ktorou svojich chudobných východných susedov vtedy zahrnuli. „Spoločným úsilím sme boli schopní opätovne vybudovať krajinu, ktorá je dnes rešpektovaná vo svete,“ povedal nemecká kancelárka.

Na slávnostnej ceremónii v Brémach sa očakáva účasť státisícov ľudí. O poznanie menej početná bola raňajšia demonštrácia krajných ľavičiarov, ktorí proti zjednoteniu Nemecka protestovali.

Tretieho októbra 1990, takmer rok po páde Berlínskeho múru, podpísala vtedajšia Spolková republika Nemecko a Nemecká demokratická republika zmluvu o znovuzjednotení, ktorá umožnila východným Nemcom užívať si nielen novonadobudnuté politické slobody, ale postupne aj ekonomické vymoženosti, o ktorých predtým nemohli ani snívať.

Podľa nedávneho prieskumu pre televíziu ZDF je dnes 84 percent Nemcov presvedčených, že znovuzjednotenie Nemecka bol správny krok. Opačný názor vyslovilo 14 percent opýtaných.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenJosé Manuel Barroso