Nitra otvorila sociálnu výdajňu potravín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trznica_nitra
Foto: SITA/AP

NITRA 20. augusta (WEBNOVINY) – Sociálnu výdajňu potravín otvorili v Mestskej tržnici v Nitre. Určená je najmä pre starobných a invalidných dôchodcov a rodiny s maloletými deťmi. Cieľom je pomoc obyvateľom mesta, ktorí sa nachádzajú v hmotnej a finančnej núdzi. V sociálnej výdajni môžu získať potraviny, ktoré vyradia obchodné reťazce, pretože sú pred skončením záručnej lehoty alebo majú poškodený obal. Distribuovať ich bude Potravinová banka Slovenska.

Výdajňa bude otvorená trikrát do týždňa v dopoludňajších hodinách. Do 10:00 sem dovezú tovar, od 10:00 do 13:00 bude výdaj. Ak potraviny nestihnú rozdať a bude hroziť prepadnutie dátumu spotreby, pôjdu ešte v ten istý deň do Azylového domu alebo zariadenia pre bezdomovcov. Ako informoval primátor Nitry Jozef Dvonč, v súčasnosti sú vo výdajni len potraviny, napríklad cukor, soľ, olej, ovocie, mliečne a mäsové výrobky. V blízkej budúcnosti však bude jeden regál venovaný aj veciam osobnej hygieny ako sú detské plienky, toaletný papier, mydlá či šampóny. Potraviny zatiaľ dodávajú obchodné reťazce Metro a Kaufland, účasť na projekte prisľúbili aj Coop Jednota a Nitrazdroj.

Obyvatelia potraviny získajú na čipové karty, na ktoré im mesto pripíše určitý počet bodov podľa stavu hmotnej núdze. „Zatiaľ evidujeme desať žiadateľov o karty. Možno aj to, že sa to otvorilo, vzbudí záujem ďalších,“ povedal Dvonč. Platnosť karty je šesť mesiacov a je vystavená na meno. Pri príjme do 201,01 eur získa invalidný a starobný dôchodca 35 bodov, pri vyššom príjme 25 bodov. Pre rodiny s maloletými deťmi platí vzorec: rodičia 15 bodov, nezaopatrený člen rodiny do 25 rokov osem bodov a nezaopatrené dieťa do 18 rokov päť bodov. Podmienkou pre získanie čipovej karty je trvalý pobyt v Nitre a potvrdenie o hmotnej núdzi z úradu práce. Občan tiež musí mať uhradené záväzky voči mestu a jeho deti nesmú byť záškoláci.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Dvonč