Ministrov synovec chce referendom odvolať starostku Loviec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Referendum
Foto: Shutterstock

NITRA 28. júna (WEBNOVINY) – O odvolaní starostky budú rozhodovať obyvatelia Loviec v okrese Zlaté Moravce v sobotu v referende.

Poslanci jej vyčítajú samovládu, ignorovanie uznesení, nehospodárne nakladanie s majetkom obce a málo dosiahnutých výsledkov v prospech obce.

Petíciu za vypísanie referenda podpísalo za štyri dni 258 zo zhruba 560 oprávnených voličov obce.

Jej organizátorom je obecný poslanec František Richter (Smer-SD), synovec ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

Podľa Františka Richtera referendum určite bude

Starostka Oľga Gáliková tvrdí, že v sobotu referendum nebude, pretože „neboli dodržané právne predpisy, ktoré sa viažu k jeho legitímnemu vykonaniu.“ Richter, naopak, hovorí, že referendum určite bude. Ak im starostka neotvorí kultúrny dom, majú poslanci pripravenú alternatívu – postavia vedľa domu kultúry stan. Schválili si to aj v uznesení. V obci vládne napätie, ktoré vyústilo do viacerých podaných trestných oznámení.

Voči starostke má výhrady päť zo siedmich obecných poslancov. Okrem iného jej vyčítajú, že im predkladá návrh rozpočtu bez toho, aby ho predtým videli, pričom nebol vyvesený ani na úradnej tabuli. Posledné zastupiteľstvá, na ktorých chceli poslanci prerokovať petíciu za vypísanie referenda, zvolávala zámerne na ranné hodiny, pretože poslanci sú vtedy v práci, povedal Richter.

Video: V referende chcú odvolať starostku, vyčítajú jej samovládu

Podľa jeho slov mu starostka neumožnila ani vyhlásenie oznamu o konaní referenda v obecnom rozhlase. Starostka odmieta dôvody na odvolanie vymenované v petícii. „Dôvody sú vymyslené s cieľom znevážiť moju osobu v očiach spoluobčanov. Iniciátorom je neúspešný protikandidát v posledných komunálnych voľbách,“ uviedla vo svojom stručnom stanovisku.

Na Richtera podala viaceré trestné oznámenia – pre podozrenie z falšovania podpisov a tiež za ohováranie a osočovanie v súvislosti s textom petície. Obaja už boli vypovedať na polícii. Gáliková je vo funkcii druhé volebné obdobie.

Najprv bola nominantkou Smeru-SD, pred komunálnymi voľbami v roku 2010 ju však zo strany vylúčili a kandidovala ako nezávislá. Okresné štruktúry Smeru-SD sa totiž rozhodli nominovať ako svojho kandidáta Richtera. Jeho strýko minister poslal v rámci predvolebnej kampane list s výzvou na jeho podporu. „Áno, je mi to rodina, ale v tomto smere to skôr beriem ako príťaž. Strýko do toho vôbec nie je zainteresovaný,“ hovorí Richter.

Z prieskumu agentúry SITA sa obyvatelia chcú zúčastniť referenda

Väčšina obyvateľov, ktorých agentúra SITA náhodne oslovila v pouličnej ankete, bolo odhodlaných zúčastniť sa na referende a hlasovať za odvolanie starostky.

„Konečne si Lovčania uvedomili, že máme nanič starostku. Za šesť rokov, čo sedí na úrade, nespravila nič pre túto obec. Opravila dve strechy, to je všetko, žiadna kanalizácia, žiadne chodníky,“ povedal Ján Gálik.

Rovnaký názor má aj Pavel, ktorý požiadal o nezverejnenie svojho priezviska. Podľa neho za starostkou nevidieť výsledky, obec nečerpá ani eurofondy. „Ona je sama paňou celej dediny, taký samovládca. S ľuďmi sa nechce ani rozprávať,“ myslí si. „Starostka zanedbala svoju funkciu, nerobila si svoju robotu,“ povedala pani Helena.

Za nepravdy, osočovanie a urážanie považuje dôvody na odvolanie starostky Milan Gálik, starostkin manžel. „Ani jeden z bodov v petícii alebo na pamfletoch, ktoré v obci rozhadzujú, nie je taký, že by skutočne dokázali, že to urobila. Sú za tým neúspešní kandidáti na starostu a ich rodinní príslušníci,“ povedal. Podľa jeho slov sa za starostkinej éry urobilo v obci mnoho vecí – zrekonštruoval sa starý Dom smútku, škola aj škôlka, vystaval nový cintorín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia