Známe tváre vyzbierali pre Modrý gombík vyše 880 e

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
UNICEF
UNICEF, Modrý gombík Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Známi ľudia zo slovenského šoubiznisu pomohli UNICEF-u v zbierke Týždeň modrého gombíka v celkovej sume 885,99 eur, ktoré získali v rámci „hviezdnej“ hodinovej zbierky v bratislavskom Auparku v pondelok približne od 11:00.

Najviac sa darilo hereckej dvojici Kristína Svarinská a Viki Ráková, ktoré priniesli 241,50 eura. Druhí najúspešnejší boli Lucia Hablovičová, Miss Slovensko 2010 Marína Georgievová a moderátor Martin Nikodým, ktorým sa podarilo vyzbierať 240,79 eura. O niečo menej, 221,23 eura, získali speváčka Andrea Zimányiová s herečkou Evou Sakálovou. Nasledovali spevácko-herecká dvojica Zdenka Predná, Mirka Partlová a Juraj Hrča so 117,79 eura a herečky Zuzana Haasová s Luciou Siposovou so 64,68 eurami. Ako pre agentúru SITA uviedla tlačová tajomníčka UNICEF Slovensko Anna Beňová, tieto dve herečky a Zdenka Predná mali zhruba o 30 minút menej času, keďže o rozhovor s nimi mali veľký záujem viaceré médiá.

Celoslovenská zbierka na pomoc deťom v rozvojových krajinách Týždeň modrého gombíka trvá od 17. do 23. mája. Účelom zbierky je pomôcť dopraviť do Laosu vakcíny proti tetanu, ktoré ochránia novorodenca a jeho matku pred touto smrteľnou chorobou. Očkovanie v Laose začalo v decembri 2009 a pokračuje aj v roku 2010. Prispieť je možné do pokladničiek UNICEF, zaslaním SMS alebo príspevkom na účet UNICEF Slovensko.

Tetanus u novorodencov sa vyskytuje najmä v málo rozvinutých krajinách a v zaostalých častiach sveta, pri neodborných a nehygienických pôrodoch doma. Vysoké riziko predstavujú pre bábätká aj tradičné pôrodné zvyky. Ak sa v snahe zastaviť krvácanie priloží na ranu zem, horčicový olej či sušený kravský trus, spóry tetanu v kontakte s otvorenou ranou vnikajú do organizmu a v telíčku novorodenca dochádza k produkcii toxínu, ktorý napáda nervový systém. Bábätko zomrie veľmi bolestivou smrťou, kŕče spôsobia, že nie je schopné sať materské mlieko ani prehĺtať, ukrutné bolesti vyvoláva každý kontakt so svetlom, zvukom či najmenší dotyk alebo pohladenie. Deti často umierajú strnulo prehnuté dozadu, v najhorších prípadoch im kŕč zlomí chrbticu. Aj preto sa tetanu v niektorých oblastiach sveta hovorí „choroba luku“.

Viac informácií o zbierke a možnostiach pomoci je na webovej stránke www.unicef.sk/modrygombik.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia HablovičováMarína GeorgievováMirka PartlováZdenka Predná
Firmy a inštitúcie UNICEF Detský fond OSN