Obrazom: Vizitky športovísk v Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Olympiáda
Foto: SITA/AP
Vizitky športovísk na zimných olympijských hrách v Soči 2014:

Adler aréna

šport: rýchlokorčuľovanie

rok postavenia: 2012

kapacita: 8000 divákov

Adler aréna je rýchlokorčuliarsky komplex s dvoma súťažnými a jedným tréningovým oválom. Dĺžka dráhy je 400 m presne v súlade s pravidlami Medzinárodnej korčuliarskej únie. Adler aréna je zastrešená a nachádza sa v centre Olympijského parku.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Korčuliarsky palác Ľadovec

športy: rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe a krasokorčuľovanie

dátum postavenia: jún 2012

kapacita: 12 000 divákov

Olympijské športovisko, na ktoré sú Rusi zrejme najviac hrdí. Korčuliarsky palác Ľadovec zohráva kľúčovú úlohu v celom olympijskom koncepte Soči. Jeho výstavba stála 43,9 mil. USD a spotrebovali pri nej 15 000 ton ocele. Nachádza sa v pobrežnej oblasti v srdci Olympijského parku a jeho obrovskou výhodou je prenosnosť. Inými slovami: po olympiáde sa dá celý korčuliarsky palác rozobrať a preniesť na iné miesto v Rusku za účelom pretekov v šorttreku či krasokorčuľovaní.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Curlingové centrum Ľadová kocka

šport: curling

rok postavenia: 2012

kapacita: 3000 divákov

Curlingové centrum Ľadová kocka sa nachádza v areáli Olympijského parku a je rovnako dobre dostupné pre olympionikov aj paralympijských športovcov. Aj toto dejisko hier má výhodu prenosnosti, čiže po rozobraní ho možno preniesť a nanovo postaviť v ktoromkoľvek inom meste Ruska.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Ľadový palác Boľšoj

šport: hokej

rok postavenia: 2012

kapacita: 12 000 divákov

Súčasť veľkého hokejového komplexu v Soči, ktorý obsahuje aj Šajba arénu a tréningovú halu. Všetky tieto tri haly sa nachádzajú neďaleko seba, aby mali hokejisti a hokejistky čo najjednoduchšie presuny. Ľadový palác Boľšoj pripomína dizajnom zmrznutú dažďovú kvapku a je ladený do strieborna. Po skončení ZOH bude slúžiť na multifunkčné účely aj ako centrum zábavy, relaxu a oddychu.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Šajba aréna

šport: hokej

rok postavenia: 2013

kapacita: 7000 divákov

Súčasť hokejového komplexu v Soči, ktorý obsahuje aj Ľadový palác Boľšoj a tréningovú halu. Bude slúžiť hokejistom aj počas paralympiády. Je rovnako multifunkčná.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Komplex Laura

športy: beh na lyžiach a biatlon

dátum postavenia: jún 2013

kapacita: 7500 divákov

Toto centrum biatlonu a klasického lyžovania leží na svahoch hrebeňa Psechako približne 6,5 – 10 km severne od Červenej Poľany. Centrum má dva samostatné štadióny so štartom a cieľom pre beh na lyžiach a biatlon, vrátane izolovaných lanovkových systémov, strelnice a tréningových tratí. Meno Laura je pomenované podľa dravej horskej rieky s množstvom kaskád a vodopádov. Podľa legendy rieka dostala meno po mladom dievčati, ktoré si radšej zvolilo smrť v jej perejach, než život po boku starého nenávideného princa.

RusSki Gorkij

športy: skoky na lyžiach a severská kombinácia

dátum postavenia: december 2011

kapacita: 7500 divákov

Centrum skokanov na lyžiach a kombinátorov sa nachádza neďaleko dedinky Esto-Sadok na severnom svahu hlavného kaukazského hrebeňa v Červenej Poľane. Miesto pre toto športovisko vyberali aj medzinárodní experti, aby čo najmenej narušili prírodnú harmóniu a čo najviac chránili skokanov pred silným vetrom. Komplex obsahuje dva mostíky s kritickým bodom 95 a 125, kde sa budú konať olympijské súťaže.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Sanki

športy: boby, sane, skeleton

rok postavenia: 2012

kapacita: 5000 divákov

Centrum pre ľadové športy v tobogane postavili ako súčasť Alpika Service Mountain Ski Resort. Cieľový priestor sa nachádza na mieste s názvom Ržanaja Poľana 50 km severovýchodne od Soči. Sane sú jedným z najtradičnejších ruských zimných športov na snehu ešte od čias cára Petra I. Špeciálna technológia na výrobu ľadu zabezpečuje optimálnu teplotu počas celej dĺžky trate.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Extrémny park Roza Chutor

športy: akrobatické lyžovanie a snoubording

dátum postavenia: september 2012

kapacita: 4000 divákov

Centrum pre akrobatické lyžovanie a snoubording situovali západne od plošiny Roza Chutor v Červenej Poľane. Skvelé snehové podmienky spojené so špeciálnymi traťami pre preteky v skokoch, krose, paralelnom obrovskom slalome a U-rampe môžu byť základom pre špičkové svetové výkony.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com

Roza Chutor

športy: alpské lyžovanie

rok postavenia: 2012

kapacita: 7500 divákov

Roza Chutor je najväčším centrom zjazdového lyžovania v regióne Severného Kaukazu na svahoch hlavného kaukazského chrbta neďaleko Červenej Poľany. Nachádza sa len 40 km od Čierneho mora a bude dejiskom všetkých disciplín alpského lyžovania. Celková dĺžka súťažných tratí je 20 km. Všetky ich nechal postaviť svetoznámy lyžiarsky architekt Bernard Russi a prešli už olympijskými generálkami v pretekoch Svetového a Európskeho pohára.

ZOH v Soči
Foto: sochi2014.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať