Obrazom: Deviaty deň na olympiáde v Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Deviaty deň na olympiáde v Soči
Víťazná nedeľňajšia jazda nórskeho lyžiara Kjetila Jansruda, ktorý získal zlato v super G. Foto: SITA/AP

SOČI 16. februára (WEBNOVINY) – V nedeľu sa malo na zimnej olympiáde v Soči bojovať o päť kolekcií medailí.

Kompletný program dňa si môžete pozrieť

—–> v tomto článku.

Pre hustú hmlu a zlú viditeľnosť však rozhodcovská jury odložila na pondelok preteky biatlonistov s hromadným štartom na 15 km, v ktorých sa mal predstaviť medzi tridsiatkou najlepších mužov súčasnosti aj Matej Kazár. Preteky najskôr presunuli 45 minút pred ich štartom z 19.00 h miestneho času (16.00 SEČ) o hodinu neskôr a potom po ďalšom hodinovom čakaní ich definitívne odvolali.

Organizátori následne rozhodli, že preteky sa v pondelok 17. februára začnú o 10.00 h miestneho času (7.00 SEČ).

V pondelok večer bude v komplexe Laura na Červenej Poľane aj súťaž žien s hromadným štartom na 12,5 km, v ktorej štartuje Slovenka Anastasia Kuzminová.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Svoj posledný zápas v základnej A-skupine olympijského turnaja odohrali slovenskí hokejisti. Po dvoch prehrách s USA (1:7) a Slovinskom (1:3), Slováci v nedeľu po samostatných nájazdoch prehrali s Ruskom 0:1 a o postup do štvrťfinále budú v utorok bojovať s Českom.

V druhom zápase „slovenskej“ skupiny si Američania v nedeľu hladko poradili so Slovincami. Krídelník Phil Kessel sa zaskvel hetrikom, tri asistencie dosiahol Joe Pavelski.

Obrazom: Slovenskí hokejisti odohrali svoj najlepší zápas na olympiáde

Hokejisti Rakúska úspešne zakončili svoje účinkovanie v základnej B-skupine, keď v nedeľňajšom dueli v Ľadovom paláci Boľšoj zdolali nórskych reprezentantov 3:1. Hviezdou duelu sa stal útočník New Yorku Islanders Michael Grabner, ktorý strelil dva góly a pridal aj jednu asistenciu.

V záverečnom zápase skupinovej fázy hokejového turnaja mužov na XXII. zimných olympijských hrách v B-skupine Kanaďania zdolali Fínov 2:1 po predĺžení. O víťazstve obhajcov olympijského zlata rozhodol v predĺžení svojím druhým gólom v stretnutí obranca Drew Doughty.

Kanaďania sa stali víťazmi B-skupiny, spolu s nimi postúpili priamo do štvrťfinále aj Fíni ako najlepší tím z druhých miest. Ďalšími istými štvrťfinalistami sú víťazi ďalších dvoch skupín – hokejisti USA a Švédska. Zostávajúci štyria štvrťfinalisti vzídu z utorkových súbojov: Slovensko – Česko, Švajčiarsko – Lotyšsko, Rakúsko – Slovinsko a Rusko – Nórsko.

Obrazom: Nedeľňajšie zápasy na olympijskom hokejovom turnaji
Program a výsledky hokejového turnaja na ZOH v Soči nájdete

—–> v tomto článku

.

Nór Kjetil Jansrud získal zlatú medailu v nedeľňajších pretekoch super G. V stredisku Roza Chutor nad Červenou Poľanou si vyjazdil prvenstvo zásluhou času 1:18,14 min, vynikajúci výkon predviedol v dolnej časti trate. Na striebornej pozícii skončil s odstupom 30 stotín sekundy Američan Andrew Weibrecht.

Bronz si vybojovali Jan Hudec z Kanady a Bode Miller z USA (obaja +0,53). Miller sa stal prvým Američanom, ktorý si vyjazdil kov na troch olympiádach a vo veku 36 rokov sa stal najstarším medailistom spomedzi alpských lyžiarov v histórii.

Líder SP 2013/2014 v superobráku Nór Aksel Lund Svindal sa musí uspokojiť so siedmym miestom. Do cieľa sa nedostali napríklad Talian Christof Innerhofer, Švajčiar Didier Defago či víťaz zjazdu Matthias Mayer z Rakúska.

Trať s dĺžkou 2096 m a prevýšením 622 m absolvovalo aj kvarteto Slovákov – Adam Žampa skončil s odstupom 2,81 s na peknom 28. mieste, jeho mladší brat Andreas o deväť priečok nižšie (+4,28), Matej Falat na 43. pozícii zaostal za víťazom o 4,67 s a Martina Bendíka klasifikovali na 44. mieste (+4,92).

Obrazom: Nedeľa na olympiáde v Soči

Češka Eva Samková sa stala víťazkou nedeľňajšieho finále snoubordkrosu na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči. Pre Česko je to prvá zlatá medaila na týchto ZOH, na konte mali po sobote dve striebra a jeden bronz. Samková vo finále triumfovala pred skúsenou Kanaďankou Dominique Maltaisovou a Francúzkou Chloé Trespeuchovou. Obhajkyňa zlata spred štyroch rokov z Vancouveru Maelle Rickerová nepostúpila zo štvrťfinále.

Absolútnym triumfom Holanďaniek sa skončilo nedeľňajšie finále rýchlokorčuliarok na 1500 m na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči. Reprezentantky „oranjes“ obsadili prvé štyri miesta, pričom zo zlata sa tešila Jorien ter Morsová. Dvadsaťštyriročná rodáčka z Enschede dosiahla časom 1:53,51 min olympijský rekord. Striebornú medailu získala Ireen Wüstová s vyše polsekundovým odstupom a bronz Lotte van Beeková (+1,03).

Švédski reprezentanti Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson a Marcus Hellner získali zlaté medaily v nedeľňajšej štafete behu na lyžiach na 4 x 10 km. Švédi triumfovali o takmer 30 sekúnd pred domácimi pretekármi. Tretie miesto obsadili Francúzi.

V podaní obhajcov olympijského víťazstva Švédov to bola jasná záležitosť, viedli od začiatku pretekov, akurát na druhom medzičase boli spoločne na prvom mieste s Fínmi. Tí skončili napokon na šiestom mieste. Strieborní zo ZOH 2010 Nóri obsadili štvrtú pozíciu, pred štyrmi rokmi bronzoví Česi boli až na 8. mieste.

Deviaty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP
Deviaty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Deviaty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ŽampaAksel Lund SvindalAnastasia KuzminováAndrew WeibrechtBode MillerChristof InnerhoferDidier DefagoJoe PavelskiJohan OlssonKjetil JansrudMatej FalatMatej KazárMatthias MayerPhil Kessel