Tréner Vůjtek vytiahol eso z rukáva a našiel stratený tím

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko - Slovensko
Tréner Slovenska Vladimír Vůjtek (hore vľavo) počas zápasu Rusko - Slovensko v základnej A skupine na ZOH 2014 v Soči. Rusko, Soči, 16. február 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

SOČI 16. februára (WEBNOVINY) – Tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek vytiahol pred nedeľňajším stretnutím proti Rusku v základnej A-skupine hokejového turnaja mužov na ZOH v Soči z rukáva eso – do bránky poslal Jána Laca a najlepší gólman majstrovstiev sveta 2012 nedoprial ofenzívnym hviezdam „zbornej“ gólovú radosť v riadnom hracom čase ani predĺžení. Až v samostatných nájazdoch ho prekonali Alexander Radulov a Iľja Kovaľčuk, vďaka čomu získal domáci tím dva body.

„S chlapcami sme sa po prehre so Slovinskom porozprávali a trochu zmenili taktiku. Až dnes sme ukázali našu silu, chlapci hrali veľmi dobre. Som rád, že sme našli náš ‚stratený‘ tím. Brankár Laco chytal veľmi dobre a možno mu dám príležitosť aj v utorok. Prehru až po nájazdoch beriem ako naše víťazstvo,“ hodnotil najlepší zápas Slovákov na olympijskom turnaji Vůjtek a na margo utorňajšieho stretnutia proti Česku o postup do štvrťfinále skonštatoval: „Do ďalších duelov ideme z pozície outsidera. Utorkový zápas bude zaujímavý pre celé Československo.“

Obrazom: Slováci odohrali najlepší zápas na olympiáde

Debakel od Američanov, ale najmä neúspech proti Slovincom, slovenských hokejistov zdravo vyburcovali. „Chlapci sami vedeli, že v sobotu sklamali celé Slovensko aj sami seba. Nechceli v tom ďalej pokračovať. To bol základ dnešného výkonu proti Rusom. A nový systém hráčom omnoho viac vyhovuje,“ poznamenal 66-ročný rodák z Klimkovíc a pokračoval: „Po zápase proti Slovinsku sme mali veľa debát, porád a stretnutí. My s hráčmi, ale aj hráči medzi sebou. Zhodli sme sa na určitom systéme, ktorý chceme hrať. Prakticky sme sa vrátili k tomu, čo sme hrali pred dvomi rokmi v Helsinkách. Chlapcom ten systém asi sedí, pretože dnešná hra bola iná a nevyzeralo to, že hráme viac do obrany. Som rád, že sme v pravú chvíľu našli systém, ktorý by nám mohol vyhovovať. Ešte nie je koniec turnaja. Do osemfinále sme dostali český národný tím a pre fanúšikov to bude veľmi atraktívny zápas.“

Obrazom: Nedeľňajšie zápasy na olympijskom hokejovom turnaji
Program a výsledky hokejového turnaja na ZOH v Soči nájdete

—–> v tomto článku

.

Práve utorkový prestížny duel rozhodne, či bude olympijské vystúpenie Slovákov úspechom alebo nie. V prípade postupu do štvrťfinále možno hovoriť o rehabilitácii mužstva za bezduchý vstup do turnaja. Dôležitú úlohu v tomto súboji určite zohrajú výkony brankárov. Preto môže trénera Vůjtka tešiť, že Ján Laco v nedeľu proti Rusom doslova čaroval. „Dnes chytal asi tak, ako pred dvomi rokmi na majstrovstvách sveta. Doteraz ma nikdy nesklamal. Je to pokojný brankár, vie sa pripraviť na zápas. Keď dostane šancu, vždy zachytá dobre,“ povedal kouč slovenského mužstva.

V nedeľu proti Rusom hrali Slováci solídne smerom dopredu, v defenzíve predvádzali príkladnú obetavosť. Hádzali sa do striel a hviezdam súpera sa snažili všemožne zabrániť, aby ohrozili Jána Laca. Najmä v tretej časti ich to stálo mnoho síl. „Osem minút v oslabení v jednom slede proti ruskému tímu a ich hviezdam, to je ťažké ubrániť. Myslím si, že chlapci podali aj s trochou šťastia heroický výkon. Proti Rusom nedostať osem minút gól v oslabení, pretože tie presilovky súpera šli jedna za druhou, stále chlapcov veľa síl. Neviem, či sa to niektorému tímu v poslednom čase podarilo niečo podobné,“ pokračoval tréner Vůjtek a pred duelom proti Česku upozornil, že jeho zverenci sa musia sústrediť najmä na seba: „Čo budú hrať Česi, to je ich problém. My musíme pripraviť najmä nás na kolektívnu hru, systém a taktiku.“

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

V defenzíve v nedeľu vyčnievali dva piliere – Zdeno Chára a Andrej Sekera. Prvý odohral 27:39 min, druhý o desať sekúnd menej. Mužstvo ukázalo veľkú bojovnosť a dobrý výsledok mu môže zdvihnúť sebavedomie. „Do hry sme dávali srdce a bojovnosť aj v predchádzajúcich zápasoch, ale vtedy nám to nevyšlo. Nehrali sme v nich dobre náš systém. Dnes sme ho dodržali a prejavilo sa to aj na výsledku,“ hovoril spokojne po zisku prvého bodu na turnaji Andrej Sekera.

Slováci dôsledne pokrývali stredné pásmo a nedovoľovali hravým Rusom prechádzať do útoku. Domáci museli len nahadzovať puky a korčuľovať za nimi. Z defenzívy sa výborne koncentrovaní slovenskí hokejisti snažili o rýchle brejky.

„Každý podobný zápas môže tímu zdvihnúť sebavedomie. Janko Laco opäť potvrdil, že je vynikajúcim brankárom. Chytil veľa šancí Rusov. Aj vďaka nemu sa duel skončil takto. Vieme, že sme v predchádzajúcich dueloch nehrali najlepšie, dnes to už bolo iné. Ak sme dokázali držať krok s Rusmi, potom je to pozitívne zistenie,“ potvrdil 27-ročný obranca Caroliny Hurricanes.

Sekera prežíva vydarenú sezónu v zámorí. Na olympijskom turnaji by chcel zotrvať čo najdlhšie. V utorok však reprezentáciu SR čaká náročná prekážka v boji o štvrťfinále, keď nastúpi proti českému tímu. „Hráme s Čechmi? Musíme sa teda pripraviť na nich,“ skonštatoval Andrej Sekera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander RadulovAndrej SekeraIľja KovaľčukJán LacoVladimír VůjtekZdeno Chára
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia