Obrazom: Desiaty deň na olympiáde v Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Desiaty deň na olympiáde v Soči
Azerbajdžanskí reprezentanti Julia Zlobinová a Alexej Sitnikov počas súťaže vo voľných tancoch na ľade. Foto: SITA/AP

SOČI 17. februára (WEBNOVINY) – Aj v pondelok sa v Soči rozdávali cenné kovy.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Hmla naďalej komplikuje život biatlonistom a súťaž mužov s hromadným štartom na 15 km sa nemôže uskutočniť ani v pondelok. Organizátori po dohode s Medzinárodnou biatlonovou úniou (IBU) a Medzinárodným olympijským výborom (MOV) presunuli preteky na utorok na 11.30 h SEČ (14.30 h miestneho času).

Hmla, ktorá nepustila pretekárov vrátane Mateja Kazára na trať v komplexe Laura na Červenej Poľane už v nedeľu večer, neustúpila ani počas noci a pondelkového predpoludnia.

Najskôr sa malo súťažiť o 7.00 h SEČ (10.00 h miestneho času), potom o 12.30 h SEČ (15.30). Po prehliadke tratí a vzhľadom na hmlu sa organizátori rozhodli pondelkový mužský program definitívne zrušiť.

Obrazom: Anastasia Kuzminová obsadila v pondelok 27. miesto

Hmla je na svahoch Červenej Poľany v nadmorských výškach nad 700 m. Biatlonový komplex Laura sa nachádza vo výške 1450 m. Okrem hmly robí momentálne organizátorom problém aj udržiavanie trate v požadovanej kvalite, v pondelok na nej zakázali trénovať.

Obrazom: Pondelok na olympiáde v Soči

Ženské preteky s hromadným štartom sa uskutočnili podľa plánu. Bieloruská biatlonistka Daria Domračevová v nich skompletizovala zlatý hetrik. Domračevová po víťazstvách v stíhacích a vytrvalostných pretekoch dominovala v komplexe Laura v Červenej Poľane aj v pondelkových pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km.

Domračevová zaváhala v celej súťaži iba jediný raz na strelnici a zvíťazila s náskokom 20,2 s pred Češkou Gabrielou Soukalovou. Bronzovú medailu si skvelým finišom vybojovala Nórka Tiril Eckhoffová, ktorá o sekundu predstihla Nemku Evie Sachenbacherovú-Stehleovú.

Jediná slovenská zástupkyňa Anastasia Kuzminová v konkurencii 30 pretekárok obsadila 27. miesto s odstupom 3:24,7 min, keď celkovo päťkrát minula na strelnici niektorý z terčov.

V pondelok sa neuskutočnila ani súťaž snoubordkrosu, ktorá mala začať o 8:00. Organizátori najprv pre zlú viditeľnosť spôsobenú hustou hmlou v Parku extrémnych športov v Roza Chutor nad Červenou Poľanou zrušili kvalifikáciu a neskôr aj celý program a presunuli ho na utorok. V skrátenom formáte sa začne súťažiť od 7.30 h SEČ rovno osemfinálovými jazdami. Nasadenie pretekárov vyplynie z aktuálneho rebríčka Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Informáciu priniesol spravodajský systém ZOH 2014.

Desiaty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Víťazmi dvojdňovej súťaže mužov dvojsedadlových bobov na zimných olympijských hrách v Soči sa stali Alexandr Zubkov s Alexejom Vojevodom. Ruskí reprezentanti využili výhodu domácej dráhy, keď takisto ako obe nedeľňajšie zvládli najrýchlejšie aj obidve pondelkové jazdy. Zvíťazili s výrazným náskokom vyše pol sekundy a po bronze spred štyroch rokov majú v tejto disciplíne premiérové zlato.

Rusi nielenže prerušili sériu nemeckých prvenstiev na troch predchádzajúcich hrách, ale zároveň vybojovali pre svoju krajinu historicky prvý olympijský najcennejší kov v bobovom športe po rozpade Sovietskeho zväzu. Pred švajčiarskym duom úradujúcich majstrov Európy Beatom Heftim s Alexom Baumannom mali v cieli náskok 66 stotín sekundy.

Pre Heftiho je po troch bronzoch v úlohe brzdára (dvojboby 2002, 2006 a štvorboby 2006) prvé pódiové umiestnenie vo funkcii pilota. Tretiu pozíciu obsadil celkový víťaz Svetového pohára 2013/2014 Steven Holcomb z USA, ktorý spolu so Stevenom Langtonom zaostali za víťazmi v súčte štyroch jázd o 0,88 s.

Desiaty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anastasia KuzminováDaria DomračevováSteven Holcomb