Obrazom: Jedenásty deň na olympiáde v Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jedenásty deň na olympiáde v Soči
Japonec Taihei Kato sa zranil v utorňajšej skokanskej časti pretekov v severskej kombinácii. Ázijčan doletel na veľkom mostíku na značku 126,5 m, ale ušla mu ľavá lyža, čo spôsobilo bolestivý pád. Kata odniesli na nosidlách, bol však pri vedomí. Foto: SITA/AP

SOČI 18. februára (WEBNOVINY) – V utorok bolo na olympijských hrách v Soči na programe sedem finálových disciplín.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

V mužskom hokejovom turnaji ide do tuhého, osemfinálovými zápasmi sa začala vyraďovacia časť. Slovinci dosiahli najväčší úspech v histórii samostatnosti svojej krajiny, keď sa prebojovali už do štvrťfinále. Zverenci trénera Matjaža Kopitara si po sobotňajšom úspechu nad Slovákmi (3:1) pripísali v utorok triumf nad Rakúšanmi (4:0).

Bez väčších problémov sa medzi osmičku najlepších tímov prebojovala aj domáca reprezentácia. Favorizovaní Rusi v utorok zdolali Nórsko 4:0, dva góly strelil Alexander Ovečkin, po jednom pridali Iľja Kovaľčuk a Alexej Tereščenko. Nóri vypadnutím v zápase o postup do štvrťfinále zopakovali svoj výsledok zo ZOH 2010 vo Vancouveri, kde v rovnakej fáze neuspeli proti Slovákom.

Obrazom: Utorňajšie osemfinálové zápasy na hokejovom turnaji

Slovenská hokejová reprezentácia ukončila svoje účinkovanie na zimných olympijských hrách v Soči prehrou 3:5 s Českom v utorňajšom zápase o postup do štvrťfinále. Slováci obsadili na turnaji 11. miesto. Nezvíťazili v žiadnom zo štyroch súbojov. S Čechmi síce už prehrávali 0:4, ale dokázali sa dotiahnuť na rozdiel jedného gólu a z duelu bola ešte dráma. Aj v utorok v Šajba aréne sa zverenci Vladimíra Vůjtka dlho nevedeli presadiť v ofenzíve a robili chyby v defenzíve. Nápor napokon prišiel už neskoro a nestačil. S Českom sa Slovensko stretlo na ZOH štvrtýkrát a stále platí, že vždy prehralo. Česi majú aktívne skóre 18:6. Vo štvrťfinále vyzvú Američanov..

Obrazom: Slovenskí hokejisti prehrali s Čechmi

O prekvapenie na hokejovom turnaji sa postarali aj Lotyši, keď sa víťazstvom 3:1 nad Švajčiarskom stali poslednými štvrťfinalistami. Pre Lotyšov už v tejto chvíli ide o historicky najlepší výsledok pod piatimi kruhmi, ich doterajším maximom bolo 9. miesto v Salt Lake City 2002.

Program a výsledky hokejového turnaja na ZOH v Soči nájdete

—-> v tomto článku

.

Víťazkou olympijskej súťaže žien v obrovskom slalome sa v stredisku Roza Chutor v Červenej Poľane stala Tina Mazeová. Skúsená 30-ročná Slovinka pridala do jagavej olympijskej zbierky už štvrtú medailu (2-2-0).

Na ZOH 2014 v Soči si vybojovala už druhú zlatú, keď predtým triumfovala v zjazde. Mazeová zvíťazila v súčte oboch kôl obrovského slalomu s náskokom 7 stotín sekundy pred Rakúšankou Annou Fenningerovou. Bronz získala obhajkyňa zlatej medaily z Vancouveru 2010 Nemka Viktoria Rebensburgová.

Zo štvorice Sloveniek si najlepšie počínala Petra Vlhová. Iba 18-ročná debutantka na olympijskom športovom sviatku obsadila 24. miesto s odstupom 4,82 s. Pre slalomovú špecialistku to je výborný výsledok aj vzhľadom na 90-člennú konkurenciu v 1. kole a náročné poveternostné podmienky, ktoré sprevádzali preteky.

Ďalšie slovenské zjazdárky sa už do najlepšej tridsiatky výsledkovej listiny prvého kola nezmestili. Barbare Kantorovej patrí 43. priečka, Barbora Lukáčová je štyridsiata deviata a Kristína Saalová svoju jazdu na mäkkej premočenej trati nedokončila.

V obrovskom slalome sa predstavila aj britská husľová virtuózka Vanessa Mae. Tridsaťpäťročná hudobníčka, ktorá sa narodila v Singapure anglickému hoteliérovi s thajskými koreňmi a čínskej matke, splnila kvalifikačné kritériá Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) a v prvom kole obrovského slalomu skončila na poslednom klasifikovanom 74. mieste.

Obrazom: Utorok na olympiáde v Soči

Francúz Pierre Vaultier sa stal snoubordkrosovým kráľom. Na olympijskom tróna vystriedal dvojnásobného šampióna Setha Westcotta. Vo veľkom finále disciplíny, ktorá pred ôsmimi rokmi v Turíne priniesla Slovensku prvú medailu – striebro zo zimných olympijských hier zásluhou Radoslava Žideka, zvíťazil Vaultier pred domácim hrdinom Nikolajom Oľuninom, česť USA zachraňoval bronzový Alex Deibold.

Na technicky náročnej a dažďom premočenej trati v Parku extrémnych športov Roza Chutor dosníval už vo štvrťfinále olympijský medailový sen jeden z najväčších favoritov Nate Holland z USA, víťaz januárových X Games. Nepresadil sa ani dvojnásobný majster sveta Alex Pullin z Austrálie, líder priebežného poradia Svetového pohára Omar Visintin z Talianska sa po páde v semifinále ani nepostavil na štart malého finále.

Američan Westcott, ktorý nenašiel premožiteľa v premiére disciplíny v Turíne 2006 a potom ani na ZOH 2010 vo Vancouveri, sa do Soči nekvalifikoval.

V pretekoch s hromadným štartom na 15 km zvíťazil nórsky biatlonista Emil Hegle Svendsen. Druhý skončil v strhujúcom finiši Francúz Martin Fourcade v rovnakom čase ako víťaz. Tretiu pozíciu obsadil Čech Ondřej Moravec (+13,8 s). Jediný slovenský zástupca Matej Kazár v konkurencii 30 pretekárov obsadil 15. miesto s odstupom 1:56,5 min, keď netrafil dva z dvadsiatich terčov.

Záver utorňajších pretekov priniesol fantastické divadlo. O prvenstvo bojovali dvaja dlhodobo najlepší biatlonisti, pričom Fourcade skoro zdolal severana, ktorý sa trochu predčasne pred cieľovou páskou tešil z triumfu a takmer sa mu to vypomstilo. Kazár netrafil šiesty a trinásty výstrel, ale je to preňho najlepší výsledok na ZOH 2014, keď v šprinte bol 37. a v stíhačke ho klasifikovali na 23. pozícii.

Reprezentantky Kórejskej republiky získali zlaté medaily vo finále štafiet na 3000 m v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči. Druhú priečku obsadili Kanaďanky, bronz si vybojovali Talianky. Obhajkyne zlata z Vancouveru 2010 Číňanky rozhodcovia penalizovali a obsadili konečné siedme miesto.

Jedenásty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Nečakaným víťazstvom Nóra Jörgena Graabaka sa skončili preteky v severskej kombinácii na zimných olympijských hrách v ruskom Soči. Severan dosiahol čas 23:27,5 min a o 0,6 sekundy zdolal druhého v poradí svojho krajana Magnusa Moana. Tretí bol Nemec Fabian Riessle s 1,6-sekundovým mankom.

Víťaz minulotýždňových pretekov na strednom mostíku a držiteľ krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2012/2013 Nemec Eric Frenzel skončil až desiaty. Hoci viedol po skokanskej časti na veľkom mostíku HS-140, v bielej stope sa na ňom prejavila choroba. Zdravotná indispozícia ho odsunula na spomenutú desiatu

Obhajcu zlata z Vancouveru 2010 Američana Billa Demonga klasifikovali až na 31. poste, nepatril však do okruhu favoritov.

Jedenásty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander OvečkinBarbora LukáčováEmil Hegle SvendsenEric FrenzelIľja KovaľčukMarián HossaMartin FourcadeMatej KazárPetra VlhováPierre VaultierTina MazeováViktoria Rebensburgová