Obrazom: Trinásty deň na olympiáde v Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trinásty deň na olympiáde v Soči
Japonská akrobatická lyžiarka Ayana Onozukaová počas finále na U-rampe. Foto: SITA/AP

SOČI 20. februára (WEBNOVINY) – Na olympijských hrách v Soči bolo vo štvrtok na programe päť finálových disciplín a hralo sa aj finále ženského hokejového turnaja, v ktorom Kanaďanky porazili v zámorskom derby USA 3:2 po predĺžení.

Reprezentantky krajiny „javorového lista“ pritom ešte v 56. min prehrávali 0:2. Kanaďanky neprehrali na turnaji ani jeden zápas, v základnej skupine si s Američankami poradili 3:2 v riadnom hracom čase. Ženy Kanady získali štvrté olympijské zlato, triumfovali aj v Salt Lake City 2002, Turíne 2006 aj Vancouveri 2010. Pri premiére ženského hokeja pod piatimi kruhmi v Nagane 1998 sa z prvenstva tešili hráčky USA.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová chcela zajazdiť voľnú jazdu na zimných olympijských hrách v Soči oveľa lepšie. Úspechom však pre ňu i celé slovenské krasokorčuľovanie je, že sa prebojovala z krátkeho programu medzi najlepšiu dvadsaťštvorku. Kým prvú časť súťaže zvládla bez veľkej chyby, v druhej jej nevychádzali najmä skoky.

Zaváhala pri úvodnom trojitom lutzi, v kombinácii trojitého a dvojitého toeloopa sa dotkla ľadu rukou, namiesto ďalšej kombinácie rovnakých skokov bol len dvojitý toeloop a v závere jej nevyšiel ani jeden z dvoch pokusov o dvojitý axel.

Dojem z jazdy napravila krokovou pasážou a piruetami i zvládnutím trojitého salchowa s dvojitým toeloopom. Za svoj výkon na hudbu Tango Amore v podaní Edvina Mártona dostala 75,20 bodu, čo je o sedem menej ako jej osobné maximum z vlaňajšej GP ISU juniorov v Košiciach. V celkovom súčte to bolo rovných 125 bodov.

Olympijskou víťazkou sa stala Ruska Adelina Sotnikovová. Pre sedemnásťročnú Moskovčanku je to najväčší úspech kariéry. Sotnikovová predviedla v Korčuliarskom paláci Ľadovec najlepšiu voľnú jazdu a o vyše päť bodov zdolala v celkovom hodnotení obhajkyňu titulu Kim Ju-Na z Kórejskej republiky. Bronz si vybojovala Talianka Carolina Kostnerová.

Obrazom: Nicole Rajičovej nevyšla voľná jazda podľa predstáv

Reprezentantky Kanady zvíťazili vo finálovom stretnutí curlingového turnaja nad obhajkyňami titulu zo Švédska 6:3. Išlo o reprízu finále spred štyroch rokov v kanadskom Vancouveri, z triumfu sa vtedy tešili severanky.

Kanaďanky vyhrali v Soči všetky duely a stali sa tak vôbec prvými, kto dokráčal v ženskom curlingu za zlatou medailou pod piatimi kruhmi so stopercentnou bilanciou. V základnej časti sa hráčky z „krajiny javorových listov“ tešili z víťazstva nad Švédkami 9:3 (ukončené po 8. ende).

Kanada je jedinou krajinou, ktorá v ženskom curlingu získala na ZOH vždy medailu: v Nagane 1998 to bolo zlato, v Salt Lake City 2002 a Turíne 2006 bronz a pred štyrmi rokmi vo Vancouveri striebro. Bronzové medaily si na ZOH 2014 vybojovali curlerky Veľkej Británie, ktoré zdolali Švajčiarky 6:5.

Obrazom: Štvrtok na olympiáde v Soči

Nevyspytateľný skikros akrobatických lyžiarov na zimných olympijských hrách v Soči sa skončil dokonalým francúzskym triumfom: zlato patrí Jeanovi Frédéricovi Chapuisovi, striebro Arnaudovi Bovolentovi a bronz Jonathanovi Midolovi. Úradujúci majster sveta z Vossu Chapuis prešiel súťažou v Parku extrémnych športov Roza Chutor suverénnym spôsobom, mal síce až štvrtú najlepšiu nasadzovaciu jazdu, ale vyhral potom všetky vo vyraďovacej fáze.

Veľké finále bolo súbojom troch Francúzov proti Kanaďanovi Bradymu Lemanovi, ktorý ale nezúročil výhodu červeného dresu s právom výberu miesta na štarte – reagoval najpomalšie a potom v súboji o lepšiu pozíciu spadol. „Zelený“ Chapuis mal najlepší reakčný čas na štarte a zaslúžene zvíťazil. Malé finále vyhral a celkové piate miesto obsadil domáci lyžiar Jegor Korotkov.

Pred bránami finále skončilo viacero favoritov. Líder priebežného poradia disciplíny vo Svetovom pohári a najrýchlejší z jazdy pre nasadenie do osemfinále Victor Öhling Norberg zo Švédska stroskotal v štvrťfinálovej fáze, cez ktorú neprešiel ani strieborný z Vancouveru Andreas Matt z Rakúska.

Nádej na reparát pre smoliara zo ZOH 2010 Christophera Delbosca z Kanady vyhasla už v osemfinále. Delbosco vo vancouverskom veľkom finále spadol a skončil štvrtý. Medzi najlepších 16 nepostúpil ani ďalší Kanaďan David Duncan, ani víťaz Svetového pohára 2012/13 Alex Fiva zo Švajčiarska.

Nóri Magnus Moan, Haavard Klemetsen, Magnus Krog a Jörgen Graabak získali zlaté medaily vo štvrtkovej súťaži družstiev v severskej kombinácii na zimných olympijských hrách v Soči. Druhí skončili Nemci Eric Frenzel, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek a Fabian Riessle s mankom troch desatín sekundy a tretích klasifikovali Rakúšanov Lukasa Klapfera, Christopha Bielera, Bernharda Grubera a Maria Stechera (+3,4 s). Táto disciplína je v programe ZOH od roku 1988, vtedy súťažili len trojčlenné družstvá. Až od Nagana 1998 zápolia štvorčlenné tímy.

Po skokoch z mostíka HS-140 boli na čele Nemci, ale v bežeckej časti na 4×5 km Gundersenovou metódou v areáli RusSki Gorkij v Červenej Poľane dominovali severania. Nemci čakajú na zlato od Calgary 1988. Rakúšanom nevyšla šanca o zavŕšenie čistého hetriku po triumfoch v Turíne 2006 a Vancouveri 2010.

Trinásty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Americká akrobatická lyžiarka Maddie Bowmanová získala zlatú medailu vo štvrtkovom 12-člennom finále na U-rampe na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči.

Dvadsaťročná víťazka tohtoročných X Games z amerického Aspenu triumfovala v Parku extrémnych športov v Roza Chutor nad Červenou Poľanou s výslednou známkou 89,00 bodu. Na druhom mieste skončila víťazka kvalifikácie Marie Martinodová z Francúzska, ktorá mala po dvoch fináových jazdách na konte o 3,6 bodu menej. Tretiu pozíciu s odstupom 5,8 bodu obsadila Japonka Ajana Onozuková.

USA patrí zásluhou Bowmanovej v akrobatickom lyžovaní na ZOH ôsma zlatá medaila, čo je najviac spomedzi všetkých krajín. Američania získali vzácny kov vo všetkých nových disciplínach v tomto športe pod piatimi kruhmi – mužskú U-rampu ovládol David Wise, mužský slopestyle sa stal korisťou Jossa Christensena a v ženskom slopestyli brala striebro Devin Loganová.

Trinásty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP
Trinásty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP
Trinásty deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eric FrenzelJohannes RydzekKim Ju-Na