Obrazom: Posledný deň na olympiáde v Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Posledný deň na olympiáde v Soči
Bežci na lyžiach počas nedeľňajších pretekov na 50 kilometrov voľnou technikou s hromadným štartom. Foto: SITA/AP

SOČI 23. februára (WEBNOVINY) – V nedeľu sa v Soči rozdali posledné kolekcie medailí a večerný záverečný ceremoniál ukončil zimnú olympiádu.

Obrazom: Záverečný ceremoniál zimnej olympiády

Hokejisti Kanady obhájili zlaté olympijské medaily, keď po celkovom prvenstve vo Vancouveri 2010 uspeli aj na ZOH 2014 v ruskom Soči. Vo finále XXII. zimných olympijských hier si zverenci trénera Mika Babcocka poradili s výberom Švédska 3:0 (1:0, 1:0, 1:0).

Obrazom: Finále hokejového turnaja v Soči

Kanaďania si vybojovali už deviate olympijské zlato v mužskom hokejovom turnaji v histórii, Švédi v nedeľu nedosiahli na tretie celkové prvenstvo. Výber krajiny „javorového listu“ zvíťazil trinástykrát v sedemnástom vzájomnom súboji pod piatimi kruhmi. Vo finále sa obe krajiny stretli doteraz len jedenkrát, v Lillehammeri 1994 uspeli Švédi po samostatných nájazdoch. Kanada si zlato na neamerickej pôde vybojovala premiérovo od Osla 1952.

Finálový duel obstarali súperi, ktorý v Soči až do nedele neprehrali. Ani jeden z kanadských hokejistov sa ziskom zlata v Soči nedostal do prestížneho Triple Gold Club-u. Až jedenásť Kanaďanov sa pred štyrmi rokmi vo Vancouveri podieľalo na olympijskom prvenstve pre svoju krajinu a teraz získali ďalšie zlato na ZOH. Úradujúci majstri sveta Švédi majú po turnaji v Soči olympijskú bilanciu 2 zlaté, 3 strieborné a 4 bronzové medaily, Kanada je na tom podstatne lepšie (9 – 4 – 2).

Program a výsledky hokejového turnaja na ZOH v Soči nájdete

—-> v tomto článku.

Rus Alexander Legkov získal v nedeľu zlatú medailu v behu na lyžiach na 50 km voľnou technikou s hromadným štartom na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Strieborný kov si v bežeckom komplexe Laura v Červenej Poľane vybojoval jeho krajan Maxim Vylegžanin, absolútny úspech domácich reprezentantov podčiarkol ziskom bronzovej medaily Iľja Černousov. Slovák Martin Bajčičák obsadil štrnástu priečku s mankom 39,2 s na víťaza.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Obrazom: Nedeľa na olympiáde v Soči

Dvojdňová súťaž štvorsedadlových bobov na zimných olympijských hrách v Soči sa skončila triumfom elitnej ruskej posádky v zložení Alexandr Zubkov, Alexej Negodajlo, Dmitrij Trunenkov, Alexej Vojevoda, ktorá sa držala na čele od začiatku až do konca. Domáci reprezentanti vďaka najlepšiemu času v úvodnej nedeľňajšej jazde zvýšili svoj náskok zo sobotňajšej prvej polovice pretekov (v nej zajazdili 1. a 4. čas) na 17 stotín sekundy a potom im vo finále stačil aj šiesty čas na udržanie líderskej pozície. Pre Zubkova s Vojevodom to znamenalo druhé zlato v Soči, keďže pred pár dňami vyhrali aj súťaž dvojbobov. V zbierke majú aj striebro z Turína 2006 (štvorboby) a bronz z Vancouveru 2010 (dvojboby).

V súčte štyroch jázd Rusi, ktorí zužitkovali výhodu domácej dráhy na historické prvenstvo na ZOH v tejto disciplíne, odsunuli na 2. priečku o 9 stotín Lotyšov s pilotom Oskarsom Melbardisom a triom Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste, Janis Strenga. Pobaltská krajina ich zásluhou získala vôbec prvú olympijskú medailu v boboch. Na 3. pozícii skončila posádka USA I vedená obhajcom olympijského zlata spred štyroch rokov Stevenom Holcombom, ktoré kolegami boli Curtis Tomasevicz, Steven Langton a Christopher Fogt (+0,39).

Slovenskí reprezentanti Milan Jagnešák, Petr Nárovec (v zostave nahradil chorého Martina Tešoviča), Lukáš Kožienka a Juraj Mokráš sa po 27. a 25. najlepšom výkone zo soboty v tretej jazde prezentovali 26. časom, čo ich v konkurencii celkovo 30 posádok posunulo na konečnú 25. priečku. Od postupu do elitnej dvadsiatky, ktorá mohla v areáli Sanki absolvovať finálovú jazdu, ich delilo 1,1 s. Pri štvrtej účasti na ZOH je to najhoršie umiestnenie Slovákov v pretekoch štvorbobov, ktoré pod piatimi kruhmi dokončili.

Posledný deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/AP
Posledný deň na olympiáde v Soči
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin BajčičákMilan JagnešákPetr Narovec