Prípad Pistorius znova pred súdom - odvolacím

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius tvrdí, že priateľkou usmrtil 14. februára 2013 omylom, keď si myslel, že v dome je vlamač. Foto: SITA/AP

BLOEMFONTEIN 3. novembra (WebNoviny.sk) – Juhoafrický najvyšší odvolací súd v Bloemfonteine v utorok opätovne otvoril prípad atléta s amputovanými dolnými končatinami Oscara Pistoriusa, ktorý vo februári 2013 zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú. Sudkyňa Thokozile Masipová mu minulý rok vymerala trest odňatia slobody na päť rokov za zabitie z nedbanlivosti. Obžalovaný vtedy tvrdil, že si Steenkampovú pomýlil s domnelým votrelcom, preto na ňu začal strieľať cez zatvorené dvere toalety svojho domu. Paralympionika 20. októbra po odpykaní časti trestu prepustili do domáceho väzenia.

Päťčlenná sudcovská rada bude rozhodovať o žiadosti prokuratúry na prehodnotenie skutkovej podstaty Pistoriusovho deliktu zo zabitia z nedbanlivosti na vraždu. Sudcovia buď zamietnu odvolanie a potvrdia Masipovej rozsudok, buď nariadia nové pojednávanie, alebo sami rozhodnú, že Pistorius sa dopustil vraždy. Ak prokuratúra uspeje, športovcovi podľa tamojších zákonov hrozí minimálne 15 rokov väzenia.

Na utorkovom pojednávaní obe strany sporu predniesli svoje argumenty. Pistorius nebol osobne prítomný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Oscar Pistorius