Vietor zrušil preteky kombinátorov aj skokanov na lyžiach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Skoky na lyžiach
Silný vietor až do rýchlosti 8 metrov za sekundu a voda na nájazdovej stope napokon spôsobili prerušenie pretekov v 1. kole a napokon aj definitívne zrušenie súťaže. Kuusamo, 28. november 2015. Foto: SITA/AP

KUUSAMO 28. novembra (WebNoviny.sk) – Skokanom na lyžiach v stredisku Ruka vo fínskom Kuusame absolútne neprialo počasie, ani jedna z dvoch plánovaných súťaží jednotlivcov na mostíku HS-142 v rámci Svetového pohára 2015/2016 sa totiž pre zlé poveternostné podmienky nedotiahla do úspešného konca.

Na piatok podvečer stanovené prvé preteky v Ruke organizátori pre silný vietor odložili a presunuli na sobotňajšie popoludnie so začiatkom o 14.30 h. Členovia rozhodcovskej komisie jury však museli zrušiť plánovanú jednokolovú verziu, dôvodom bol opäť silný vietor.

Následne sa mali podľa predsezónneho schváleného itinerára uskutočniť v Ruke druhé preteky, už s klasickým dvojkolovým formátom. Silný vietor až do rýchlosti 8 metrov za sekundu a voda na nájazdovej stope napokon spôsobili prerušenie pretekov v 1. kole a napokon aj definitívne zrušenie súťaže. Informoval server ORF. Zo 70 pretekárov v štartovej listine absolvovalo svoj pokus 43 skokanov na lyžiach, priebežne viedol Nemec Andreas Wank (129,5 m/111,9 b.).

O tom, aký bude osud týchto dvoch súťaží vo Fínsku a či príde alebo nepríde k zrušeniu bez náhrady, sa rozhodne neskôr. V nedeľu sa však už skákať nebude.

Dosiaľ jedinú súťaž jednotlivcov v tohtosezónnej edícii SP skokanov v nedeľu 22. novembra v nemeckom stredisku Klingenthal senzačne vyhral 21-ročný nórsky reprezentant Daniel-André Tande, druhý skončil Slovinec Peter Prevc, tretí bol obhajca krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo v SP Severin Freund z Nemecka.

Seriál Svetového pohára v skokoch na lyžiach 2015/2016 pokračuje v nórskom olympijskom stredisku Lillehammer, počas nastávajúceho víkendu (5. – 6. 12.) sa na tamojšom mostíku HS-138 uskutočnia dve súťaže jednotlivcov.

Vo fínskom Kuusame pre silný vietor zrušili aj sobotňajšie preteky severských kombinátorov Rozhodcovská jury sa na zrušení podujatia v skokoch z mostíka HS-142 z dôvodu bezpečnosti pretekárov zhodla s ich trénermi. Medzinárodná lyžiarska federácia v tejto súvislosti uvažuje o náhrade na inom mieste v čase, keď už bude sezóna v plnom prúde. Informovali o tom servery ORF a FIS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter PrevcSeverin Freund