Oscar Pistorius sa za 692 dolárov dostal na slobodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oscar Pistorius
Zľava: Oscar Pistorius so svojím obhajcom Barrym Rouxom po jeho prepustení na kauciu, o ktorom v utorok rozhodol procesný najvyšší súd pre severnú časť juhoafrickej provincie Guateng v Pretórii. Foto: SITA/AP

PRETÓRIA 8. decembra (WebNoviny.sk) – Telesne hendikepovaný atlét Oscar Pistorius bude na rozhodnutie o výške trestu za vraždu svojej priateľky Reevy Steenkampovej čakať na slobode.

Procesný najvyšší súd pre severnú časť juhoafrickej provincie Guateng v Pretórii v utorok vyhovel jeho žiadosti o prepustenie na kauciu. Sudca Aubrey Ledwaba stanovil jej výšku na 692 amerických dolárov. Po zložení tejto sumy môže Pistorius pokračovať v domácej väzbe až do 18. apríla, keď sa uskutoční pojednávanie o výške trestu.

Paralympionik bude pod elektronickou kontrolou miesta pobytu, dom svojho strýka môže opustiť iba v čase od 7.00 h ráno do polnoci. Jeho obhajca Barry Roux mieni verdikt o vražde napadnúť na juhoafrickom ústavnom súde. Na akom základe chce postaviť svoju žiadosť, neuviedol.

Najvyšší odvolací súd minulý týždeň rozhodol o zmene klasifikácie zastrelenia Steenkampovej zo zabitia z nedbanlivosti na vraždu. Pistorius zastrelil Steenkampovú cez zatvorené dvere toalety na Valentína 2013. Žaloba tvrdila, že to spravil úmyselne po hádke, športovec zasa, že si ju pomýlil s domnelým votrelcom. Bez ohľadu na to, kto bol za dverami, Pistorius mal vedieť, že streľba môže spôsobiť smrť, uviedli v rozhodnutí sudcovia. Na základe tamojšieho práva môžu osobu odsúdiť za vraždu, pokiaľ predvídala fatálne následky svojho činu, a napriek tomu ho vykonala. V JAR za vraždu hrozí minimálne pätnásť rokov odňatia slobody, výnimočné okolnosti (slávny športovec, čas strávený vo väzení, zdravotné postihnutie, prvý zločin) však Pistoriusovi môžu zabezpečiť kratší trest.

Úspešný paralympionik si už odsedel jeden z piatich vymeraných rokov za zabitie z nedbanlivosti, v októbri 2015 sa presunul do domáceho väzenia v obydlí jeho strýka v Pretórii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Oscar Pistorius