Španiel Fernández získal štvrtý európsky titul v sérii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Javier Fernández López
Španielsky krasokorčuliar Javier Fernández López počas krátkeho programu mužov v rámci ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Bratislava, 27. január 2016. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 28. januára (WebNoviny.sk) – Španielsky reprezentant Javier Fernández aj v Bratislave potvrdil, že na európskom ľade nemá v posledných rokoch konkurenciu. Dvadsaťštyriročný rodák z Madridu ovládol súťaž sólistov na 76. majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a získal štvrtú zlatú medailu z kontinentálneho šampionátu v sérii.

Zverenec legendárneho Kanaďana Briana Orsera Fernández dosiahol v súčte krátkeho programu a voľnej jazdy svoje sezónne maximum 302,77 bodu a zvíťazil s obrovským náskokom pred Izrael repretentujúcim rodákom z Kyjeva Alexejom Byčenkom (242,56) a Rusom Maximom Kovtunom (242,21). Český reprezentant Michal Březina pokazil svoju voľnú jazdu a z tretej priečky po krátkom programe klesol až na desiate miesto.

Fernández sa stal prvým sólistom od čias Ondreja Nepelu so štyrmi európskymi prvenstvami v neprerušenej sérii. Niekdajší slovenský fenomén Nepela ich získal v rokoch 1969 – 1973 dokonca päť. Najväčší favorit redviedol vo voľnej jazde tri štvorité skoky (2x salchow, 1x tulup), pričom pri tulupovi mierne zaváhal pri doskoku. Ani následný pád pri trojitom axli mu však výraznejšie neuškodil, lebo jeho náskok z krátkeho programu v kombinácii so zaváhaniami hlavných konkurentov ho jednoznačne posadil do majstrovského sedla.

„Som spokojný so svojou jazdou. V mojom výkone sa však vyskytli aj hybičky a pri páde pri trojitom axli som mal nízku rýchlosť. Pred majstrovstvami sveta ma čaká ešte veľa tréningu, aby som nedostatky odstránil,“ uviedol Fernández v novinárskej mixzóne.

Famózny výkon predviedol vo štvrtok večer Florent Amodio, ktorý z ôsmej priečky po krátkom programe poskočil až na konečnú štvrtú. Skúsený 25-ročný brazílsky rodák reprezentujúci Francúzsko začal majstrovsky – štvoritým salchowom, pokračoval trojitým axelom sólo a aj v kombinácii s dvojitým tulupom, predviedol aj trojitý salchow v kombinácii s trojitým tulupom a tiež trojitého flipa a trojitého lutza.

Po skončení jazdy najprv rozplakal trénera Nikolaja Morozova a potom aj seba. Divákov zasa prinútil k potlesku postojačky a pre akreditovaných novinárov neskôr potvrdil, že to bola jeho posledná voľná jazda kariéry. „Celá moja kariéra bola krásna. Som rád, že som ju takto zakončil. Diváci boli úžasní, nemohol som si nepoplakať priamo na ľade,“ vravel

Slovenský reprezentant Michael Neuman obsadil 34. miesto ešte v stredajšom krátkom programe a do voľných jázd nepostúpil. Dvadsaťpäťročný štokholmský rodák získal od rozhodcov v súčte všetkých komponentov jazdy 42,03 bodu, čím výrazne zaostal za svojím tohtosezónnym aj osobným rekordom.

Výsledky – ME v krasokorčuľovaní – Bratislava – štvrtok:

Voľné jazdy – muži: 1. Javier Fernández (Šp.) 302,77 bodu, 2. Alexej Byčenko (Izr.) 242,56, 3. Maxim Kovtun (Rus.) 242,21, 4. Florent Amodio (Fr.) 240,96, 5. Michail Koľada (Rus.) 236,58, 6. Ivan Righini (Tal.) 236,36,..10. Michal Březina (ČR) 211,81,… 34. Michael Neuman (SR) 42,03 – nepostúpil do voľných jázd

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia