Obrazom: Famózna exhibícia ukončila majstrovstvá Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Exhibícia majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní
Bývalý krasokorčuliar Jozef Sabovčík (v stredu) počas záverečnej Gala exhibície v rámci ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Bratislava, 31. január 2016. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 31. januára (WebNoviny.sk) – Slávnostnou exhibíciou v nedeľu popoludní vyvrcholili majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Viac ako dve desiatky účastníkov šampionátu previedli vypredaným tribúnam zábavné i emotívne vystúpenia, ktoré neraz dvíhali divákov zo sedadiel. Mohutný potlesk znel stále a dookola.

Galaprogram odštartovala legenda Jozef Sabovčík, ktorý na deň presne pred tridsiatimi rokmi v priamom prenose ukázal svetu, ako v krasokorčuľovaní vyzerá štvoritý skok. Štvoritým odpichnutým rittbergrom sa vtedy v Kodani odpichol k európskemu zlatu. Počas svojho čísla publiku previedol aj svoju špecialitu – salto vzad, vystúpenie zakončila efektnou piruetou.

Po toľkých rokoch od historického štvoráku, v rodnom meste a pred vypredaným hľadiskom to bol vynikajúci pocit. Aj som bol trochu nervózny. Domov si odnášam záznam, budem mať krásnu pamiatku,“ povedal po exhibícii Jozef Sabovčík a pripustil, že možno to bolo jeho posledné vystúpenie: „V 52 rokoch je každé vystúpenie pravdepodobne posledné. Uvidíme, či bude ešte ďalšie. Mám zranené koleno, čaká má vyšetrenie a uvidí sa. Nejde ani tak o vystupovanie, chcem mať určitú kvalitu života. Amatérsku kariéru som skončil pre zranenie a nechcem tak skončiť aj profesionálnu kariéru. Nechcem hovoriť, že to bolo posledné vystúpenie. Ak však bolo posledné, tak bolo nádherné.“

Na ľade ho symbolicky vystriedala nádej slovenského krasokorčuľovania iba 16-ročná Nina Letenayová, nasledovala celá plejáda krásnych vystúpení. Dojímavý bol tanec slovenských reprezentantov Lukáša Csölleya s Federicou Testou na skladbu Imagine. „Zo správ každý deň počuť množstvo negatívnych informácií, preto sme sa rozhodli aj takýmto spôsobom a na takomto veľkom športovom podujatí ukázať, že ľudia sú spolu v mieri a dokážu byť spolu. Pripomenúť si, že je potrebné sa trochu asi zamyslieť,“ prezradili posolstvo vystúpenia slovenskí tanečníci.

Exhibícia majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní
Foto: SITA/Robert Tappert

Nemenej zaujímavý bol na ľade aj francúzsky reprezentant Florent Amodio, ktorý sa v Bratislave lúči s aktívnou športovou činnosťou. V jeho „čísle“ nechýbal ani Moonwalk od Michaela Jacksona a všetky fanúšičky dostal do varu, keď po návrate na ľad zhodil aj poslednú časť oblečenia v hornej časti tela a odhalil vypracované svaly.

Druhú časť programu otvorila slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová na skladbu Feeling Good. „Tá pieseň sa mi páči. A podľa nej som sa aj cítila dobre. Exhibícia je niečo iné oproti súťaži, síce voľnejšie, no pre mňa náročnejšie, pretože som musela rýchlejšie korčuľovať,“ povedala Rajičová, ktorá fanúšikom chcela ukázať, že tento šport miluje.

Pokračovalo defilé najlepších, v ktorom sa nestratil šiesty zo súťaže mužov Talian Ivan Righini vystúpením na skladby Michaela Jacksona v klobúku s jednou bielou a druhou čiernou rukavicou. Záver patril šampiónom – Jevgeniji Medvedevovej, tanečnému páru Gabriella Papadakisová s Guillaumem Cizeronom a Javierovi Fernádezovi. Zlatá športová dvojica Tatiana Volosožarová s Maximom Traňkovom sa museli pre chorobu partnerky ospravedlniť. Definitívnu bodku za exhibíciou dalo defilé všetkých jej účastníkov po jednotlivých súťažných kategóriách.

Exhibícia majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní
Foto: SITA/Robert Tappert

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef SabovčíkNicole Rajičová