Paulína Fialková skončila piata v stíhačke na ME v biatlone

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paulína Fialková
Slovenská reprezentantka v biatlone Paulína Fialková. Foto: SITA/Ján Viazanička

ŤUMEŇ 27. februára (WebNoviny.sk) – Slovenská reprezentantka v biatlone Paulína Fialková obsadila výborné piate miesto v sobotňajších stíhacích pretekoch žien na 10 km na majstrovstvách Európy v ruskom Ťumeni.

Zvíťazila Skardinová

Dvadsaťtriročná rodáčka z Brezna štartovala desiata s viac ako minútovým odstupom za víťazkou rýchlostných pretekov Karolin Horchlerovou z Nemecka a odstrieľala bezchybne na dvoch streleckých položkách, no po prvej streľbe v stoji musela absolvovať dve trestné kolá a po druhej „stojke“ ešte jedno. Po poslednom pobyte na strelnici patrila Paulíne Fialkovej 6. pozícia, napokon predstihla Nemku Luise Kummerovú a skončila piata.

Zlatú medailu si vybojovala favorizovaná Bieloruska Nadežda Skardinová pred Nemkou Karolin Horchlerovou, bronz si vybojovala Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová. Z ďalších Sloveniek skončila Ivona Fialková bola na 29. mieste, Jana Gereková na 34. stupienku, a najhoršie dopadla Terézia Poliaková na 45. pozícii. Štartovalo 60 biatlonistiek.

„Dnes sa preteky hodnotia omnoho jednoduchšie ako tie predchádzajúce. Paulína Fialková dnes predviedla veľmi dobrý výkon v prvej polovici bez chyby na strelnici a až do konca držala krok s najlepšími. Zlomová bola tretia streľba, na ktorej dvakrát minula v stoji a musela absolvovať dva trestné okruhy. Pred poslednou položkou ju to nezlomilo, urobila iba jednu chybu a dosiahla kvalitný výsledok. Uvidíme, ako šampionát ukončíme v nedeľu v pretekoch s hromadným štartom,“ povedala pre agentúru SITA trénerka ženskej zložky reprezentácie Anna Murínová.

Výborne siedme miesto Kazára

Stíhacie preteky mužov sa sa stali korisťou domácich reprezentantov.

Po zlate zo stredajšej miešanej štafety a štvrtkových rýchlostných pretekov si Jevgenij Garaničev vybojoval tentokrát striebro, o jednu desatinu sekundy ho totiž zdolal krajan Anton Babikov. Bronz získal Nemec Florian Graf.

Zásluhou bezchybnej streľby obsadil výborné 7. miesto Matej Kazár, ktorý za Babikovom zaostal o 1:24,4 min. Tomáša Hasillu klasifikovali na 22. pozícii, Michala Šímu na 32. priečke a Martina Otčenáša na 47. stupienku. Štartovalo dovedna 60 biatlonistov.

„Na strelnici boli veľmi ťažké podmienky, napriek tomu Matej Kazár previedol perfektný strelecký výkon. Štyri nuly v takýchto podmienkach, to je naozaj excelentný strelec. Navyše, po spočítaní časov bol najrýchlejší spomedzi všetkých pretekárov. To ma teší pred zajtrajšími pretekmi s hromadným štartom. Potešil ma aj Tomáš Hasilla, ktorý v závere výborne zabojoval. Uspokojil ma aj Michal Šíma, predovšetkým bežeckým výkonom držal krok s najlepšími. Martin Otčenáš opäť nedokázal z tréningu preniesť to, čo vie, do pretekov. Z našich bol najrýchlejší, ale sedem trestných kôl je veľa na to, aby sa posunul na lepšie umiestnenia. Celkovo dnes veľmi dobrý výkon tímu vyšperkovaný siedmym miestom Mateja Kazára, ktorý sa posunul z 28. miesta,“ povedal pre agentúru SITA tréner mužskej zložky reprezentácie Juraj Sanitra.

ME v biatlone – Ťumeň (Rus.) – sobota:
Stíhacie preteky žien na 10 km:

1. Nadežda Skardinová (Biel.) 30:01,7 min (2), 2. Karolin Horchlerová (Nem.) +7,4 s (2), 3. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +14,1 (3), 4. Anastasia Zagorujková (Rus.) +14,4 (3), 5. Paulína Fialková (SR) +30,1 (3), 6. Nadine Horchlerová (Nem.) +37,8 (4), … 29. Ivona Fialková +3:13,2 (3), 34. Jana Gereková +4:08,8 (5), 45. Terézia Poliaková (všetky SR) +5:15,3 (8)

Stíhacie preteky mužov na 12,5 km:

1. Anton Babikov 30:01,5 min (1), 2. Jevgenij Garaničev (obaja Rus.) +0,1 s (1), 3. Florian Graf (Nem.) +46,0 (2), 4. Vetle Sjastad Christiansen (Nór.) +1:00,4 min (0), 5. Piotr Paščenko (Rus.) +1:09,9 (2), 6. Matvej Jelisejev (obaja Rus.) +1:10,3 (4), 7. Matej Kazár (SR) +1:24,4 (0), … 22. Tomáš Hasilla +2:52,8 (4), 32. Michal Šíma +3:20,7 (3), 47. Martin Otčenáš (všetci SR) +4:14,4 (7)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivona FialkováJana GerekováJuraj SanitraMartin OtčenášMatej KazárMichal ŠimaPaulína FialkováTerézia PoliakováTomáš Hasilla