Týždeň pred lyžiarskym sviatkom v Jasnej sa rieši politika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jasná
Výstavba tribún v rámci príprav na preteky v zjazdovom lyžovaní Audi FIS Ski World Cup v Jasnej. Demänovská Dolina, 25. február 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 28. februára (WebNoviny.sk) – Šesť dní pred začiatkom takmer historických pretekov Svetového pohára žien v Jasnej má slovenské zjazdové lyžovanie o nepríjemnú tému navyše. Hoci si ju vôbec neželalo.

Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) nedávno prijalo uznesenie, na základe ktorého je jediným legitímnym predsedom Úseku alpských disciplín Marino Mersich, podpredsedom Ján Garaj a členom Patrik Dluhoš. Ide o bývalé vedenie úseku alpského lyžovania, ktoré bolo odvolané na Mimoriadnej členskej schôdzi (MČS) 18. apríla 2015. Takéto obsadenie vedenia ÚAD SLA má zostať v platnosti až do konania ďalšej mimoriadnej členskej schôdze, ktorá sa musí uskutočniť najneskôr do 30. mája 2016.

„Program tejto schôdze musí obsahovať body: odvolanie členov predsedníctva ÚAD, voľba nových členov predsedníctva ÚAD a odsúhlasenie návrhu stanov SLA,“ informoval prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie František Repka.

Dôvodom návratu starého a u veľkej časti zjazdárskej obce nepopulárneho vedenia na svoje posty je údajná formálna chyba, ktorá sa vyskytla na MČS vlani v apríli. Až v januári tohto roku, teda takmer 9 mesiacov po jej konaní, bola táto možná skutočnosť napadnutá členom SLA Petrom Bendikom. Ten svoje podanie adresoval Kontrolno-revíznej komisii KRK SLA, aby prešetrila právoplatnosť zvolenia nového predsedníctva ÚAD porušením stanov SLA. Na základe tohto podnetu KRK SLA zasadla a skonštatovala, že na MČS vlani v apríli boli porušené stanovy SLA. Ďalej prijala návrh opatrenia so záverom, že predsedom ÚAD zostáva M. Mersich.

„Je to nešťastná situácia. Asociácia by mala riešiť šport. Čo sa teraz deje, nemá so športom nič spoločné,“ myslí si súčasný, ale podľa uznesenia predsedníctva SLA neplatný predseda ÚAD SLA Michal Rajčan. „Právna opora je na našej strane. V rozhodnutí, ktoré oficiálne prišlo od pána prezidenta SLA, rozhodne nie. Čo sa teraz deje, popiera všetky základné princípy práva. My máme záujem na tom, aby neboli súdne konania. Chceli by sme nájsť kompromis, a ak nebude na druhej strane vôľa, budeme sa brániť aj inou cestou,“ uviedla podpredsedníčka vlani zvoleného predsedníctva ÚAD SLA Monika Maršáleková.

Ako právnička zároveň pripomenula, že napadnúť výsledky MČS 9 mesiacov po jej konaní nemá žiadnu oporu v zákone. „Ak by sa tam aj hocijaká chyba vyskytla, už je dávno zahladená. Nikto na ňu nemôže poukázať. My sme však presvedčení o tom, že tam nebola žiadna chyba. MČS sa konala v súlade so stanovami, je to aj stanovisko právnika SLA,“ dodala Maršáleková. Podľa šéftrénera úspešnej ženskej zložky reprezentácie SR Timoteja Zuzulu je rozhodnutie predsedníctva SLA o návrate „starého“ vedenia ÚAD účelové. „Vnímam ako účelové, že sa to udialo týždeň pred Svetovým pohárom v Jasnej. Mohli to urobiť, ale nie teraz – až po pretekoch v Jasnej alebo po sezóne. Z ich strany je to nekorektné. O nás zjazdároch rozhodovali ľudia z iných úsekov a to je zarážajúce. Neviem, čí to bol zámer,“ povedal Zuzula pre Rádio Slovensko.

Podľa šéfa SLA Repku formálna chyba na Mimoriadnej členskej schôdzi z 18.4.2015 spôsobila situáciu, ktorá by ohrozila proces konsolidácie stanov SLA s novým zákonom o športe a tým aj vyplatenie štátnych dotácií. „Predovšetkým ma veľmi mrzí, že k tejto situácii došlo tesne pred konaním najväčšieho lyžiarskeho podujatia na Slovensku. Ako prezident lyžiarskej asociácie, ktorá združuje sedem úsekov, musím rešpektovať výsledky hlasovania, v ktorom členovia Predsedníctva SLA na základe šetrenia a odporučenia Kontrolno-revíznej komisie SLA rozhodli o postupe v súvislosti s pochybnosťami o právoplatnosti uznesení Mimoriadnej členskej schôdze Úseku alpských disciplín, ktorá sa konala 18.4.2015,“ uvádza sa v stanovisku Františka Repku.

Prezident SLA ešte dodal, že ďalšie podrobnosti k vzniknutej situácii bude komentovať až po skončení SP v Jasnej. „Aby sa tým nezatienila športová stránka tejto významnej lyžiarskej udalosti na Slovensku a zároveň žiada, aby médiá mali v tejto veci pochopenie,“ napísala v stanovisku prezidenta hovorkyňa SLA Lenka Kollerová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia