Ústavný súd zamietol Pistoriusovo odvolanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oscar Pistorius čelí súdu
Oscar Pistorius na olympiáde v Londýne. Foto: SITA/AP

JOHANNESBURG 3. marca (WebNoviny.sk) – Juhoafrický ústavný súd zamietol odvolanie telesne hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa. Rozhodnutie potvrdil Pistoriusov právnik Andrew Fawcett. Paralympionik na ústavnom súde napadol decembrové rozhodnutie najvyššieho odvolacieho súdu, ktoré ho označilo za vraha priateľky Reevy Steenkampovej.

Pistorius zastrelil Steenkampovú cez zatvorené dvere toalety na Valentína 2013. Žaloba tvrdila, že to spravil úmyselne po hádke, športovec zasa, že si ju pomýlil s domnelým votrelcom. Najvyšší odvolací súd v JAR začiatkom decembra minulého kalendárneho roka rozhodol o zmene klasifikácie trestného činu zo zabitia z nedbanlivosti na vraždu.

Športovec s amputovanými dolnými končatinami sa obrátil na ústavný súd s tým, že odvolací tribunál nebral do úvahy jeho ťažké fyzické postihnutie. Prokuratúra však oponovala, že odvolaním poukázala na chybu v spôsobe aplikácie právnych predpisov, nie na fakty týkajúce sa prípadu.

Pojednávanie o výške trestu sa uskutoční 18. apríla na procesnom najvyššom súde pre severnú časť juhoafrickej provincie Guateng v Pretórii. Pistorius naň bude čakať v domácej väzbe v dome svojho strýka, do ktorej ho sudca prepustil na kauciu 692 amerických dolárov. V JAR za vraždu hrozí minimálne pätnásť rokov odňatia slobody, výnimočné okolnosti (slávny športovec, čas strávený vo väzení, zdravotné postihnutie, prvý zločin) však Pistoriusovi môžu zabezpečiť kratšiu sadzbu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Oscar Pistorius