Svetový pohár v Jasnej slávnostne otvorili v jaskyni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slávnostné otvorenie Svetového pohára žien v Jasnej
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrin počas slávnostného otvorenia Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní v Demänovskej jaskyni slobody. Demänovská Dolina, 4. marec 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

JASNÁ 4. marca (WebNoviny.sk) – Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní v slovenskom stredisku Jasná dnes po 18. hodine otvoril prezident SR Andrej Kiska netradične v Demänovskej jaskyni slobody.

„Pri počúvaní hymny sa mi páčila tá časť, kedy sa Slovensko zobudilo a vstalo. Toto podujatie sa po 32 rokov začína opäť v tejto jaskyni a je to také prebudenie sa do novej éry. Asi desať rokov sa snažíme vzkriesiť horský cestovný ruch v regióne Tatier a toto je pre nás veľmi významný okamih a moment, kedy sa ku nám vracia veľa turistov,“ uviedol počas ceremoniálu predseda Organizačného výboru World Cup Jasná 2016 Bohuš Hlavatý.

Obrazom: V Demänovskej jaskyni slobody slávnostne otvorili preteky Svetového pohára

Prezident Kiska vyzdvihol obetavosť všetkých, ktorí sa spolupodieľajú na podpore pretekárok, aby mohli podávať kvalitné športové výkony. „Je to nesmierna drina, je to náročná práca a ja dávam klobúk dole pred všetkými, ktorí dnes sú tu na Svetovom pohári, nielen pred pretekárkami, ale aj pred celým tímom, rodičmi a trénermi,“ zdôraznil.

Člen predsedníctva FIS Roman Kumpošt pripomenul, že netreba zabúdať ani na históriu, pretože Veľká cena Demänovských jaskýň je pojem a koná sa už 77 rokov. „Jasná a lyžovanie idú ruka v ruke,“ dodal. Súčasťou slávnostného otvorenia bolo aj predstavenie prvých 15 pretekárok s vyžrebovanými číslami pre sobotňajší obrovský slalom.

Na svahoch Chopka v Jasnej sa konali preteky Svetového pohára v alpskom lyžovaní doteraz trikrát. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň o body do celosezónneho seriálu muži, v roku 1984 ženy. Na Slovensku boli preteky SP zjazdárov zatiaľ naposledy v roku 1986 v rámci Veľkej ceny Slovenska vo Vysokých Tatrách na Hrebienku. Išlo rovnako o slalom a obrovský slalom žien.

Zaujímavosti a fakty spojené so Svetovým pohárom žien v obrovskom slalome a slalome v Jasnej:

Stredisko v plnej permanencii

Lyžiarske stredisko v Jasnej je počas konania Svetového pohára žien v obrovskom slalome a slalome (5. – 6. marca) otvorené s menšími obmedzeniami. Na oboch stranách Chopku je k dispozícii 41 km zjazdových tratí. „Na zjazdovkách je momentálne od 30 – 120 cm snehu a podmienky na lyžovanie veľmi dobré. Počas svetového víkendu je predĺžená aj prevádzková doba lanoviek a vlekov a to od 7.30 h – 17.00 h. Pre lyžiarov budú počas Svetového pohára na severnej strane Chopku k dispozícii nástupné miesta Lúčky a Záhradky, na južnej strane Chopku nástupné miesta Krupová a Srdiečko,“ informuje TMR v tlačovej správe.

Nielen lyžovanie, aj veľa zábavy

Pre návštevníkov SP v Jasnej je počas troch dní pripravené množstvo koncertov, súťaží, aprés-ski party, módna šou, verejné žrebovanie štartovacích čísel za účasti pretekárok, ceremónie víťaziek a najmä nezabudnuteľná atmosféra. Návštevníci Jasnej si užijú Koleso šťastia a súťaže, JOJ-ku v Jasnej, Aprés-ski party a večer všetkých roztancuje tzv. Strieborná noc s Rytmusom a Darou Rolins, v hudobnom klube Happy End ďalej vystúpi Mike Saxi, DJ EKG a GOGO dancers. JOJ-ka v Jasnej prinesie živé prenosy priamo z atmosféry v stredisku. V sobotu od 12.00 h si návštevníci a priaznivci zábavy užijú FUNRADIO DOHODU na snehu, kde vystúpi DJ Julo alias Phyton, Hex, Heľenine oči, Polemic. Od 18.15 h bude verejné žrebovanie štartových čísel a svetové pretekárky naživo, ďalej Fashion show, koncert odohrá Majk Spirit a tzv. Zlatú noc odštartujú DJ EKG, DJ Milan Lieskovský, Mike Saxi, Bongoman Elizz a GOGO dancers. V nedeľu 6. marca priamo z ratraku zabaví návštevníkov DJ Carlo, pripravené sú súťaže a SKI simulátor a poobede tzv. Patinová Celebration World Cup afterparty.

V Jasnej konkurencia z 18 krajín, aj novinár z Ghany

Na trať oboch víkendových podujatí v obrovskom slalome a slalome žien v rámci Svetového pohára v Jasnej sa postaví 87 pretekárok z 18 krajín. Do prípravných prác sa zapojilo takmer 600 ľudí. S technikou prišli do dejiska príprav tri kamióny. Na osieťovanie tratí aj s tréningovou traťou sa použilo 8 km bezpečnostných sietí s cca 5 500 tyčami, ďalej približne 350 metrov bezpečnostných matracov a na samotné preteky sa použije 300 tyčí. Trať Svetového pohára pripravovali približne 10 dní a na jej úprave pracovalo od 100 do 120 ľudí. Stavba tribún trvala 4 dni. O akreditáciu na Svetový pohár do Jasnej požiadalo takmer 180 novinárov z Nemecka, Francúzska, Švédska, Rakúska, Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska, USA, Talianska a Ghany.

Pod Chopkom víťazili aj legendy Stenmark a Mahreovci

Jasná nie je na mape Svetového pohára nováčikom, preteky najvyššieho rangu v zjazdovom lyžovaní sa tam v minulosti konali dovedna trikrát, aj keď ešte dávno v minulom storočí aj režime. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci najstaršieho slovenského lyžiarskeho podujatia Veľkej ceny Demänovských jaskýň muži a v roku 1984 zasa ženy. Ich víťazmi boli takmer výlučne slalomové legendy. V roku 1979 ovládol slalom v Jasnej Američan Phil Mahre a obrovský slalom Švéd Ingemar Stenmark. O tri roky neskôr uspeli v Jasnej obaja zo slávneho amerického dua dvojičiek Mahreovcov – Steve Mahre vyhral obrovský slalom a Phil Mahre ovládol slalom. Obaja v týchto pretekoch zdolali aj Stenmarka. Doteraz jedinú ženskú edíciu SP pod Chopkom v roku 1984 ovládli Švajčiarka Erika Hessová (obrovský slalom) a Rakúšanka Roswitha Steinerová (slalom).

Fenomén Stenmark utvoril v Jasnej rekord

Jedno zo svojich 86 víťazstiev (dodnes historický rekord SP) dosiahol švédsky fenomén Ingemar Stenmark aj v Jasnej. A nebolo to hocijaké víťazstvo. Štvrtého februára 1979 tam triumfoval v obrovskom slalome pred Juhosláviu reprezentujúcim Slovincom Bojanom Križajom s náskokom 4,06 s. Dodnes je to najväčší časový rozdiel medzi víťazom pretekov a druhým v poradí na vrcholných pretekoch v mužskom alpskom lyžovaní.

Vlhová rada relaxuje v saune

Na otázku, ako vyháňa stres z hlavy medzi pretekmi, odpovedala, že v saune. Reč je o Petre Vlhovej, piatej slalomárke aktuálneho poradia Svetového pohára. V rámci prípravy na preteky na domácom svahu v Jasnej si doma v Liptovskom Mikuláši dožičila aj obľúbenú saunu. „Zbožňujem saunu, je to pre mňa najväčší relax. Strávim tam aj hodinku a pol a potom idem do studenej vody. Tam si výborne oddýchnem, vtedy moje telo najviac relaxuje,“ uviedla Petra Vlhová. Tesne pred pretekmi to už nerobí. „Niekomu to možno nerobí dobre, moje telo sa s tým však vie vyrovnať,“ doplnila Vlhová.

Po svetovej konkurencii aj slovenská špička

Dva dni po najlepších svetových slalomárkach sa v Jasnej predstaví aj slovenská špička v najtočivejšej disciplíne. Majstrovstvá Slovenska v slalome a obrovskom slalome sa budú konať v utorok a stredu 8.- 9. marca. Účasť na M-SR potvrdili bratia Adam a Andreas Žampovci, Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová, Barbara Kantorová, Daniela Kamenická, Tereza Jančová a ďalší z juniorskej reprezentácie. Štart pretekov je každý deň plánovaný na 9.00 h. „Organizátori očakávajú na pretekoch približne 100 pretekárov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Predstaví sa aj česká reprezentácia na čele s Kryštofom Krýzlom a ďalšie zaujímavé mená svetového lyžovania,“ uvádza sa v tlačovej správe SLA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaBarbara KantorováMajk SpiritPetra VlhováVeronika Velez-Zuzulová