Zápasník István Lévai bol pozitívne testovaný na meldónium

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
István Lévai
Slovenský reprezentant v zápasení István Lévai (vpravo). Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. marca (WebNoviny.sk) – Slovenský zápasník István Lévai mal pozitívny antidopingový test na meldónium.

„Prípravok som užíval preventívne, z dôvodu ochrany srdcového svalu a predispozícii k diagnóze, na ktorú, žiaľ, umrela aj naša mamička. V decembri minulého roka som na základe nového štatútu reprezentanta od môjho zamestnávateľa dostal upozornenie, že táto látka bude od januára už zakázanou, a tak som meldónium okamžite prestal užívať. Veľmi ma to mrzí, chcem sa všetkým ospravedlniť a ľuďom, ktorí mi verili a podporovali ma povedať, že nie som žiaden podvodník a nikdy by som vedome neužil dopingovú látku, ktorou by som získal výhodu nad mojim súpermi. Nerozumiem prečo sa táto látka aj takmer tri mesiace od posledného užitia nachádza v mojom tele. Verím, že sa to všetko vysvetlí a ja budem môcť ďalej športovať a reprezentovať Slovensko, ktoré mi dalo šancu a zmenilo život nielen mne, ale aj mojim bratom, našej rodine,“ uviedol v stanovisku bronzový medailista z minuloročných EH v Baku.

Lévai bol pozitívne testovaný na mimosúťažných antidopingových kontrolách 22. februára v Dánsku a 4. marca na Slovensku. Meldónium je od 1. januára 2016 na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Vzhľadom na zákonné procesy a predpokladaný trest Lévai nebude reprezentovať Slovensko na OH v Riu de Janeiro.

„Zápasenie je náš život, športom žijeme 24 hodín denne. ‚Išti‘ je prototypom ideálneho športovca, je pracovitý, čestný a tvrdý predovšetkým na seba. Je mi akoby synom a ja urobím čokoľvek, aby som mu pomohol dokázať, že vedome neužíval žiadnu zakázanú látku. Určite sa to všetko vysvetlí. Ukazuje sa, že podobný problém, ako máme my, rieši v súčasnosti niekoľko stoviek špičkových športovcov, ktorí sa snažili chrániť svoj organizmus pri extrémnej tréningovej záťaži, ktorá je nevyhnutná na dosahovanie špičkových športových výkonov. Aj keď je to iba naša chyba, je tragédiou, že súčasný systém vrcholového športu u nás nedisponuje reálnymi odborníkmi, ktorí by podobným problémom vedeli predchádzať. Urobíme všetko potrebné, aby sme pomohli objasniť tento, pre náš šport likvidačný problém, ale pre objektívnosť sa k tomu budeme ďalej vyjadrovať až po skončení oficiálneho vyšetrovania a konzultáciách so Slovenskou antidopingovou agentúrou,“ povedal Karol Lengyel, tréner Istvána Lévaia. Agentúru SITA informoval František Lengyel, predseda SZZ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe István Lévai