Slovenské volejbalistky postúpili do finále Európskej ligy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volejbal
Slovenské volejbalistky Jaroslava Pencová a Paula Kubová v odvetnom semifinálovom zápase Európskej ligy. Bratislava, 26. jún 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – Slovenské volejbalové reprezentantky postúpili do finále Európskej ligy 2016. Zverenky Mareka Rojka zvíťazili v nedeľňajšej semifinálovej odvete v bratislavskej Aegon aréne nad Slovinkami 3:1, v prvom zápase uspeli na palubovke súperiek 3:2. Hneď pri premiére medzi európskou elitou si zahrajú o titul.

Volejbalistky SR si vo finále zahrajú s úspešným zo súboja Azerbajdžan – Grécko, prvé meranie síl sa v sobotu skončilo víťazstvom Azerbajdžaniek 3:1. Úvodný finálový duel sa uskutoční vo štvrtok 30. júna o 18.00 h v Nitre.

V ôsmom ročníku EL účinkoval celkovo tucet tímov, družstvá boli rozdelené do troch skupín. Slovenky vo svojej premiére medzi európskou elitou prenikli do semifinále ako víťazky A-skupiny s bilanciou 5 víťazstiev – 1 prehra, Slovinky so šiestimi úspechmi a bez prehry triumfovali v „céčku“. Finále sa rovnako ako semifinále hrá na odvetu systémom doma – vonku.

Európska liga volejbalistiek 2016 – semifinále – odveta:

Slovensko – Slovinsko 3:1 (18, -22, 13, 15)

– prvý zápas 3:2, do finále postúpilo Slovensko

rozhodovali: Savič (Bos. a Herceg.) a Fischerová (Nem.), 400 divákov

Zostavy:

Slovensko: Koseková, Radosová, Abrhámová, Kubová, Drobňáková, Pencová, libero Valachová (Kuciaková, Palgutová, Crkoňová, Smitalová)

Slovinsko: Božičová, Rečeková, Cvetanovičová, Potokarová, Planinšecová, Grudinová, libero Medvedová (Igličarová, Najdičová, Ščuková, libero Jeralová)

Azerbajdžan – Grécko 3:1 (22, -9, 15, 16)

– hralo sa v Baku

– prvý zápas 3:1, do finále postúpil Azerbajdžan

Slovenky začali dobre, viedli 4:1 a pri podaní Abrhámovej zvýšili na 9:4. Hostky sa dostali do hry znížením na 8:10, ale Slovenky znova odskočili na 13:8 po smeči Pencovej. Domáce po chvíli viedli už o osem bodov pri servise Radosovej (19:11). Slovinky sa potom trochu dotiahli (16:22), ale domáce volejbalistky už prvý set nepustili z rúk.

Vstup do druhého dejstva mali lepší domáce, ktoré sa ujali vedenia 3:0. Potom však prišla séria štyroch bodov hostiek, ale následne pokazili podanie (4:4). Hostky potom pridali šesť bodov v rade a viedli 10:4. Slovinskú sériu prelomila presným smečom Radosová. Slovinkám sa darilo, mali už osembodový náskok (16:8). Slovenky sa nadýchli k obratu znížili na 15:18 aj 18:19, ale hostky pridali štyri body po sebe a napokon získali set v pomere 25:22.

Slovenky v úvode tretieho setu viedli 6:2, ale Crkoňová poslala servis za čiaru. Chybu napravila umiestneným smečom na 8:3. Abrhámová výborne zaservovala a domáce viedli už 17:9. Po bode Crkoňovej mali Slovenky už desaťbodové vedenie (20:10), tretí set bol jednoznačne v ich réžii.

Začiatok štvrtého dejstva priniesol vyrovnaný priebeh, po smeči do siete viedli domáce 7:5. Abrhámová následne zvýšila na 8:5. Smeč Drobňákovej znamenal slovenské vedenie 11:6. Slovenky si držali súperky od tela, viedli o sedem bodov 15:8, krátko na to po bloku Abrhámovej už 18:9. Zvyšok setu už drámu nepriniesol a Slovenky sa tešili z postupu do finále.

Hlasy:

Marek Rojko (tréner SR): „Som nesmierne rád, že sa potvrdila moja teória, ktorú sa snažíme 2-3 roky presadiť s federáciou, že toto družstvo musí absolvovať konfrontáciu na najvyššej úrovni, ktorá je možná v danej chvíli. Hráme finále Európskej ligy a myslím si, že to je odpoveď na našu úroveň a na to, čo sa dá s tímom do budúcna robiť. Napriek slabšiemu druhému setu sme nepripustili tajbrejk a tretí, štvrtý set sme mali pod kontrolou. To znamená, že družstvo napreduje. Urobíme všetko pre to, aby sme vo finále uspeli.“

Dominika Valachová (libero SR): „Pocity sú super, zatiaľ si to ešte neuvedomujem, ale vyhrali sme celkom jasne. Začali sme dobre, boli sme kvalitne pripravené, v druhom sete sme poľavili, ale potom sme zapli na plné obrátky a už sme to nepustili z rúk. Všetky sme boli pripravené na víťazstvo. Keď už sme vo finále, pokúsime sa vyhrať.“

Jaroslava Pencová (blokárka SR): „Vedeli sme, že je to v našich rukách, záviselo iba od nás, ako to dopadne. Podľa mňa hráme veľmi tímovo, sme neuveriteľne dobrý kolektív. Vo finále to vyzerá na Azerbajdžan, je to zdolateľný súper, dokázali sme to už doma minulý rok v Poprade. Ja špeciálne ho budem chcieť určite zdolať, keďže som tam absolvovala minulú sezónu.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Slovenská volejbalová reprezentácia žien