Zomrela slávna československá olympionička Věra Čáslavská

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Věra Čáslavská
Na Věru Čáslavskú čaká operácia nádoru na podžalúdkovej žľaze. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PRAHA 31. augusta (WebNoviny.sk) – Legendárna československá gymnastka Věra Čáslavská zomrela v utorok v Prahe vo veku 74 rokov. Dlhodobo zápasila s rakovinu podžalúdkovej žľazy, tento rok sa jej stav zhoršil, nepomohli ani viaceré operácie. O jej úmrtí informoval na svojom facebookovom profile historik Pavel Kosatík, ktorý o športovkyni napísal knihu Život na Olympe, webu idnes.cz to potvrdila aj Čáslavskej dcéra Radka. Čáslavská skonala v utorok o 21.55 h v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny.

Pražská rodáčka (nar. 3. mája 1942) si na olympijských hrách 1960 v Ríme, 1964 v Tokiu a 1968 v Mexicu City vybojovala v športovej gymnastike sedem zlatých a štyri strieborné olympijské medaily. Je jediná žena v histórii so siedmimi individuálnymi najcennejšími kovmi. Čáslavská je aj štvornásobnou majsterkou sveta a jedenásťnásobnou majsterkou Európy. V minulosti šéfovala Československému olympijskému výboru a potom i Českého olympijského výboru. V rokoch 1995 – 2001 bola členkou Medzinárodného olympijského výboru.

Bola najúspešnejšou olympioničkou Česko-Slovenska

„Věra Čáslavská bola jednou z najvýznamnejších osobností v histórii českého športu. Bola vždy príkladom pre ostatných, či už ako športovkyňa, vďaka svojim občianskym postojom alebo obdivuhodnou bojovnosťou v osobnom živote. Do poslednej chvíle bola plná energie, ktorú dokázala rozdávať všetkým ľuďom v jej okolí. Bude nám veľmi chýbať,“ reagoval podľa ceskatelevize.cz na smutnú správu predseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

Najúspešnejšej olympioničke v histórii bývalého Česko-Slovenska v roku 2014 udelili čestné členstvo v Slovenskom olympijskom výbore (SOV). V roku 2013 slávnostne darovala dve zo svojich zlatých olympijských medailí do zbierok SZTK – Múzea telesnej kultúry v SR: jednu z OH 1964 v Tokiu a jednu z OH 1968 v Mexico City.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Věra Čáslavská