Slovenky sa v baráži pobijú o postup na európsky šampionát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volejbal
Foto: SITA/Martin Havran

ROVINJ 25. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenské volejbalové reprezentantky prenikli do barážovej III. fázy kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Azerbajdžanu a Gruzínska.

Svoju účasť v baráži spečatili ziskom druhého setu vo svojom nedeľňajšom záverečnom vystúpení proti Portugalčankám na druhom turnaji D-skupiny v chorvátskom meste Rovinj v rámci II. fázy kvalifikácie. Slovenky napokon zvíťazili 3:1 (19, 14, -18, 17) a v tabuľkovom poradí „déčka“ obsadili druhú priečku. Chorvátky ako suverénky D-skupiny si už v piatok zabezpečili priamy postup a účasť na kontinentálnom šampionáte 2017.

Zverenky Mareka Rojka získali v D-skupine 12 bodov s bilanciou 4 víťazstvá, 2 prehry. Súperom Slovenska v októbrovom barážovom dvojzápase (systémom doma – vonku v termíne 1. – 9. 10.) bude Česko, druhý tím F-skupiny. Slovenky odohrajú prvý súboj na palubovke svojich protivníčok a odvetu v Poprade.

Slovenské reprezentantky sa medzi európskou elitou predstavili naposledy v roku 2009 v Poľsku; záverečné turnaje ME v rokoch 2011, 2013 aj 2015 im tesne ušli.

Kvalifikácia volejbalistiek o postup na ME 2017 – II. fáza – D-skupina – druhý turnaj – Rovinj
Izrael – Chorvátsko 1:3 (-26, -15, 24, -24)
Slovensko – Portugalsko 3:1 (19, 14, -18, 17)

97 min, rozhodovali: Markov (Rus.) a Koutsoulas (Gréc.), 50 divákov

Zostava a body SR: Koseková 5, Radosová 14, Hrončeková 10, Crkoňová 18, Drobňáková 12, Pencová 11, libero Valachová (Kuciaková, Dudová, Šmitalová 1, Salanciová)

Hlasy:

– zdroj: svf.sk

Marek Rojko (tréner SR): „Som spokojný so splneným cieľom. Vedeli sme, že na Izrael a Portugalsko máme. Mrzí ma, že úvod bol veľmi nervózny. Na začiatku prvého setu som sa rozhodol družstvo upokojiť, potom sme to zvládli. Úvod tretieho setu bol ležérny, vo štvrtom dievčatá spozorneli a dohrali to tak, ako to malo byť. Silu Chorvátska musíme všetci prijať a pripravovať sa na baráž. Ideme do nej po tretí raz v sérii; družstvo nazbieralo v ostatných rokoch dosť skúseností. Zo zápasu vonku potrebujeme nejaký bod.“

Jaroslava Pencová (blokárka SR): „Hlavné je, že sme zvíťazili a ideme do baráže. To bol náš cieľ, splnili sme ho, aj keď nie po optimálnom výkone. Na začiatku bolo vidno, že sme nervózne, spravili sme veľa chýb. S Bieloruskami sme hrali v Európskej lige, ale majú teraz iné hráčky, tréneri nás určite na baráž pripravia.“

Tabuľka D-skupiny:

1. Chorvátsko 5 5 0 15:0 15 – istý postup na ME

2. Slovensko 6 4 2 12:10 12 – istá účasť v barážovej III. fáze kvalifikácie

3. Portugalsko 6 2 4 8:13 6

4. Izrael 6 0 6 4:18 0

Pozn.: Prvým kritériom pre určenie poradia je počet dosiahnutých víťazstiev, následne počet získaných bodov, pomer získaných a prehratých setov, pomer získaných a prehratých lôpt a výsledky vzájomných zápasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia