Slovenskí volejbalisti postúpili na majstrovstvá Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volejbal
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

ROVINJ 25. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenskí volejbaloví reprezentanti postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy do Poľska. Slováci v nedeľu vo svojom záverečnom vystúpení zvíťazili jednoznačne 3:0 (16, 17, 14) nad domácimi Chorvátmi na druhom turnaji D-skupiny v Rovinji v rámci II. fázy kvalifikácie.

Zverenci trénera Miroslava Palguta obsadili v konečnom poradí „déčka“ s 15 bodmi prvú priečku, čo im zabezpečilo priamy postup na kontinentálny šampionát. Do barážovej III. fázy, ktorá sa uskutoční začiatkom októbra, prenikli druhí v poradí Lotyši, ktorí vybojovali rovnako po päť víťazstiev a prehrali len raz. V prospech Slovákov rozhodol lepší pomer získaných a prehratých setov ako tretie kritérium.

Slovenskí volejbalisti sa na ME prebojovali šiestykrát v sérii a celkovo po deviaty raz. Najlepšie umiestnenie dosiahli na ME 2011, keď na podujatí v Rakúsku a Česku obsadili 5. priečku.

Kvalifikácia volejbalistov o postup na ME 2017 – II. fáza – D-skupina – druhý turnaj – Rovinj:
Chorvátsko – Slovensko 0:3 (-16, -17, -14)

69 min, rozhodovali: Bernaola (Šp.) a Mezöffy (Maď.), 50 divákov

Zostava a body SR: Skladaný 2, Paták 11, Ondrovič 8, Bencz 12, Chrtiansky 12, Kohút 5, libero Kubš (M. Mikula 3, Končal, Mlynarčík 2, Prešinský 1, Ludha)

Hlasy:

– zdroj: svf.sk

Miroslav Palgut (tréner SR): „Pocity sú výborné, máme koniec reprezentačnej sezóny a nemusíme hrať ďalšie kvalifikačné zápasy. Sme radi, že sme uspeli. Základ sme položili na domácom turnaji, kde sme urobili deväť bodov. Ušiel nám jeden zápas (prehra 1:3 s Lotyšskom, pozn.), čo nás stálo trochu nervov. V tomto súboji sme však boli koncentrovaní, dobre sme podávali a držali sme pod kontrolou Chorvátov, ktorí už boli bez motivácie. Mali sme obmedzené možnosti tým, že niektorí hráči sú zranení, niektorí nemohli alebo nechceli reprezentovať. Verím, že zranení sa z toho vystrábia, mužstvo doplníme a budeme na tom ešte lepšie.“

Emanuel Kohút (blokár SR): „Nečakal som taký jednoznačný výsledok, ale chalani sa k tomu postavili zodpovedne. Zatlačili sme ich hneď od začiatku a oni sa potom ani veľmi nebránili. Duel možno vyzeral jednoducho, ale určite taký nebol. Toto sú tie najhoršie zápasy – tie, ktoré sa hrajú v komornej atmosfére pred piatimi divákmi; je to dosť zradné. Škoda tej jednej prehry. Po troch víťazných zápasoch v Poprade nastalo asi trochu uvoľnenie; potom sme sa dokázali k tej hre vrátiť, čo nám pomohlo uspieť v tejto kvalifikácii.“

Konečná tabuľka D-skupiny:

1. Slovensko 6 5 1 16:4 15 – postup na ME 2017

2. Lotyšsko 6 5 1 15:6 15 – účasť v barážovej III. fáze kvalifikácie

3. Izrael 6 2 4 7:16 4

4. Chorvátsko 6 0 6 6:18 2

Pozn.: Prvým kritériom pre určenie poradia je počet dosiahnutých víťazstiev, následne počet získaných bodov, pomer získaných a prehratých setov, pomer získaných a prehratých lôpt a výsledky vzájomných zápasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Slovenská volejbalová reprezentácia