Databázu WADA považujú napriek únikom informácií za bezpečnú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hacker
Hacker Foto: ilustračné, Thinkstock

PARÍŽ 28. septembra (WebNoviny.sk) – Svetová antidopingová agentúra (WADA) napriek nedávnym únikom údajov považuje svoju databázu ADAMS, ktorá uchováva dôverné informácie o športovcoch, za celkovo bezpečnú.

Predstavitelia WADA predpokladajú, že hekeri použili metódu známu ako „phishing“, pri ktorej útočníci získavajú od používateľov prístupové heslá k elektronickým systémom prostredníctvom podvodnej emailovej komunikácie. Problém sa údajne týka iba malého množstva účtov.

„Boli to veľmi špecifické dáta spojené s olympijskými hrami v Riu de Janeiro. Desiatky tisícov športovcov sa nemajú čoho báť,“ uviedol vedúci vedecký pracovník WADA Olivier Rabin.

Zodpovednosť za únik a následné zverejnenie dokumentov obsahujúcich citlivé medicínske záznamy športovcov, medzi ktorými figurujú napríklad tenistky Serena Williamsová, Venus Williamsová a Petra Kvitová či britskí cyklisti Bradley Wiggins a Christopher Froome, pripisujú ruskej hekerskej skupine Fancy Bears.

Ukradnuté dáta poukázali na to, že športovci mali či majú tzv. terapeutické výnimky (TUE) na legálne liečebné používanie látok, ktoré sú inak na zozname zakázaných. Väčšinou sú to protizápalové preparáty a prípravky proti astme a alergiám.

Skupina Fancy Bears vyhlásila, že chce upozorniť na to, „akými cestami sa získavajú medaily“. Kremeľ sa od týchto aktivít dištancoval. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov pre miestne médiá dôrazne odmietol participáciu štátu na útoku: „Je to absolútne mimo diskusie.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bradley WigginsChristopher FroomeDmitrij PeskovPetra KvitováSerena WilliamsováVenus Williamsová
Firmy a inštitúcie WADA Svetová antidopingová agentúra