Košice privítajú Európsky olympijský festival mládeže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Košice
Foto: SITA/Viktor Zamborský

MINSK 22. októbra (WebNoviny.sk) – Košice sa oficiálne stali dejiskom a organizátorom letnej verzie Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021. Úspešnú kandidatúru potvrdili delegáti z 50 európskych krajín na 45. valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov (EOV), ktoré sa koná v dňoch 21. – 22. októbra v bieloruskom Minsku.

Prestížne mládežnícke podujatie sa na Slovensko vráti po 21 rokoch. V roku 1999 organizoval zimnú verziu rovnakého podujatia ešte pod názvom Európske olympijské dni mládeže Poprad a jeho okolie. Po zisku titulov Európske mesto kultúry 2013 a Európske mesto športu 2016 je to ďalší významný krok k zviditeľneniu metropoly východu SR. Informuje web olympic.sk.

Viac než 3000 mladých športovcov z 50 krajín

Košice sú Európskym mestom športu 2016 a organizovanie EYOF v roku 2021 je pre nás veľkou cťou. Máme päť rokov na to, aby sme všetko pripravili a naše mesto sa zvýraznilo na športovej mape Európy. Môžeme tak utvoriť základy na rozvoj a podporu mládežníckeho športu do budúcnosti. Je to pre nás obrovská pocta a zároveň záväzok. Na Slovensku sa ešte neorganizovalo takéto veľké letné multišportové podujatie. Verím, že aj vďaka organizovaniu mládežníckeho olympijského podujatia sa nám podarí dostať mládež na športoviská, aby sa šport stal každodennou súčasťou života našich detí,“ uviedol podľa olympic.sk primátor Košíc Richard Raši po podpise zmluvy.

Najväčšie európske mládežnícke multišportové podujatie sa uskutoční v termíne 23. – 31. júla 2021 a ráta s účasťou viac než 3000 mladých športovcov z 50 krajín. Súťažiť sa bude v desiatich športoch. Kolektívne zastupuje basketbal, volejbal a hádzaná. V individuálnych športoch budú mladí športovci súťažiť v džude, gymnastike, plávaní, tenise, cyklistike a atletike. Desiatym športom, ktorý sa v Košiciach predstaví, je triatlon. Ten vybral Slovenský olympijský výbor (SOV) spolu s predstaviteľmi mesta.

Predpokladané náklady sú 8 – 9 miliónov eur

Spokojnosť s úspešnou kandidatúrou druhého najväčšieho mesta SR netajil prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár: „Budeme patriť k úzkej skupine krajín, ktoré mali letnú aj zimnú edíciu EYOF. Košice zavŕšili týmto úspechom svoje snaženie ako Európske mesto športu 2016. Verím, že športoviská budú na najvyššej úrovni, pretože prezentácia bola výborná. Sme radi, že Košice jednohlasne získali dôveru celého pléna.

Predpokladané náklady na usporiadanie sú 8 – 9 miliónov eur, financie plánuje radnica získať z viacerých zdrojov. Projekt výrazne prispeje k prezentácii a podpore športu všetkých vekových kategórií, bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku, turizmus a imidž mesta. Pomôže tiež jeho medzinárodnej akceptácii v kruhoch športovej diplomacie.

Košice spravili prvý krok k úspešnej kandidatúre v júni tohto roka, keď pripravenosť mesta a jednotlivých športovísk preverila hodnotiaca komisia EYOF. Tá kandidatúru Košíc podporila aj na spomenutom 45. valnom zhromaždení v bieloruskom Minsku. Kandidatúru Košíc odobrili poslanci mestského zastupiteľstva na júnovom zasadnutí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ChmelárRichard Raši