Pinturault ovládol úvod sezóny v Söldene, Žampovci neuspeli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pinturault lídrom obráku po 1. kole, Žampovci nepostúpili
Alexis Pinturault dosiahol o 17 stotín sekundy lepší čas ako obhajca veľkého glóbusu za celkový triumf v SP Rakúšan Marcel Hirscher. Foto: SITA/AP

SÖLDEN 23. októbra (WebNoviny.sk) – Francúz Alexis Pinturault sa stal víťazom úvodného obrovského slalomu mužov v novom ročníku Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Söldene. Pinturault v súčte oboch kôl zdolal o 70 stotín sekundy domáceho favorita a obhajcu veľkého glóbusu za celkový triumf v SP Marcela Hirschera, tretiu priečku si vyjazdil Nemec Felix Neureuther (+1,37 s).

Víťazný Pinturault po siedmy raz v kariére triumfoval v niektorom z obrovských slalomov vo Svetovom pohári a celkovo v súčte všetkých disciplín si pripísal šestnásty triumf. Vlaňajší víťaz zo Söldenu Američan Ted Ligety sa vrátil po zranení piatym miestom. Nórsky favorit Henrik Kristoffersen skončil ôsmy.

Dosiahol viac, než dúfal

„Víťazstvo je vždy čosi výnimočné. Boli to veľkolepé preteky. V druhom kole boli sťažené podmienky, lebo nebolo dobré svetlo. Ja som však maximálne spokojný. Dosiahol som viac, než som dúfal. Byť na pódiu ja zakaždým dávka sebavedomia, ale pre celkový vývoj vo Svetovom pohári jedny preteky nič neznamenajú,“ uviedol Alexis Pinturault, cituje ho web laola1.at. „Po chybe som bol na seba poriadne nahnevaný, ale potom som sa snažil ísť na plný plyn. A dá sa povedať, že som spokojný. Alexis bol dnes samostatná kategória bez konkurencie,“ uviedol v jednej z prvých reakcií Marcel Hirscher.

Na trati Rettenbach sa nedarilo slovenským bratom Žampovcom, ktorí sa nedostali do 2. kola pre tridsať najlepších. Adam Žampa v tom prvom obsadil päťdesiate miesto a Andreas Žampa skončil ešte o štyri priečky nižšie. Za Pinturaultom zaostali o 3,14 s, resp. 3,20 s.

Adam Žampa mal narazený členok

Skúsenejší Adam Žampa nastúpil do úvodných pretekov novej sezóny s bolestivo narazeným členkom po páde v jednom z tréningov už priamo v dejisku na ľadovci v Söldene . „Vyskúšal som môj členok a úprimne poviem, dosť to bolí. Chalani zo Salomonu však robia tak isto ako aj ja s mojím tímom všetko, aby som mohol odštartovať a vyrobili mi špeciálne vnútra do lyžiarok,“ napísal Adam Žampa ešte v sobotu na svojom facebookovom profile. Po nedeľňajších pretekoch vzhľadom na okolnosti vyjadril spokojnosť s tým, že úvod sezóny mohol absolvovať.

„Som rád, že som mohol aspoň štartovať a dať do toho všetko. Veľmi ma motivovali povzbudzujúce príspevky od mojich fanúšikov ma facebooku. Členok ma bolel ráno aj počas jazdy, ale skúsil som to. Sú to len prvé preteky, mám teraz tri týždne do pokračovania v Levi a pokúsim sa dať čo najviac zdravotne dokopy. Verím že tam budem stopercentne fit,“ uviedol Adam v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol jeho manažér Ľuboš Schwarzbacher.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Sölden (Rak.) – výsledky:

Obrovský slalom – muži (1. + 2. kolo): 1. Alexis Pinturault (Fr.) 2:14,01 min (1:04,38 + 1:09,63), 2. Marcel Hirscher (Rak.) +0,70 s, 3. Felix Neureuther (Nem.) +1,37, 4. Žan Kranjec (Slovin.) +1,44, 5. Ted Ligety (USA) +1,65, 6. Thomas Fanara (Fr.) +1,67,…50. Adam Žampa +3,14, 54. Andreas Žampa (obaja SR) +3,20 – obaja v 1. kole

Poradie Svetového poradia v obrovskom slalome (po 1 pretekoch): 1. Alexis Pinturault (Fr.) 100 bodov, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 80, 3. Felix Neureuther (Nem.) 60, 4. Žan Kranjec (Slovin.) 50, 5. Ted Ligety (USA) 45, 6. Thomas Fanara (Fr.) 40

Poradie Svetového poradia celkovo (po 1 pretekoch): 1. Alexis Pinturault (Fr.) 100 bodov, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 80, 3. Felix Neureuther (Nem.) 60, 4. Žan Kranjec (Slovin.) 50, 5. Ted Ligety (USA) 45, 6. Thomas Fanara (Fr.) 40

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam ŽampaAndreas ŽampaFelix NeureutherHenrik KristoffersenMarcel Hirscher