Kto bude slovenským Športovcom roka? Tu je 10 kandidátov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
športovec roka
Foto: SITA - koláž WbN

BRATISLAVA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Víťaz ankety Športovec roka 2016 na Slovensku v kategórii jednotlivcov vzíde z desiatky (podľa abecedného poradia) Matej Beňuš (vodný slalom), Dominika Cibulková (tenis), Marek Hamšík (futbal), Marián Hossa (ľadový hokej), Peter Sagan (cyklistika), Štefan Svitko (motorizmus), Ladislav Škantár, Peter Škantár (vodný slalom), Matej Tóth (atletika), Veronika Velez-Zuzulová (zjazdové lyžovanie) a Petra Vlhová (zjazdové lyžovanie).

Poradie na 11. až 15, mieste

Najúspešnejším kolektívom SR za tento kalendárny rok bude jeden z trojice (tiež v abecednom poradí) – futbalisti Slovenska, futbalisti Slovenska do 21 rokov, štvorkajak rýchlostných kanoistov na 1000 metrov.

Kto by sa mal podľa vás stať Športovcom roka 2016 na Slovensku?

Stodvadsaťdva zástupcov médií dalo hlas 35 jednotlivcom, čo je najmenej v histórii ankety, a ôsmim kolektívom. Prezradili to organizátori slávnostného vyhlásenia B&D Agency a Klub športových redaktorov SSN, ktorí v stredu oznámili okrem finalistov aj poradie na ďalších miestach.

Medzi jednotlivcami sa od 11. do 15. priečku zoradili: cyklista – paralympionik Jozef Metelka, športová strelkyňa – paralympionička Veronika Vadovičová, športový strelec Jozef Tužinský, vodná slalomárka Jana Dukátová a kladivár Marcel Lomnický.

Štvrté miesto v kategórii kolektívov obsadili zlatí boccisti z paralympijských hier v Riu de Janeiro, piate reprezentácia volejbalistov. Znamená to, že prvý raz v histórii ankety má futbal v elitnej trojke dvojnásobné tímové zastúpenie.

„Sme radi, že už jubilejný desiaty raz môžeme byť spoluorganizátormi tejto krásnej akcie, ktorá je tradične dôstojnou oslavou najúspešnejších slovenských športovcov. Veríme, že aj tento rok bude slávnosť dôstojným bilancovaním úspechov slovenských športovcov, ktoré dosiali v olympijskom roku. Máme za sebou mimoriadne vydarený rok, v ktorom sme sa tešili z výnimočných úspechov mnohých našich reprezentantov na čele s olympijskými víťazmi,“ povedal na stretnutí s novinármi zástupca B&D Agency Marek Jusko.

Vlani sa z prvenstva tešil Peter Sagan

Výsledky tradičnej ankety Klubu športových redaktorov SSN vyhlásia vo štvrtok 22. decembra večer v novej budove Slovenského národného divadla pred kamerami RTVS, ktorá pripraví z akcie 80-minútový priamy prenos so začiatkom o 20.20 h.

Uzávierka hlasovania v ankete bola 2. decembra. Hoci laureáti v najlepšej desiatke sú známi, kompletné výsledky sa verejnosť dozvie až na spomenutom galavečere. Vlani sa z prvenstva tešil v kategórii jednotlivcov cyklista Peter Sagan a medzi kolektívmi futbalisti Slovenska.

„Keďže máme za sebou mimoriadne úspešný rok, vôbec nezávidím športovým redaktorom ich úlohu vybrať najúspešnejšieho slovenského športovca. Horúcich adeptov na tento post je totiž hneď niekoľko. A do toho ešte aj olympiáda v Riu. Novinári to nemali vôbec ľahké,“ konštatoval PR manažér podujatia Ján Kakaščík, ktorý tiež uviedol, že do hlasovania o najúspešnejšieho slovenského športovca a športový kolektív SR za rok 2016 sa opäť môže zapojiť aj široká športová verejnosť. Svoj hlas obľúbenému športovcovi môžu poslať internetom, resp. prostredníctvom sms správy.

„Na internetovej adrese www.sportovecroka.eu spúšťame hlasovanie verejnosti, ktoré bude ukončené až 22. decembra približne o 22.00 h v priamom televíznom prenose. Víťaza tohto verejného hlasovania odmenia počas programu v SND,“ uviedol Ján Kakaščík. „Novinkou oproti minulým rokom bude aj možnosť pozdraviť svojho obľúbeného športovca ďakovným videom. Najvydarenejšie budú využité počas slávnostného večera, takže aj milovníci videoprezentácií sa môžu stať súčasťou programu, ktorý bude režírovať Peter Nuňéz. Moderátormi slávnostného večera budú Marcel Forgáč a Milan ‚Junior‘ Zimnýkoval. Túto dvojicu doplní ešte Marcel Merčiak ako erudovaný znalec slovenského a svetového športu,“ pokračoval Ján Kakaščík.

„V súvislosti s touto anketou sme už viackrát uviedli, že ju robíme preto, aby sme si pripomenuli úspechy slovenských športovcov. Slávnostný večer má byť predovšetkým pre športovcov a o športovcoch. Preto by bolo dobré, keby sme neglorifikovali iba víťaza ankety. Využime tento večer na to, aby sme mohli poďakovať a zatlieskať aj druhému v poradí, aby sme ocenili aj štvrtého, piateho, šiesteho… Nie iba víťaza. Všetci, ktorí sa do finálovej desiatky dostali, si zaslúžia náš obdiv a úctu,“ vyzval športovú odbornú i laickú verejnosť predseda Klubu športových redaktorov SSN Tomáš Grosmann.

Kráľa slovenského športu oficiálne vyhlásia po 24. raz

Slávnostné vyhlásenie organizuje KŠR SSN už desiatykrát v spolupráci s B&D Agency. Takisto ako v uplynulých šiestich rokoch ocenia slávnu športovú osobnosť z minulosti v kategórii Športová legenda. Meno však organizátori ankety zatiaľ taja. Za rok 2010 sa slovenskou športovou legendou stal boxer Ján Zachara, pred piatimi rokmi hokejista Jozef Golonka, pred štyrmi futbalista Jozef Adamec, za rok 2013 hádzanár Anton Frolo, predvlani atlétka Eva Šuranová-Kucmanová a vlani krasokorčuliar Karol Divín.

Kráľa slovenského športu oficiálne vyhlásia po 24. raz. Doteraz anketu vyhralo dvanásť osobností. Šesťkrát sa tešila Martina Moravcová, štyrikrát Michal Martikán, dvakrát Peter a Pavol Hochschornerovci, Anastasia Kuzminová a Peter Sagan, raz Milan Dvorščík, Jozef Gönci, Peter Bondra, Elena Kaliská, Dominik Hrbatý, Radoslav Židek a Zuzana Štefečeková.

Medzi kolektívmi šesťkrát v rôznom zložení triumfoval štvorkajak rýchlostných kanoistov, päťkrát hokejisti Slovenska, štyri razy futbalisti Slovenska, dvakrát basketbalistky Slovenska a basketbalistky Ružomberka, raz štafeta biatlonistiek, tenisti Slovenska, volejbalisti Slovenska a basketbalistky Good Angels Košice.

Športovci roka na Slovensku v ére samostatnosti od roku 1993 – prehľad:
JEDNOTLIVCI:

1993: Martina Moravcová (plávanie)

1994: Milan Dvorščík (cyklistika)

1995: Martina Moravcová (plávanie)

1996: Michal Martikán (vodný slalom)

1997: Michal Martikán (vodný slalom)

1998: Martina Moravcová (plávanie)

1999: Jozef Gönci (športová streľba)

2000: Martina Moravcová (plávanie)

2001: Martina Moravcová (plávanie)

2002: Peter Bondra (hokej)

2003: Martina Moravcová (plávanie)

2004: Elena Kaliská (vodný slalom)

2005: Dominik Hrbatý (tenis)

2006: Radoslav Židek (snoubording)

2007: Michal Martikán (vodný slalom)

2008: Michal Martikán (vodný slalom)

2009: Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom)

2010: Anastasia Kuzminová (biatlon)

2011: Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom)

2012: Zuzana Štefečeková (streľba)

2013: Peter Sagan (cyklistika)

2014: Anastasia Kuzminová (biatlon)

2015: Peter Sagan (cyklistika)

2016: ???

KOLEKTÍVY:

1993: basketbalistky Slovenska

1994: hokejisti Slovenska

1995: hokejisti Slovenska

1996: basketbalistky SCP Ružomberok

1997: basketbalistky Slovenska

1998: štafeta biatlonistiek Slovenska

1999: basketbalistky SCP Ružomberok

2000: hokejisti Slovenska

2001: štvorkajak Slovenska

2002: hokejisti Slovenska

2003: štvorkajak Slovenska

2004: štvorkajak Slovenska

2005: daviscupový tím tenistov Slovenska

2006: štvorkajak Slovenska

2007: štvorkajak Slovenska

2008: štvorkajak Slovenska

2009: futbalisti Slovenska

2010: futbalisti Slovenska

2011: volejbalisti Slovenska

2012: hokejisti Slovenska

2013: basketbalistky Good Angels Košice

2014: futbalisti Slovenska

2015: futbalisti Slovenska

2016: ???

ŠPORTOVÉ LEGENDY:

2010: Ján Zachara

2011: Jozef Golonka

2012: Jozef Adamec

2013: Anton Frolo

2014: Eva Šuranová-Kucmanová

2015: Karol Divín

2016: ???

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anastasia KuzminováDominik HrbatýDominika CibulkováElena KaliskáJana DukátováJozef adamecJozef GolonkaJozef GönciJozef MetelkaLadislav ŠkantárMarcel LomnickýMarek HamšíkMarián HossaMartina MoravcováMatej BeňušMatej TóthMichal MartikánPeter BondraPeter SaganPeter ŠkantárPetra VlhováRadoslav ŽidekŠtefan SvitkoVeronika VadovičováVeronika Velez-ZuzulováZuzana Štefečeková