Z dopingových podvodov ťažilo vyše 1000 ruských športovcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

LONDÝN 9. decembra (WebNoviny.sk) – Viac ako tisíc ruských športovcov malo prospech zo štátom riadeného dopingového programu, ktorý fungoval v rokoch 2011 – 2015. Vyplýva to z kompletnej správy Richarda McLarena, ktorého poverila vyšetrovaním Svetová antidopingová agentúra (WADA).

Prezentácia sa konala v Londýne a autor počas nej opätovne potvrdil svoj záver, že išlo o inštitucionalizovanú konšpiráciu aj za účasti ruských tajných služieb. „Krytie užívania zakázaných látok bolo riadené štátnymi inštitúciami a bolo súčasťou stratégie, ako dosiahnuť medailové úspechy,“ cituje McLarena BBC. Športovci vraj nekonali samostatne, ale boli súčasťou programu.

Zachytil aj e-mailovú komunikáciu

Vyšetrovateľ objavil dôkazy o manipulácii so vzorkami dvanástich domácich medailistov na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Sú medzi nimi aj štyria olympijskí víťazi, ich mená nezverejnili. Okrem iného zistil, že moč vo vzorkách priradených dvom ruským hokejistkám pochádzal od mužov. Potvrdila to analýza DNA.

Rozbor odberov od športovcov z dvoch odvetví vykázal fyziologicky nemožný obsah soli, čo dokazuje, že sa s nimi manipulovalo. Vzorky patrili aj štyrom ruským zlatým medailistom a jednej striebornej žene. Na vnútornej stene nádob so 44 B-vzorkami boli škrabance a iné znaky poškodenia, čo je ďalší indikátor narušenia. Nachádzali sa medzi nimi aj vzorky od tucta ruských medailistov zo ZOH. Rusi nenechali nič na náhodu ani na paralympijských hrách, z 21 domácich medailistov sa šesť spája s manipuláciami.

McLaren zachytil tiež e-mailovú komunikáciu, v ktorej nemenovaný pisateľ žiada ministerstvo športu o pokyny, ako postupovať v prípade pozitívneho výsledku kontroly – či ho má kryť alebo izolovať.

Na konšpirácii sa podieľalo 30 športových odvetví

Celý systém bol nastavený tak, aby priniesol maximálny efekt na olympijských hrách 2012 v Londýne a následne na dvoch domácich podujatiach – na atletických majstrovstvách sveta 2013 v Moskve a ZOH 2014 v Soči, kde už boli ruskí medailisti pod jeho priamou ochranou.

V britskej metropole získali ruskí športovci 72 medailí, z nich 21 zlatých, v Soči 33 (13). „Ruský olympijský tím podvádzal na hrách v Londýne spôsobom, ktorý nemal obdoby. Celý rozsah pravdepodobne nikdy nezistíme. Túžba po medailách úplne potlačila ich vnútorný kolektívny etický a morálny kompas a chápanie olympijských hodnôt fair play,“ pokračoval McLaren.

Na otázku, akú rolu v celom procese hral Ruský olympijský výbor, McLaren odvetil: „Nemáme priamy dôkaz, že sa členovia ruského NOV zapojili do podvodov.

Na konšpirácii sa údajne podieľalo celkovo 30 športových odvetví, z podujatí zasiahla aj svetovú univerziádu 2013 v Kazani. „Je prakticky nemožné vypátrať, ako hlboko a ako ďaleko dozadu to celé siaha. Rusi si za chrbtom celého sveta prisvojovali medzinárodné športové podujatia. Ich súperi nemali rovnaké podmienky. Klamali fanúšikov a divákov. Je najvyšší čas zastaviť to,“ konštatoval McLaren.

Pokyny prichádzali z ministerstva športu

Prvé závery publikoval kanadský právnik vzhľadom na ich závažnosť už v júli a v konečnom dôsledku viedli k vylúčeniu účasti ruských reprezentantov na niektorých súťažiach olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro. WADA poverila McLarena vyšetrovaním na základe výpovede bývalého riaditeľa moskovského laboratória Grigorija Rodčenkova, ktorý podrobne opísal zákulisné dianie na zimných olympijských hrách v Soči. Priznal, že sa podieľal na manipuláciách so vzorkami. Športovcom vraj odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH 2014 a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne.

Kanaďan už na začiatku skúmania zistil, že podobná mašinéria sprevádzala aj iné vrcholné podujatia na ruskej pôde – atletické majstrovstvá sveta 2013 v Moskve a plavecký svetový šampionát 2015 v Kazani. Pokyny o tom, ktoré pozitívne nálezy sú akceptovateľné a ktoré nie, vraj prichádzali z ministerstva športu vedeného Vitalijom Mutkom. Vyhlásil vtedy, že štátnymi inštitúciami riadený podvod s dopingom v Ruskej federácii vyprodukoval za štyri roky najmenej 312 falošných výsledkov testovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MOV Medzinárodný olympijský výborWADA Svetová antidopingová agentúra