Velez-Zuzulová skončila piata v slalome Svetového pohára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Veronika Velez Zuzulová
Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová počas prvého kola slalomu vo Flachau. Foto: SITA/AP

FLACHAU 10. januára (WebNoviny.sk) – Siedmy slalom sezóny 2016/2017 Svetového pohára alpských lyžiarok sa v rakúskom Flachau stal korisťou Švédky Fridy Hansdotterovej. Obhajkyňa malého glóbusu za celkový triumf v najtočivejšej disciplíne sa postavila na najvyšší stupeň v pretekoch SP po štvrtý raz, z toho druhýkrát vo Flachau, kde dominovala aj pred dvoma rokmi. V tejto sezóne to je pre 31-ročnú matadorku suverénne najlepší výsledok, doteraz bola najlepšie tretia pred dvoma dňami v Maribore.

Tradičné „nočné“ preteky, ktoré v utorok vyvrcholili krátko pred 22.00 h, nepriali Slovenkám. Obhajkyňa vlaňajšieho víťazstva Veronika Velez-Zuzulová v súčte oboch kôl skončila piata a Petra Vlhová po dravom a odvážnom výkone nedokončila 1. kolo. Len druhýkrát v tejto súťažnej zime sa stalo, že ani jedna zo slovenského elitného dua nedosiahla na stupne víťazov.

Velez-Zuzulovej nevyšiel útok na pódium

Velez-Zuzulová zaostávala po 1. kole na štvrtom mieste o 1,15 s za líderkou Hansdotterovou. V druhom kole skúsenej 32-ročnej Slovenke nevyšiel útok na pódium, v závere jej došli sily a výsledkom bolo 5. miesto, ktoré dosiahla vo Flachau aj pred 2 a 6 rokmi.

Len tesne sa dostala na pódium suverénka ostatných troch-štyroch sezón Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá obsadila trete miesto spoločne so Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a mankom 78 stotín na víťazku. Druhá skončila Nórka Nina Lösethová (+0,58).

„Veľmi som sa chcela dostať na pódium, ale dnes to nešlo. Bol to boj, ale predovšetkým samej so sebou. Pod môj výkon sa, žiaľ, podpísala choroba,“ uviedla v cieli 2. kola Veronika Velez-Zuzulová.

Po nedávnom víťazstve v chorvátskom Záhrebe jej lekári naordinovali trojdňové antibiotiká pre dusivý kašeľ a celkovú slabosť organizmu. Potom prišli nedokončené preteky v Maribore a teraz piate miesto, čo je pre skúsenú Slovenku v jej exkluzívnej sezóne zatiaľ najhoršie umiestnenie spomedzi slalomov, ktoré dokončila. Okrem víazstva v Záhrebe bola predtým trikrát druhá a raz štvrtá. „Po tejto náročnej sérii pretekov sa potrebujem dať dokopy, teším sa už na oddych,“ dodala Velez-Zuzulová.

V slalomovom hodnotení SP zostala na čele Shiffrinová, ktorá zvýšila náskok pred Velez-Zuzulovou na 125 bodov. Tretia priečka patrí Holdenerovej, druhá Slovenka Petra Vlhová je priebežne šiesta. V celkovom poradí SP vedie Shiffrinová s meganáskokom 365 bodov pred Švajčiarkou Larou Gutovou. Mladá Američanka už prekonala hranicu 1000 bodov – o 8 bodov.

Nočný slalom vo Flachau má niekoľko superprívlastkov

Dvadsaťjedenročná Liptáčka Vlhová s číslom 1 v prvom kole dlho predvádzala nádejný a oduševnený výkon, ale do cieľa nevydržala. Pri nástupe do cieľového stavu ju zastavil postrach všetkých slalomárok – „špicar“. Jednu z bránok neobišla, ale prešla cez ňu. V cieli ju to veľmi mrzelo.

„Bola tam prechodová bránka. Vedela som, že je tam odklonený kopec, držala som vyššiu stopu. Držala som ju však až príliš. Chytila som ´špicara´. Bola to moja chyba. Je úplne jedno, kde človek zlyhá. Cítila som sa dobre, bola som rýchla, chcela som útočiť na víťazstvo. Hnevá ma to, išla som do toho naplno. Mala som na veľmi dobrý výsledok. Vždy to zamrzí o to viac, keď človek skonči po dobrej jazde,“ referovala Petra Vlhová.

Nočný slalom vo Flachau má hneď niekoľko superprívlastkov. Okrem toho, že sa tam jazdí najneskôr večer spomedzi všetkých podujatí SP žien, rozdávajú sa najvyššie prémie pred najpočetnejšou diváckou kulisou. Na utorkové preteky prišlo odhadom vyše 11 000 fanúšikov a celková suma prémií je 174 000 eur brutto pre najlepšiu tridsiatku v cieli, z čoho víťazke pripadne 70 561 eur.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Flachau (Rak.):
Slalom žien (1. + 2. kolo):

1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 1:51,40 min, 2. Nina Lösethová (Nór.) +0,58 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) a Wendy Holdenerová (Švaj.) – obe +0,78, 5. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +1,79, 6. Katharina Truppeová (Rak.) +2,02,…Petra Vlhová (SR) – nedokončila 1. kolo

Poradie vo Svetovom pohári v slalome (po 7 z 10 pretekov):

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 560 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 435, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 400, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) 322, 5. Nina Lösethová (Nór.) 302, 6. Petra Vlhová (SR) 271.

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 16 z 37 pretekov):

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1008 bodov, 2. Lara Gutová (Švaj.) 643, 3. Tessa Worleyová (Fr.) 563, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 547, 5. Ilka Štuhecová (Slovin.) 539, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) 515, 7. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 435, 8. Nina Losethová (Nór.) 426, 9. Petra Vlhová (SR) 384, 10. Tina Weiratherová (Licht.) 367

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Facundo BagnisIlka ŠtuhecováMikaela ShiffrinováPetra VlhováSofia GoggiováTessa WorleyováVeronika Velez-ZuzulováWendy Holdenerová