Video: Hirscher je majstrom sveta, lietadlo zrútilo kameru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marcel Hirscher
Rakúšan Marcel Hirscher počas piatkového obrovského slalomu na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní. St. Moritz, 17. február 2017. Foto: SITA/AP

ST. MORITZ 17. februára (WebNoviny.sk) – Marcel Hirscher sa na štvrtý pokus dočkal titulu majstra sveta v obrovskom slalome. V piatok vo švajčiarskom St. Moritzi bol favorizovaný Rakúšan v súčte oboch kôl rýchlejší o 25 stotín sekundy od krajana Rolanda Leitingera, ktorého striebro je prekvapením.

Bronzovú medailu berie rovnako nečakane Nór Leif Kristian Haugen. Hirscher bol lídrom po prvom kole, v tom druhom mu pri silnejúcom snežení stačil aj šiesty najlepší čas na zlato. Obhajca titulu z ostatných troch MS Američan Ted Ligety chýbal, pre zranenie a operáciu chrbta predčasne ukončil túto sezónu.

„Dostal som zo seba všetko. Bolo to úmorné a vysiľujúce, ale za to zlato to stálo. Som nesmierne šťastný nielen za seba, ale aj všetkých ľudí, ktorí stoja za týmto úspechom,“ uviedol nový majster sveta Marcel Hirscher v jednej z prvých reakcií v cieli 2. kola.

Najkomplexnejší lyžiar súčasnosti a dlhodobý líder Svetového pohára Hirscher mal doteraz z obrovského slalomu v zbierke z majstrovstiev sveta „len“ dve strieborné medaily zo Schladmingu 2013 a Beaver Creeku 2015 a jedno štvrté miesto z Val d´Isere 2009.

Celkovo mu zlato zavesia na krk v rámci svetových šampionátov po piaty raz, okrem slalomu v Schladmingu 2013 a kombinácii v Beaver Creeku 2015 dvakrát pomohol Rakúšanom aj k zlatým medailám v tímovej súťaži na MS 2013 a MS 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=9o5XMCPNLpE

Prvé kolo obrovského slalomu so 106 účastníkmi na Corviglii solídne zvládol aj Slovák Andreas Žampa, ktorému patrila 25. pozícia s odstupom 2,04 s na Hirschera. V druhom kole sa však 23-ročný Tatranec nevyhol veľkej chybe, keď si takmer priľahol bokom na svah a prišiel o cenné sekundy. Zabojoval, ale jeho odstup v cieli za najlepšími bol niekoľkosekundový a napokon to stačilo na konečné 34. miesto s odstupom 6,62 s na víťaza. Ďalší Slovák v druhom kole Matej Falat v súčte oboch kôl nazbieral manko 7,08 s a stačilo mu to na 37. priečku. V cieli druhého kola klasifikovali 46 pretekárov.

„Toto sú majstrovstvá sveta a treba ísť vždy naplno. Ja som šiel naplno a možno ešte trochu viac a nevyšlo mi to. Stávajú sa však aj horšie veci. V mieste, kde som spadol na vnútornej lyži, bola diera ešte z prvého kola. Potom som sa zdvihol, urobil ešte jednu chybu, ale došiel do cieľa. Keby bol toto Svetový pohár, tak idem druhé kolo možno na 95 percent a nie na 150 ako teraz,“ uviedol Andreas Žampa pre slovenské médiá na MS v St. Moritzi.

Druhé kolo piatkového posunuli z pôvodných 13.00 h na 13.30 h. Dôvod je značne bizarný, ale nie tragický. Jedno z lietadiel akrobatickej skupiny, ktorá sa starala o program pre divákov v prestávke medzi prvým a druhým kolom, prerušilo kábel kamery prinášajúcej obraz z cieľového priestoru. Tá sa potom zrútila na zem. Podľa organizátorov sa nikomu z divákov nič nestalo.

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní – St. Moritz (Švaj.) – piatok:
Obrovský slalom mužov (1. + 2. kolo):

1. Marcel Hirscher 2:13,31 min, 2. Roland Leitinger (obaja Rak.) +0,25 s, 3. Leif Kristian Haugen +0,71, 4. Henrik Kristoffersen (obaja Nór.) +0,76, 5. Philipp Schörghofer (Rak.) +0,85, 6. Matts Olsson (Švéd.) +0,93, 7. Alexis Pinturault (Fr.) +0,98, 8. Justin Murisier (Švaj.) +0,99, 9. Mathieu Faivre (Fr.) +1,05, 10. Riccardo Tonetti (Tal.) +1,16,…34. Andreas Žampa +6,62,…37. Matej Falat (obaja SR) +7,08.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andreas ŽampaHenrik KristoffersenMarcel HirscherMatej Falat