Kraft ovládol stredný mostík v Lahti, stal sa majstrom sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stefan Kraft
Stefan Kraft Foto: SITA/AP

LAHTI 25. februára (WebNoviny.sk) – Rakúsky skokan na lyžiach Stefan Kraft si vybojoval zlatú medailu v sobotňajších podvečerných individuálnych pretekoch mužov na majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti.

Dvadsaťtriročnému rodákovi zo Schwarzachu (nar. 13. mája 1993), ktorý viedol aj po prvom kole, na strednom mostíku HS-100 namerali 99,5 a 98 metrov, za čo získal výslednú známku 270,8 bodu.

Rakúšan dosiahol najväčší úspech

Kraft dosiahol najväčší úspech v kariére, dosiaľ mal v zbierke dve medaily z MS (na predchádzajúcom svetovom šampionáte v roku 2015 vo švédskom Falune bol strieborný ako člen rakúskeho družstva a bronzový v individuálnej súťaži na strednom mostíku, pozn.) a dva vzácne kovy z MS v letoch na lyžiach – v rakúskom Kulme bral vlani bronz medzi jednotlivcami i v tímovej súťaži.

„Je to geniálne. Nikdy by som ani nesníval o tom, že sa mi niečo také ako dnes v Lahti môže podariť,“ žiaril šťastím po súťaži Stefan Kraft a pre web orf.at ešte doplnil: „Pred mojím finálovým pokusom, ktorý mal o všetkom rozhodnúť, som bol trochu nervózny. Vyšiel mi však perfektne. Keď sa všetci tešia z môjho úspechu, prežívam dvojnásobnú radosť.“

Ďalšie dve medailové priečky v sobotňajších zaujímavých a dramatických pretekoch v Lahti patrili nemeckým reprezentantom. Na druhom mieste s odstupom 2,7 bodu na Krafta skončil Andreas Wellinger, tretí bol jeho krajan Markus Eisenbichler (263,6 b.), ktorý sa na bronzovú pozíciu posunul najdlhším pokusom dňa 100,5 m až zo 6. miesta po prvom kole. Iba spomenuté nemecké duo dokázalo skočiť 100 metrov a viac – Wellingerovi namerali „stovku“ v druhom kole.

„Byť na medailovom stupni je jednoducho skvelé. Snažil som sa absolútne skoncentrovať a sústrediť na moje pokusy, ten druhý bol brutálne dobrý,“ citoval portál sport1.de slová 21-ročného rodáka z Ruhpoldingu Andreasa Wellingera, ktorý bol členom zlatého nemeckého družstva na ZOH 2014 v Soči, ale teraz získal prvú individuálnu medailu na významnom podujatí. Ešte prekvapujúcejší je bronz Eisenbichlera v Lahti. „V pretekoch jednotlivcov som iba druhýkrát v živote v prvej trojici: teraz však nejde o Svetový pohár, ale o majstrovstvá sveta. To je celkom v pohode,“ skonštatoval 25-ročný dobre naladený rodák zo Siegsdorfu.

Stochovi sa ušla zemiaková medaila

Olympijský víťaz z ruského Soči 2014 na strednom mostíku, víťaz Turné štyroch mostíkov na prelome rokov a líder Svetového pohára v tejto sezóne 2016/2017 Kamil Stoch z Poľska v sobotňajšej súťaži v Lahti obsadil napokon nepopulárnu 4. priečku (262,5 b.), hneď za ním je jeho krajan Maciej Kot (255,1 b.) a elitnú šestku uzatvára Rakúšan Michael Hayböck (254,4 b.), ešte tretí muž prvého kola.

„Bohužiaľ to dnes nestačilo na medailu, ale nie som nešťastný. Nezopakoval som vo finále môj skok z prvého kola,“ hodnotil svoje sobotňajšie vystúpenie Hayböck, Slovensko nemá zastúpenie v skokanských súťažiach na MS 2017 vo Fínsku.

Prvenstvo z ostatných 2015 vo švédskom Falune neobhajoval Nór Rune Velta, ktorý už skončil s aktívnou činnosťou. Pre zranenie nie je v Lahti ani „strieborný“ spred dvoch rokov Severin Freund z Nemecka, z medailistov na strednom mostíku bol v akcii iba Stefan Kraft, držiteľ bronzu z Falunu vystúpil v sobotu na najvyšší stupienok.

Stefan Kraft vybojoval pre Rakúsko na majstrovstvách sveta šieste zlato v individuálnej súťaži mužov na strednom mostíku v histórii, pred ním to dokázali Anton Innauer (v rámci ZOH 1980 v Lake Placid), Armin Kogler (na MS 1982 v Osle), Heinz Kuttin (na MS 1991 vo Val di Fiemme), Wolfgang Loitzl (na svetovom šampionáte 2009 v Liberci) a Thomas Morgenstern (na MS 2011 v Osle).

Majstrovstvá sveta 2017 v klasických lyžiarskych disciplínach – Lahti (Fín.)

Skoky na lyžiach – individuálna súťaž mužov na strednom mostíku HS-100 – sobotňajšie výsledky: 1. Stefan Kraft (Rak.) 270,8 bodu (99,5 m/98 m), 2. Andreas Wellinger 268,7 (96,5 m/100 m), 3. Markus Eisenbichler (obaja Nem.) 263,6 (95 m/100,5 m), 4. Kamil Stoch 262,5 (96,5 m/99 m), 5. Maciej Kot (obaja Poľ.) 255,1 (95 m/95,5 m), 6. Michael Hayböck (Rak.) 254,4 (98 m/95,5 m)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kamil StochSeverin FreundStefan KraftThomas Morgenstern