Etapa elitných cyklistických pretekov vyvrcholí v Tatrách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cyklistika peloton
Foto: SITA/AP

DOHŇANY 7. februára (WEBNOVINY) – Pelotón cyklistických pretekov z prestížnej série World Tour Okolo Poľska (Tour de Pologne) prvýkrát v histórii zavíta na Slovensko. Bude to vo štvrtok 7. augusta, keď jedna z etáp 71. ročníka prestížnych pretekov so štartom v poľskom Zakopanom bude viesť cez Oravu a Liptov a cieľ bude mať v Štrbskom Plese. Na piatkovej tlačovej konferencii v sídle CK Epic Dohňany to oficiálne potvrdil predseda dozornej rady tohto cyklistického klubu Ján Miškovský.

Privítať u nás pelotón najslávnejších pretekov Tour de France alebo Giro d´Italia je nereálny cieľ, preto sme veľmi radi, že tento rok bude jedna etapa Okolo Poľska aj na Slovensku. To je asi jediná možnosť, ako priviesť na naše územie špičkovú cestnú cyklistiku a elitných svetových jazdcov,“ uviedol Ján Miškovský. Keďže pelotón a jeho obsluhu bude tvoriť okolo 1500 ľudí, slovenská strana ponúkla poľskej, že časť z tohto počtu ubytujú na Slovensku. „Budú to najmä pracovníci organizačných výborov, ktorí budú mať na starosti technické zabezpečenie etapy na území Slovenska,“ pokračoval Miškovský.

Predseda CK Epic Dohňany Ivan Kováčik celý projekt participácie na pretekoch Okolo Poľska vníma aj ako podporu spoločnej kandidatúry Krakova a Nízkych Tatier na zimné olympijské hry v roku 2022. „Preteky Okolo Poľska sledovalo v minulosti vo vysielaní Eurosportu 200 miliónov divákov, naživo pri trati bolo takmer 5 miliónov priaznivcov cyklistiky. To sú čísla, ktoré sľubujú, že diváci na celom svete si pozrú aj etapu, ktorá bude viesť Slovenskom. Bude to veľmi dobrá reklama nielen pre Vysoké Tatry, ale celú krajinu,“ zdôraznil Miškovský.

Preteky karpatských kuriérov povedú štyrmi krajinami

Ďalším významným cyklistickým projektom, na ktorom budú dohnianski funkcionári spolupracovať s poľskými partnermi, budú Preteky karpatských kuriérov, čo je jedno z najvýznamnejších meraní síl pretekárov do 23 rokov na území Európy. Tento ročník sa začne v maďarskom Veszpréme a skončí sa v poľskom Tarnowe. Ako na piatkovej TB zdôraznili slovenskí zástupcovia organizačného štábu, tieto preteky sa prvý raz v histórii pôjdu štyrmi európskymi krajinami.

Iniciátorov teší, že k Poľsku a Slovensku sa pridali aj Česko a Maďarsko. Spomenuté podujatie bude na prelome apríla a mája. Doteraz sa naň prihlásilo 40 päťčlenných družstiev, čo je spolu 200 pretekárov. Do pelotónu bude zaradených aj 14 národných tímov pretekárov do 23 rokov z celého sveta. Prvýkrát sa predstavia cyklisti z Ekvádoru, Nórska a Austrálie.

Som rád, že už piaty rok spolupracujeme s Poľskom na týchto pretekoch, ktoré sú veľmi dobrou skúškou pre mladých cyklistov. Za ten čas sme sa veľa od skúsených poľských kolegov naučili,“ pripomenul Miškovský.

Dohňany predstavili tím mladíkov na čele s Riškom

Cyklistickí organizátori z Dohnian sú tiež hrdí na to, že tento rok založili osemčlenný tím pretekárov do 23 rokov na ceste. Je to kolektív perspektívnych jazdcov, ktorí sa v dresoch Dohnian predstavia na najvýznamnejších podujatiach tejto vekovej kategórie pod vedením bývalého slovenského reprezentanta Martina Rišku. Keďže všetci členovia tohto tímu sú študenti, vedenie CK Epic Dohňany im poskytol štipendiá a pomohlo im k prechodu od juniorov k dospelým.

Nový tím s názvom „epic janom greenway“ má za sebou už spoločné sústredenie v Terchovej a Jeseníkoch a chystá sa na prípravu do Chorvátska. Svoj historický debut na medzinárodnej scéne zažije v chorvátskom Umagu, kde sa prvýkrát postaví na štart 5. marca. Okrem toho by mal tento kontinentálny tím absolvovať v tomto roku aj preteky Okolo Slovenska a slovenský šampionát.

Tento projekt je zatiaľ experiment. Ak sa chlapcom bude dariť, budeme v tom pokračovať. Ak nie a nebude to mať perspektívu, skončíme to,“ konštatoval Ján Miškovský. Je rád, že z osemčlenného kádra je až polovica odchovancov dohnianskej cyklistiky. Keď sa niečo také na Slovensku v cyklistike deje, vždy ma to poteší. Som rád, že ľudia z Dohnian pokračujú v takých projektoch. Držím im palce,“ povedal predseda Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Sagan