Video: Saganovi nevyšla koncovka, špurt ovládol Kristoff

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexander Kristoff
Nórsky cyklista Alexander Kristoff sa teší na stupňoch pre víťazov z triumfu na prestížnej klasike Miláno - San Remo. Foto: SITA/AP

SAN REMO 23. marca (WEBNOVINY) – Víťazom 105. ročníka cyklistických pretekov Miláno – San Remo sa stal Nór Alexander Kristoff. Na 299 km dlhej klasickej trati triumfoval 26-ročný jazdec tímu Kaťuša v špurte veľkého balíka cyklistov pred švajčiarskym favoritom Fabianom Cancellarom z tímu Trek.

Tretí skončil v tesnom finiši Brit Ben Swift reprezentujúci Sky. Slovenskému favoritovi Petrovi Saganovi nevyšla šprintérska koncovka pretekov podľa predstáv, hoci až do záverečných metrov bol v hre o víťazstvo. Napokon skončil líder tímu Cannondale na 10. mieste. Vlani bol Sagan v San Reme druhý. Druhý Slovák na štarte Peter Velits v drese tímu BMC preteky nedokončil. Celkovo z 200-členného štartového poľa klasifikovali v cieli iba 114 pretekárov.

Video: Záverečný súboj o víťazstvo na pretekoch Miláno – San Remo

Prvá z európskych jarných klasík známa aj pod názvom La Primavera či Classicissima sa odohrávala v daždivom počasí. Dvestočlenný pelotón cyklistov sa presúval zo severu Talianska smerom na juh zväčša popri morskom pobreží. V cieľovom meste San Reme sa najlepší ocitli po takmer 7 hodinách v sedle bicykla.

Preteky boli v tomto roku ochudobnené o stúpanie Pompeiana, keďže cesty v tejto oblasti Ligúrska neboli dobre zjazdné. Okrem výstupu na Passo del Turchino (max. sklon 10%, výška 532 m) v polovici trate čakali na pelotón v záverečných 20 km dve ďalšie stúpania Cipressa (dĺžka 5,6 km, max. sklon 9%) a Poggio di San Remo (3,7 km a 8%), kde sa očakával útok favoritov.

Napokon sa však rozhodlo až v záverečnom špurte na cieľovej páske. Tam miešal karty aj britský rýchlik tímu Omega Pharma – Quick-Step Mark Cavendish, ale svoju snahu premenil len na 5. miesto. S rukami nad hlavou sa prekvapujúco tešil Nór Kristoff. Po bronzovej medaile zo súťaže jednotlivcov na OH 2012 v Londýne je to pre neho najväčší úspech kariéry a zároveň prvé víťazstvo nórskeho cyklistu na talianskej klasike z Milána do San Rema v histórii.

„Inak chutí víťazstvo v etapových pretekoch a inak po 300 km v nohách. Mal som ambície skončiť do desiateho miesta, ale že zvíťazím, na to som si netrúfal ani len pomyslieť,“ povedal Kristoff v prvej reakcii pre Eurosport. Neskôr na tlačovej konferencii doplnil: „Je to fantastický pocit. K môjmu víťazstvu prispeli viacerí kolegovia z tímu, najmä však Luca Paolini, ktorý odviedol pre mňa výbornú prácu najmä v závere pretekov.“

Preteky Miláno – San Remo (299 km):

1. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 6:55:56 h, 2. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory Racing, 3. Ben Swift (V. Brit.) Team Sky, 4. Juan Jose Lobato (Šp.) Movistar, 5. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma – Quick-Step, 6. Sinny Colbrelli (Tal.) Bardiani-CSF,… 10. Peter Sagan (SR) Cannondale – všetci v rovnakom čase ako víťaz, Peter Velits (SR) BMC preteky nedokončil.

Už od úvodných kilometrov sa pred pelotónom sformovala sedemčlenná skupina v zložení Matteo Bono (Lampre Merida), Nathan Haas (Garmin-Sharp), Nicola Boem (Bardiani), Antonio Parrinello (Androni Giocattoli), Maarten Tjallingii (Belkin), Jan Bárta (Netapp-Endura) a Marc de Maar (UnitedHealthCare), ktorá postupne zvyšovala svoj náskok. Ten kulminoval približne 170 km pred cieľom až na 11 minútach. V poslednej tretine pretekov začali na špici pelotónu pracovať najmä tímy, ktoré mali lídrov ašpirujúcich na celkové víťazstvo vrátane talianskeho Cannondalu, ktorý robil podporu pre Petra Sagana.

Náskok utečencov sa začal zmenšovať a 50 km pred cieľom zostala vpredu už len štvorica De Maar, Tjallingii, Bono a tiež Čech Bárta, ktorá mala k dobru päť a pol minúty. Tridsať kilometrov pred cieľom malo štvorčlenné čelo pretekov v stúpaní na Cipressu náskok pred pelotónom dve minúty. Na čele pelotónu začal poctivo pracovať jazdec Cannondalu Alessandro De Marchi, ktorý za sebou vyviezol Petra Sagana, ale náskok pred ostatnými si neutvorili.

Krátko pred vrcholom Cipressy zaútočil taliansky vrchár Astany Vincenzo Nibali. Utvoril si až polminútový náskok a v zjazde z Cipressy ho ešte zvýšil na 45 sekúnd. Prišiel však druhý kopec tesne pred cieľom Poggio di San Remo a tam už bol celý balík opäť pohromade. Dva kilometre pred cieľom zaútočil Čech Zdeněk Štybar, Sagan sa vyvážal do koncovky z 5. miesta, ale úplný záver mu nevyšiel. V hustom poli cyklistov si nenašiel miesto na rozhodujúci útok a napokon skončil desiaty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander KristoffFabian CancellaraMark CavendishPeter SaganPeter VelitsVincenzo Nibali