Wings Life World Run pobežia aj známi slovenskí športovci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
66. ročník Národného behu Devín - Bratislava
Národný beh Devín - Bratislava 66. ročník bežeckého podujatia pre všetky vekové a výkonnostné kategórie s medzinárodnou účasťou. Beh štartoval pod hradom Devín a cieľ mal na Rázusovom nábreží. Bratislava, 7. apríl 2013. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – V nedeľu 4. mája presne na poludnie odštartuje v Bratislave jedno z najunikátnejších svetových bežeckých podujatí, keď tisíce ľudí v 36 lokalitách na šiestich kontinentoch po celom svete vybehnú v rovnakej sekunde na Wings for Life World Run.

Hlavným posolstvom behu je pomoc ľuďom na invalidnom vozíku. Organizátori jedinečného podujatia predĺžili možnosť registrácie až do do 27. apríla 2014.

Úvodné metre trate budú bežci odkrajovať z dunajského nábrežia pri centre Eurovea. Cez podhradie Bratislavského hradu popri Dunaji ich asfaltová cesta privedie až pod historický hrad Devín. Malebné lesy Malých Karpát a panoráma karpatských kopcov bude vítanou kulisou ďalších kilometrov. Trať sa tiahne popri rieke Morava a jej lužných lesoch. Tí najvytrvalejší navštívia i záhorácke mestá Stupavu a Malacky. Unikátom behu Wings for Life World Run v Bratislave je i to, že bežecká trasa vedie cez areál automobilového závodu Volkswagen.

Bežec nevie, kde skončí

Účastníci, ktorí vytrvajú do približne devätnásteho kilometra trasy, sa môžu tešiť na nevšedný zážitok z návštevy areálu automobilky Volkswagen. Trasa povedie cez areál automobilky v dĺžke dvoch kilometrov,“ uviedol olympionik Marcel Matanin, ambasádor behu a dizajnér trate.

Na rozdiel od klasických pretekov, bežci nebudú utekať k cieľovej čiare, ale tá bude naháňať ich. Bežec vie, kde začal, ale nevie, kde skončí. Strieborný olympijský medailista Colin Jackson, ktorý je riaditeľom behu Wings for Life World Run, vysvetľuje novinku takto: „Polhodinu po štarte pretekov, stíhacie vozidlá vyrazia spolu na všetkých tratiach a prenasledujú bežcov. Ich rýchlosť sa bude zvyšovať v určených intervaloch podľa pevného globálneho harmonogramu. Keď stíhacie vozidlo predbehne bežca, jeho preteky sa skončili a je čas vrátiť sa na začiatok do areálu štartu a oslavovať.“

Pobeží aj primátor Bratislavy

Svetový beh Wings for Life World Run má v každej krajine ambasádorov, ktorí podporujú jeho myšlienku. Patrí medzi nich napríklad tenista Roger Federer, bývalý jazdec F1 David Coulthard, lyžiar Aksel Lund Svindal, windsurfer Robby Naish, futbalisti Cristiano Ronaldo a Luís Figo, či hokejisti Mats Sundin a Peter Forsberg.

Na Slovensku budú bežať napríklad spevák a herec Filip Tůma, triatlonista Richard Varga, kajakárka Jana Dukátová či zjazdový lyžiar Adam Žampa. „Doteraz som zabehol maximálne 15 kilometrov, mojím cieľom na Wings for Life World Run je preto zabehnúť aspoň 16 kilometrov,“ hovorí Adam Žampa.

Nebude chýbať ani primátor mesta Bratislava, Milan Ftáčnik. „Keď ma pred rokmi nahovorili, aby som skúsil pravidelne behávať, netušil som, aký príjemný darček dostávam,“ poznamenal Milan Ftáčnik.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ŽampaAksel Lund SvindalCristiano RonaldoDavid CoulthardFilip TůmaJana DukátováMilan FtáčnikPeter ForsbergRichard VargaRoger Federer