Slovenské dvojkajaky bodujú, muži i ženy zabojujú o zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlcek tarr kajak
Zľava: Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Juraj Tarr a Erik Vlček. (archívne foto) Foto: SITA/Štartfoto

RAČICE 17. mája (WEBNOVINY) – Slovenské dvojkajaky dominovali v druhom semifinále disciplíny K2 na 500 m v rámci sobotňajších popoludňajších súťaží na Svetovom pohári rýchlostných kanoistov v Račiciach.

Najlepší čas dosiahli Erik Vlček a Juraj Tarr (1:32,952), ktorí na semifinále nastúpili len dve hodiny po svojom druhom mieste a zisku strieborných medailí na dvojnásobnej vzdialenosti.

Ďalšie slovenské duo v K2 Gábor Jakubík – Marek Krajčovič obsadilo 2. miesto a rovnako si vybojovalo postup do finále. Súboje o medaily v K2 mužov na 500 m prídu na rad v nedeľu od 13.20 h.

Postup do A-finále na 500 m si vybojoval aj kanoista Rastislav Kohút, ktorý dopádloval v prvom semifinále C1 na 3. mieste. Finále je na programe v nedeľu o 10.14 h. Ďalší Slováci sa predstavia na 500 m v B-finále a C-finále. Sobotňajší program v Račiciach pokračuje ešte rozjazdami a semifinálovými jazdami na 200 m aj so slovenskou účasťou.

Vo finále sú aj ženy

Ivana Kmeťová a Martina Kohlová postúpili z rozjázd priamo do A-finále disciplíny K2 na 200 m na pretekoch Svetového pohára v rýchlostnej kanoistike v Račiciach.

Slovenské duo zvíťazilo v sobotu popoludní v tretej rozjazde v krajne neopriaznivých podmienkach v daždi a vetre a zamierilo do nedeľňajšieho finále, ktoré sa uskutoční o 10.35 h. Kmeťová a Kohlová sa v Račiciach už v jednom finále v spoločnej predstavili. Na 500 m obsadili nepopulárne 4. miesto.

Ešte to má význam, povedal po striebre Vlček

Kanoistika občas veľmi bolí, ale potom sa dokáže aj usmievať. Pred dvoma týždňami na Svetovom pohári v Miláne si Erik Vlček a Juraj Tarr nemohli sadnúť spolu do kajaka, lebo Vlčeka skolila zimnica a horúčka. Neskôr sa choroba presunula aj na jeho parťáka Tarra, ale skúsenú „kádvojku“ slovenských tridsiatnikov to neodradilo.

Všetko si vynahradili v sobotu v Račiciach 50 km od Prahy. Na ďalšom podujatí Svetového pohára v solídnej medzinárodnej konkurenciu dopádlovali až k striebru na 1000 m. V chladnom, veternom a celkovo neprívetivom počasí ich zdolali len Nemci Max Rendschmidt a Marcus Gross.

„Konečne prvá medaila v kádvojke na medzinárodnej scéne,“ odfúkol si spokojne v cieli Erik Vlček. „Dodá nám to nový impulz a motiváciu, že to celé ešte má význam a dá sa s tým niečo robiť. V Miláne som pre chorobu nemohol štartovať, potom to prešlo na Ďura, on preto štyri dni netrénoval… Nie sme zďaleka v topforme, napriek tomu sme prišli do cieľa na 2. mieste,“ dodal 32-ročný Vlček, majiteľ dvoch olympijských medailí z pretekov K4.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Tarra sužovali zdravotné problémy

Jeho o tri roky starší kolega z lode Tarr opísal svoje zdravotné trampoty pred Račicami takto: „Chodil som po lekároch, dostával infúzie a len oddychoval. Vravel som si preto, že v Račiciach to asi nebude nič výnimočné. Aj našim som doma povedal, aby veľa neočakávali. Pri rozjazďovaní som však zistil, že to nie je také zlé. Začal som preto veriť už po rozjazde, že vo finále by z toho mohla byť medaila.“

Tarr spomenul okrem choroby aj ďalší rušivý moment, ktorý sa však na ich sobotňajšom výsledku negatívne nepodpísal. Časť slovenskej kanoistickej výpravy sa počas SP v Račiciach zložila v penzióne v neďalekom mestečku Roudnice nad Labem, kde sa piatková noc niesla aj v rytme diskotékových hitov.

„Zobudil som sa až na to, keď niekto vykrikoval pod oknami, že ešte pôjdu tam a tam. Asi bol už v našom penzióne koniec zábavy… Hudbu som síce počul, ale izbu sme mali, našťastie, trošku ďalej od diskotéky,“ reagoval s úsmevom Tarr.

Kajakárske duo bude v nedeľu na račickom kanáli v areáli miestneho Sportcentra bojovať o ďalšiu medailu v K2. Teda radi by. „Chceli by sme opäť prekvapiť. Každá jazda je však iná. Dobre vyzerajú Bielorusi, Portugalčania, aj Nemci, ktorí nás už v sobotu zdolali. Vždy sa však dá niečo urobiť pre dobrý výsledok. Miesto na krku na medailu ešte je. Ten krk to zvládne,“ dodal Tarr.

Sobotňajšie semifinále a rozjazdy – Slováci – výsledky:
MUŽI

200 m / rozjazdy

K1 – I. rozjazda: 3. Miroslav Zaťko (SR) 37,702, IV. rozjazda: 3. Martin Vajda (SR) 37,741 – postúpili do semifinále

C1 – III. rozjazda: 5. Ľubomír Hagara (SR) 42,364 – postúpil do semifinále

ŽENY

200 m / rozjazdy

K1 – III. rozjazda: 5. Simona Šamková (SR) 35,504 – postúpila do semifinále, IV. rozjazda: 5. Martina Kohlová (SR) 42,938 – postúpila do semifinále

K2 – III. rozjazda: 1. Martina Kohlová, Ivana Kmeťová (SR) 38,121 – postúpili do A-finále (nedeľa 10.55 h)

MUŽI

200 m / semifinále

K1 – II. semifinále: 4. Martin Vajda 36,490 – postúpil do B-finále (nedeľa 9.24 h), III. semifinále: 2. Miroslav Zaťko (obaja SR) 35,546 – postúpil do A-finále (nedeľa 10.25 h)

C1 – III. semifinále: 6. Ľubomír Hagara (SR) 40,991 – postúpil do B-finále (nedeľa 9.28 h)

ŽENY

K1 – II. semifinále: 8. Simona Šamková (SR) 45,924 – nepostúpila do ďalšieho pokračovania pretekov, IV. semifinále: Martina Kohlová 42,708 – postúpila do A-finále (nedeľa – 10.35 h)

MUŽI

500 m / semifinále

K1 – III. semifinále: 5. Denis Myšák (SR) 1:46,267 – postúpil do B-finále (nedeľa 9.10 h), IV. semifinále: 7. Juraj Danko (SR) 1:45,343 – postúpil do C-finále (nedeľa 9.05 h)

K2 – II. semifinále: 1. Erik Vlček, Juraj Tarr (SR) 1:32,952, 2. Gábor Jakubík, Marek Krajčovič (SR) 1:33,900 – všetci postúpili do A-finále (nedeľa 13.20 h)

C1 – I. semifinále: 3. Rastislav Kohút (SR) 1:55,111 – postúpil do A-finále (nedeľa 10.14 h), II. semifinále: 6. Ľubomír Hagara (SR) 1:56,501 – postúpil do B-finále (nedeľa 9.15 h)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Denis MyšákErik VlčekGábor JakubíkIvana KmeťováJuraj TarrĽubomír HagaraMarek KrajčovičMartina Kohlová