Atlét Oscar Pistorius je podľa žalobcu veľkým klamárom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oscar Pistorius
Záverečné argumenty zaznejú 7. augusta. Foto: SITA/AP

PRETÓRIA 7. augusta (WEBNOVINY) – Zdravotne hendikepovaný atlét Oscar Pistorius je podľa žalobcu Gerrieho Nela veľkým klamárom a súdu mal pri svojej obhajobe povedať množstvo lží. Šesťnásobný paralympijský víťaz mal s právnikmi používať dve protichodné verzie. Podľa Nela by si obžaloba mala vybrať, ktorú budú používať.

Klamstvá sa na seba nabaľovali

Žalobca tvrdí, že nemôže Pistorius tvrdiť, že Reevu Steenkampovú zastrelil v sebaobrane omylom, keď si myslel, že strieľa na zlodeja. Súčasne však nemôže hovoriť, že vystrelil nešťastnou náhodou, pretože bol vydesený.

„Sú to dve klamstvá, ktoré sa nabaľovali do seba a potom musel hovoriť ďalšie. Súd by mal odmietnuť celú verziu Pistoriusa, pretože je absolútne nepravdivá,“ uviedol Nell, ktorého prezývajú v JAR aj „Pitbul“.

Prvýkrát od začiatku marca, keď sa začal proces, boli v stredu v súdnej sieni v Pretórii aj otcovia Pistoriusa i Steenkampovej. Sedeli na opačných stranách dlhej lavice na galérii. V piatok prednesie záverečnú reč obhajca Barry Roux a potom v ďalších dňoch až týždňoch by mala vyniesť sudkyňa Thokozile Masipaová záverečný rozsudok.

Obvinenie z úkladnej vraždy odmieta

Pistorius 14. februára 2013 nadránom zastrelil modelku Reevu Steenkampovú cez zavreté dvere toalety svojho bytu. Odmieta oprávnenosť obvinení z úkladnej vraždy a tvrdí, že išlo o nešťastnú náhodu, keď priateľku považoval za vlamača.

Súd ho 22. februára 2013 prepustil na kauciu 1 milión randov (v prepočte 83 000 eur), zadržal mu pas a nariadil absolvovanie testov na alkohol a návykové látky, uložil mu povinnosť pravidelne byť k dispozícii úradom a zakázal mu komunikovať s obyvateľmi z blízkosti miesta činu v Pretórii. Najvyšší súd v Pretórii neskôr vyhovel odvolaniu proti podmienkam kaucie a vrátil obžalovanému pas. Pistoriusovi hrozí v prípade dokázania úkladnej vraždy trest odňatia slobody v rozpätí 15 rokov až doživotne.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Oscar Pistorius