Pod Tatrami bola atmosféra ako na Tour, chvália Velitsovci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Piata etapa Okolo Poľska mala cieľ na Štrbskom Plese
Prejazd cyklistov cieľovou rovinou na trati 5. etapy: Zakopané - Štrbské Pleso medzinárodných cyklistických pretekov World Tour - Okolo Poľska (Tour de Pologne 2014). Štrbské Pleso, 7. august 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Obaja majú vo svojich tímoch rozdielne úlohy. Peter v drese BMC Racing bojoval do konca s najlepšími o etapové prvenstvo, ktoré napokon ukoristil víťaz bodovacej súťaže na Tour de France Rafal Majka. Peter Velits finišoval na 17. priečke. Úlohou Martina bolo pomáhať držiteľovi žltého dresu Petrovi Vakočovi a v posledných kilometroch sa už len sústredil, aby došiel do cieľa, čo sa mu podarilo napokon na 73. priečke.

Obrazom: Piata etapa Okolo Poľska mala cieľ na Štrbskom Plese

Peter mal zimomriavky, Martin sa cítil ako superfavorit

„Fanúšikovia pri trati boli skvelí. V záverečnom stúpaní boli davy ľudí, bolo to porovnateľné s Tour de France. Je super, že nás ľudia takto podporili,“ hovoril Peter Velits. Na slovenských cestách sa objavilo množstvo nápisov s menami púchovských dvojičiek. Ľudia pri trati ich mohutne povzbudzovali. „Človek si tie nápisy hneď všimne. Mal som zimomriavky. Prešli sme hranicu a videl som v mestách, dedinách a stúpaniach množstvo ľudí. Všetci kričali, povzbudzovali, mnohí mali v rukách vlajky,“ uviedol Peter Velits a Martin ho doplnil: „Tá podpora bola skvelá. Keď som videl tie nápisy na cestách, cítil som sa ako superfavorit. Bolo to skutočne pekné. Budeme na to spomínať v dobrom.“

Piata etapa Okolo Poľska mala cieľ na Štrbskom Plese
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Cyklistom nevadil ani dážď

Cyklistom nevadilo ani upršané počasie pod Tatrami, teploty sa pohybovali okolo 14 °C. „Tento rok si zvykáme na dážď. Pršalo nám celú Tour či na majstrovstvách Slovenska. Vôbec mi to nevadilo, keď som videl tých ľudí pri trati. Rozhodol som sa správne pre štart na týchto pretekoch a som rád, že som mohol absolvovať dnešnú etapu,“ tvrdil Peter Velits, ktorý by sa nebránil ani tomu, ak by sa elitné preteky išli na Slovensku niekedy v budúcnosti opäť. „Bolo by to skvelé, ak by k nám zavítal pelotón ProTour aj v budúcnosti. Bolo to dobre urobené. Uvedomujem si však, že niečo podobné sa môže zopakovať len raz za dosť dlhý čas,“ doplnil Peter Velits.

Umiestnenie v najlepšej desiatke je reálne

Dvadsaťdeväťročný jazdec BMC sa postavil na štart Okolo Poľska týždeň po skončení Tour de France. Pred začiatkom podujatia ProTour mal obavy, či to zvládnu jeho nohy. „Záver sa išiel skutočne rýchlo. Nespravil som žiadnu vážnejšiu chybu a ani som nezaváhal. Výkonnostne boli dnes niektorí lepší. Teší ma, že som prišiel do cieľa bez straty nejakých sekúnd. Uvidíme, ako sa mi pôjde v piatok alebo v sobotňajšej časovke. Umiestnenie v najlepšej desiatke je však reálne. Po Tour de France nemám zlé nohy, ale už nie sú ani najčerstvejšie,“ doplnil Peter Velits.

Piata etapa Okolo Poľska mala cieľ na Štrbskom Plese
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin VelitsPeter VelitsRafal Majka