Slováci majú v A-finále MS v Moskve ďalšie tri lode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlcek tarr kajak
Zľava: Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Juraj Tarr a Erik Vlček. (archívne foto) Foto: SITA/Štartfoto

MOSKVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Tri lode rozšírili v piatok popoludní počet slovenských účastníkov v A-finále na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v Moskve. Mužský dvojkajak Erik Vlček – Juraj Tarr sa po postupe na 1000 m predstaví v bojoch o medaily aj na polovičnej trati. Skúsení tridsiatnici z Komárna suverénne vyhrali druhú semifinálovú jazdu výsledným časom 1:28,276 min.

„Sme v pohode, vieme držať solídne tempo počas trate a v závere dokážeme pridať. Zdá sa, že by z toho mohol byť nejaký dobrý výsledok, ak si finálovú jazdu naplánujeme správne a všetko klapne. Podľa toho, že naša rozjazda bola najrýchlejšia, sa dalo tušiť, že postup zo semifinále do A-finále by nemal byť problém. Napokon sa to aj potvrdilo. Dnešné dve jazdy na 500 metrov nás dobre naštartovali a nabudili do zajtrajších bojov o medaily na 1000 m,“ uviedol v cieli Erik Vlček pre server canoe.sk.

Olympijskí víťazi z Austrálie nepostúpili

Z posledného postupového tretieho miesta prekĺzol do bojov o medaily štvorkajak na 1000 m v zložení Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin. Strieborní medailisti z nedávnych majstrovstiev Európy v Brandenburgu dopádlovali v druhom semifinále za Portugalcami a Srbmi a pred štvrtými Nemcami mali náskok 471 tisícin sekundy. Senzáciou je rozlúčka olympijských víťazov z Londýna 2012 Austrálčanov (5. miesto v II. semifinále) a tiež silného kvarteta Nemecka.

„Chalani išli svoje optimum a na postup to stačilo. V rozjazde sme sa snažili o priamy postup z prvého miesta, ale nešlo to a tretie miesto bolo aj sklamaním. Podstatné je, že sme sa napokon dostali do A-finále. Tam to bude zasa niečo úplne iné,“ komentoval tréner slovenskej „káštvorky“ Felix Masár. „Semifinálovú jazdu sme mali plnú silných súperov. O postup mohlo bojovať šesť lodí, ale snažil som sa na to nemyslieť. Urobili sme drobné chybičky, trošku sme zaspali na štarte, v závere sme zvýšili frekvenciu príliš skoro a potom nám nestačili sily. Čiastkový cieľ sme však splnili a to je najpodstatnejšie,“ doplnil člen slovenského štvorkajaka Viktor Demin. Finálový boj o medaily medzi štvorkajakmi mužov je na programe v nedeľu o 9.15 h SELČ.

Kohút dokázal v závere zrýchliť

Z tretieho miesta v druhom semifinále postúpil do A-finále v C1 na 500 m aj kanoista Rastislav Kohút, tiež 3. pozícia však nestačila kajakárovi Martinovi Jankovcovi na prvú deviatku. Ten sa v nedeľu v K1 na 500 m predstaví v B-finále, teda v bojoch o celkovú 10. – 18. priečku. „V semifinále išlo o všetko. Fúkalo do chrbta, a myslím si, že väčšina pretekárov prepálila tempo. Ja som si išiel to svoje a aj preto som dokázal v závere ešte zrýchliť a dostať sa na postupové miesto,“ priznal Rastislav Kohút.

Smolu mal ženský dvojkajak Ivana Kmeťová – Martina Kohlová. Obhajkyne štvrtého miesta z MS 2013 v Duisburgu v K2 na 500 m skončili vo svojej semifinálovej jazde tesne štvrté a predstavia sa v nedeľu ráno v B-finále (7.10 h SELČ). Od postupu do A-finále ich delilo 443 tisícin sekundy. Šancu na postup do A-finále budú mať ešte na 200 m. „Vedeli sme, že nás čaká ťažké semifinále. Jazda bola dobrá, nič sme nepokazili, vyšťavili sme sa. V závere sme ešte pridali, ale súperky boli dnes o niečo rýchlejšie. Z jazdy sme mali dobrý pocit, ale nevyšlo to. Posádky sa vyrovnávajú, raz je vpredu jedna, raz druhá,“ poznamenala Ivana Kmeťová. Jej dlhoročná „parťáčka“ Martina Kohlová ju doplnila: „Žiaľ, nevyšlo to o kúsok. Je nám to ľúto, ale taký je šport.“

Výsledky:
MUŽI

K1 – 500 m / I. semifinále: 1. René Holten Poulsen (Dán.) 1:37,631,… 3. Martin Jankovec (SR) 1:39,301 – postúpil do B-finále (10. 8. o 8.00 h)

K2 – 500 m / II. semifinále: 1. Erik Vlček, Juraj Tarr (SR) 1:28,276 – postúpili do A-finále (10. 8. od 8.34 h SELČ)

K4 – 1000 m / II. semifinále: 1. Portugalsko 2:52,714, 2. Srbsko 2:53,323, 3. Slovensko (Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin) 2:54,019 – postúpili do A-finále (10. 8. o 9.15 h SELČ)

C1 – 500 m / II. semifinále: 1. Michail Pavlov (Rus.) 1:47,415,… 3. Rastislav Kohút (SR) 1:49,064 – postúpil do A-finále (10. 8. o 8.13 h SELČ)

ŽENY

K2 – 500 m / III. rozjazda: 1. Lani Belcherová, Rachel Cawthornová (V. Brit.) 1:40,191,… 4. Ivana Kmeťová, Martina Kohlová (SR) 1:41,964 – postúpili do B-finále (10. 8. o 7.10 h SELČ)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erik VlčekGábor JakubíkIvana KmeťováJuraj TarrMarek KrajčovičMartina Kohlová