Plavec Nagy obsadil na ME siedmu priečku, Klobučník pohorel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Klobucnik
Slovenský plavec Tomáš Klobučník počas finále 100 metrov prsia na Veľkej cene Slovenska v plávaní. Bratislava, 25. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BERLÍN 20. augusta (WEBNOVINY) – Slovenský reprezentant Richard Nagy obsadil 7. priečku v stredajšom podvečernom finále krauliarskej tisícpäťstovky na majstrovstvách Európy v plávaní v dlhom bazéne v nemeckom Berlíne (18. – 24. augusta). Zverenec Gabriela Barana dohmatol za 15:11,97 min, keď od úvodu si držal siedmu pozíciu.

V novom európskom rekorde 14:39,93 triumfoval taliansky obhajca prvenstva z ME v Debrecíne 2012 Gregorio Paltrinieri. Nagy sa do osmičky najlepších kvalifikoval z utorkových rozplavieb šiestym najlepším časom (15:07,29 min), čo je jeho nové osobné aj slovenské maximum.

Bol som pred premiérou trochu vystresovaný, ale celkovo som si to užil. Škoda, že tie moje časy neboli naopak, v stredu ten lepší, v utorok horší. Spravil som však viac chýb v porovnaní s rozplavbou. Videl som ôsmeho Španiela, ako okolo šesťstovky začína pridávať, ale odrazil som jeho útok. Päť ľudí išlo pod pätnásť minút, čo je neskutočné. Takéto finále na ME som ešte nikdy nevidel a zrejme to bude už len rýchlejšie. Bol som súčasťou veľmi rýchleho finále s európskym rekordom, z čoho sa teším,“ sprostredkoval svoje prvé dojmy plavec bratislavského klubu J&T.

Klobučník sa trápil s každým záberom

Na rozdiel od pondelňajšej stovky nepostúpil slovenský prsiar Tomáš Klobučník do semifinále dvojstovky v stredajších rozplavbách na majstrovstvách Európy v plávaní v dlhom bazéne v nemeckom Berlíne (18. – 24. augusta).

Zverenec Dirka Langeho, ktorého prípravu na šampionát na jar vážne poznačil viactýždňový tréningový výpadok pre vojenčinu, obsadil až 33. priečku časom 2:17,25 min. Jeho vlastné národné maximum je 2:11,00, zaplával ho vlani na MS v Barcelone.

„Dlho som váhal, či dvojstovku v Berlíne vôbec pôjdem. Rozhodol som sa ísť, hoci som vedel, že to môže vypáliť práve tak, ako sa to zhodou okolností skončilo. Chcel som si vyskúšať, na čom som, aké je plávať nepripravený na túto disciplínu. Nemyslel som si, že to bude až také ťažké. Stavil som na to, že skúsim začať s najlepšími a buď vydržím, alebo nie. Z pomalého začiatku rýchly čas nespravím, keďže nemám natrénované. Po stovke sa to lámalo, došli mi sily, trápil som sa s každým záberom. Myslel som potom iba na to, aby som udržal nejako techniku a doplával to so cťou,“ komentoval svoj výkon 24-ročný člen banskobystrickej Dukly, na ktorého ešte v piatok čaká prsiarsky šprint.

„Som teraz dosť unavený, ale bol som odhodlaný vyskúšať si dvojstovku. Vedel som, že to môže takto dopadnúť. Dúfam, že na Slovensku sa na mňa nikto nebude hnevať, že som štartoval. Mrzí ma, že som si ju musel vyskúšať až tu v Berlíne, ale chcel som vedieť, na čom som,“ doplnil topoľčiansky rodák a na margo 50 m prsia doplnil: „Treba konečne zaplávať nejaký dobrý výsledok. Mám v stredu popoludní voľno, vo štvrtok celý deň, takže si oddýchnem a dúfam, že piatková päťdesiatka sa podarí.“

Podmaníkovej nevyšla krátka polohovka

Slovenská reprezentantka Andrea Podmaníková obsadila v stredajších rozplavbách 200 m polohové preteky v plávaní v dlhom bazéne 31. priečku časom 2:24,87 min. Za osobným rekordom zaostala o vyše štyri sekundy.

„Nie je to nijaká výhra. Prvá päťdesiatka sa mi páčila, bola dobrá, ale potom to dosť bolelo, o poslednej ani nehovorím. Veľmi som stuhla, postupne nohy a na kraule som cítila už celé telo. Bolo to trápenie,“ povedala 16-ročná členka Pirana SC Topoľčany.

Výsledky – 1500 m v. sp. mužov – finále:

1. Gregorio Paltrinieri (Tal.) 14:39,93 – európsky rekord, 2. Pál Joensen (Faer. ostr.) 14:50,59, 3. Gabriele Detti (Tal.) 14:52,53, 4. Stephen Milne 14:53,83, 5. Jay Lelliott (obaja V. Brit.) 14:58,74, 6. Gergely Gyurta (Maď.) 15:03,26, 7. RICHARD NAGY (SR) 15:11,97, 8. Antonio Arroyo Pérez (Šp.) 15:16,21

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrea PodmaníkováRichard NagyTomáš Klobučník