Pistoriusov prípad vrhol kritiku na juhoafrickú justíciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius si počas výpovede zakryl uši dlaňami, hlavu mal sklonenú a opretú o lavicu pred ním. Foto: SITA/AP

JOHANNESBURG 16. septembra (WEBNOVINY) – Thokozile Masipová svojím rozsudkom v ostro sledovanej kauze s telesne postihnutým atlétom Oscarom Pistoriusom spustila vlnu verejnej kritiky, ktorá vzbudzuje obavy aj u kolegov zo sudcovského stavu.

Juhoafričanov prekvapila zhovievavosť sudkyne s paralympionikom obžalovaným z úkladnej vraždy priateľky Reevy Steenkampovej. Minulý týždeň ho Masipová zbavila obvinenia a zastrelenie klasifikovala ako zavinené zabitie alebo tiež usmrtenie z nedbanlivosti. Trest vyriekne 13. októbra.

Polícia vzhľadom na nenávistné reakcie poskytla Masipovej ochranu. Tri rôzne skupiny právnických skupín sú znepokojené z rétoriky kritikov, ktorí otvorene hovoria o korupcii, poukazujú na Masipovej príslušnosť k čiernej rase a ženskému pohlaviu.

„Útoky na dôveryhodnosť sudkyne a tvrdenia, že sa nechala podplatiť, lebo je slabá žena, alebo z dôvodu, že je čierna, to všetko podlamuje váhu zákonov,“ uviedol Thabang Pooe zo skupiny Section27.

Šesťdesiatšesťročná Masipová v minulosti pracovala ako sociálna pracovníčka a novinárka, po zrušení apartheidu sa stala jednou z prvých černošiek v sudcovskom talári. S jej rozhodnutím v Pistoriusovom prípade nie je spokojný ani prokurátor, nevylúčil možnosť, že sa odvolá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR