Bývalý reprezentant Haborák podvádzal, odsúdili ho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Atlét Milan Haborák
Skutky súvisia so zámerom Haboráka vytvoriť chránenú dielňu a chránené pracovisko pre šesť zdravotne postihnutých občanov. Foto: SITA/Martin Havran

BANSKÁ BYSTRICA 1. októbra (WEBNOVINY) – Trest tri roky odňatia slobody podmienečne, peňažný trest a zákaz činnosti dostal 41-ročný Milan Haborák za zločin subvenčného podvodu v súbehu s poškodzovaním finančných záujmov európskeho spoločenstva.

Bývalý reprezentant vo vrhu guľou priznal, že skutky spáchal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú v stredu schválil senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

Skutky súvisia so zámerom Haboráka vytvoriť chránenú dielňu a chránené pracovisko pre šesť zdravotne postihnutých občanov. V tejto súvislosti v októbri 2012 ako štatutárny zástupca spoločnosti ZELL Želiezovce uzavrel s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach dohodu o poskytnutí príspevku zo štátneho rozpočtu a Európskeho sociálneho fondu.

Platby dokladoval falošnými dokladmi

V priebehu roka 2013 však Haborák Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach predkladal žiadosti o platby, pričom ich dokladal sfalšovanými dokladmi, ako sú výplatné pásky a prezenčné listiny. Zistilo sa tiež, že zamestnávaní občania chodili do práce sporadicky a priestory dielne boli menšie ako deklaroval.

Prokuratúra vyčíslila celkovú škodu na 26 239 eur, z čoho na štátny rozpočet pripadlo 20 375 eur a zvyšok na Európsky sociálny fond.

Podľa rozsudku Haborák musí zaplatiť aj peňažný trest 2500 eur a počas štvorročnej skúšobnej lehoty je povinný podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka súdu.

Zároveň Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach musí nahradiť škodu takmer štrnásťtisíc eur. Navyše dva roky sa nesmie uchádzať o príspevky zo štátneho rozpočtu na svoje projekty.

Doživotný zákaz športovej činnosti

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Štyridsaťjedenročný bývalý atlét hodil osobný rekord 20,87 m v Turnove v roku 2004. Po olympijských hrách 2004 v Aténach dostal dvojročný dištanc za doping. Jedenásty muž na OH 2000 v Sydney a dvakrát siedmy na halových MS (Lisabon 2001, Birmingham 2003) mal 21. júna 2010 na mimosúťažnej kontrole pozitívny test na metabolity anabolického steroidu stanozolol.

Keďže išlo o jeho druhé previnenie sa proti dopingovým pravidlám, automaticky nasledoval doživotný zákaz akejkoľvek športovej činnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Haborák